Artık parsel, imar planına göre üzerinde inşaat yapılamayacak kadar küçük imar parselleridir. Arazi ve arsa düzenlemesinin amacı inşaata elverişli imar parseli üretmek olduğuna göre arazi ve arsa düzenlemesinde artık parsel oluşturulmaması gerekir.
Parsel denilince akla ilk gelen soru 1 parselin ne kadar dönüm arazi olduğudur. Parsel belirli bir dönüm ya da metrekarelik araziye ifade etmemektedir. 4 m2'lik alan da parseli ifade eder, 12 m2'lik alan da parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü biriminde tam bir karşılığı bulunmamaktadır.
Şuyulu parseller, imar planı çerçevesinde belirlenen yapılaşma, yeşil alan, yol düzenlemeleri gibi unsurlara göre düzenlenmiş ve kullanımı belirlenmiş arazilerdir.
Parsel anlam olarak bir toprak parçasını ifade eder. Ancak gayrimenkul sektöründe ayrılmış ve sınırlanmış arazi parçasına parsel denilir. İmar Kanununun 18. maddesi gereğince bu toprak parçasının sahibi bir kişi olabileceği gibi birden fazla kişi de olabilir.
Kadastro parseli, kadastro uygulaması sonucunda, arazi üzerinde mülkiyet durumunu tespit edilerek oluşturulan parseli ifade etmektedir. İmar parsellerinden farklı olarak kadastro parsellerinde büyüklüğü, mülkiyete konu arazinin yüz ölçümünü belirler.
İlgili 45 soru bulundu
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
Yola bırakma (terk), genel hizmet alanları (yol, yeşil alan vb.) ile ilgili olmasından ötürü, imar uygulaması (parselasyon) niteliğinde bir ayırma (ifraz) işlemidir. İmar uygulaması niteliğinde olması nedeniyle de, yola bırakma işlemi sonucunda, kadastral parsel imar parseline dönüşür ve “arsa” niteliği kazanır.
Emlak literatüründe “kadastro parseli” ve “imar parseli” olarak 2 çeşit parsel türü bulunur: Kadastro parseli: Kadastro Kanunu gereğince kadastro adası içinde bulunan ve bağımsız şekilde konumlanan parsellere kadastro parseli denilir. Sınırları ve sahipleri belli olan alanlar birer kadastro parselidir.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İmar Kanunu'nun 15.ve 16.maddeleri gereğince de, tapu kütüğünün ayrı sayfalarında kayıtlı olup birbirine bitişik olan iki yada daha fazla parselin talep üzerine tek bir parsel numarası altında birleştirilerek kütüğün ayrı bir sayfasına tescili ile tek bir tapuya bağlanmasıdır.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 05.04.2004 tarihli ve 3401 sayılı Genelgesine göre düzenleme ile düzgün imar parsellerinin elde edilmesi amaçlandığına göre düzenleme alam içerisinde inşaat yapımına müsait olmayan “artık parsel” oluşturulmamalıdır.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Parsel, İmar Kanunu'nun maddelerine göre sınırları belirlendikten sonra ayrılmış ve sınırları belirlenmiş arazi parçalarına verilen isimdir. Adalar, parsellerin imar planında birleşmesiyle meydana gelir. Bir parselin bir ya da birden fazla sahibi olabilir.
Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre "Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) metreden, parsel derinlikleri de (20.00) metreden az olamaz." hükmü var.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Parselasyon,parseller içindeki yol,meydan,yeşil alan ,park,otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan bölümlerden herhangi birini kaplayacak şekilde yapılan taşınmaz malları ayırma işlemidir.Parselasyon işlemi belediyelerce ya da belediyeler tarafından özel bir kuruluşa yaptırılabilir.
Yola cephesi bulunmayan parsellere, yol cephesi tedarik edilmezse arsanız yapılı bir arsaya dönüşmez ve ev yapamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri