Öte yandan, nakliye hizmetine ilişkin olarak VUK.nun 231. maddesinin 5. bendi gereğince hizmetin tamamlanmasından itibaren en geç yedi gün içerisinde tedarikçi firma tarafından şirketinize, şirketiniz tarafından da müşterinize fatura düzenleneceği tabiidir.
Nakliye faturası, nakliye firması tarafından kesilmektedir. Nakliye firması, KDV dahil her şeyi nakliye faturasında belirmekle yükümlüdür. Nakliye firması bu bilgileri açık ve net bir şekilde belirtmeli, hiçbir bilgiyi saklamadan yazmalıdır. Aksi taktirde suç işlenmiş olur.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş sayılır.
Nakliyat - Taşımacılık Hizmetlerinde KDV Tevkifatı
(Beyanname vermeyen) Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen nakliye faturalarında ise tevkifat yapılmayacak. Örneğin bir vatandaşın evini taşıtmasında tevkifat hesaplanmaz KDV %20 olarak alınır.
Yalnızca kara yolu taşımacılığında geçerli bir tevkifat uygulamasıdır. Hava yolu ve deniz yolu ile yapılan yük taşımacılık hizmeti teslimlerinde tevkifat zorunluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Nakliye Faturalarında Tevkifat Zorunluluğu
KDV dahil 2000 TL nin üstündeki işlemler için KDV tevkifatı uygulanabilir. Ancak KDV tevkifatı yalnızca dahil 1000 TL'yi aşan kısım için değil üstündeki fatura tutarının tamamı için yapılır.
“Türkiye'de İkametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi bulunmayanların taşımacılık faaliyetlerine ilişkin olarak satın alacakları mal ve hizmetler ile fuar, panayır ve sergilere katılımları dolayısıyla satın alacakları mal ve hizmetler nedeniyle ödedikleri katma değer vergisi, karşılıklı olmak kaydıyla iade edilir.”
Yük taşıma hizmetlerinde “KDV mükellefleri” (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir) ile “Belirlenmiş alıcılar” (KDV mükellefi olsun olmasın) KDV tevkifatı yapmak ile sorumludur.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Tevkifatlı Faturada Sınır Değişti Mi? 2023 yılında Tevkifatlı Fatura düzenleme sınırının 4.400,00 TL olduğuna dair kafa karışıklığı var! Ancak, hemen belirtelim, 2023 yılında tevkifatlı faturada sınır değişmedi! Tevkifatlı faturada sınır yeni yılda da 2.000,00 TL olarak devam ediyor!
Fatura Kesme Sınırını Geçen Tutarlarda Ne Yapılmalı? Fatura kesme mecburiyeti tutarı, mükelleflerin kâğıt fatura kesebilecekleri tutarı ifade ediyor. Yani bir mükellef, günlük 4.400 TL'ye kadar olan satışlar için kâğıt fatura kesebiliyor. Bu tutarın aşılması hâlinde ise e-arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunuyor.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Yük taşımacılığı ve nakliye işlemlerindeKDV tevkifatı uygulamasının yürürlüğe girdiği tarih 01.03.2021'dir. Zorunlu biruygulama olan KDV tevkifatı konusunda taraflar anlaşarak tevkifatsız faturadüzenlemesi yapamazlar. Bunların yanı sıra nihaî alıcılar için tutar farketmeksizin tevkifat uygulanmaz.
Nakliye tevkifat oranı: 2/10. 2022 tevkifat sınırı: 2.000 TL. Nakliye tevkifatı tutarı, KDV 2 beyannamesi ile devlete ödenmeli. İki tarafın karşılıklı anlaşarak sınırları dahilinde bir tutar olmasına rağmen tevkifat uygulamaması gibi bir durum söz konusu değil; cezai işlem uygulaması ile karşı karşıya kalırsınız.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
Alıcının tevkifat yapmamasına rağmen satıcı tarafından tamamı beyan edilen KDV ödenmezse veya satıcının indirilecek ya da devreden KDV'leri nedeniyle ödenecek vergi çıkmazsa “ÖDENMEYEN VERGİ” ile birlikte ceza, faiz ve zamlar ALICIDAN aranacaktır.
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve 117 sayılı tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında Tevkifatlı fatura düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır.
Özet. Kapsam: 1 Temmuz 201 tarihinden itibaren, kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedelinin 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. 2.000 liralık sınırın aşılması halinde işlem bedelinin tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Kısmi Tevkifat
Yasal mevzuatta kısmı tevkifat oranları 2/10, 5/10, 7/10 ve 9/10 olarak uygulanır. Buradaki oran alıcının ödeyeceği vergi tutarını ifade eder. 7/10 tevkifat durumunda verginin yüzde 70'ini alıcı devlete öderken, yüzde 30'u ise satıcıya öder ve satıcı da devlete öder.
e-Arşiv ve e-Fatura uygulamalarında bulunan "irsaliye yerine geçer" şartı nakliye hizmetlerinde uygulanmaz.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri