Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir.
718'de (1318) Buhara yakınlarında daha sonra Kasrıârifân adını alacak olan Kasrıhindûvân köyünde doğdu. Hz. Peygamber'in neslinden olduğunu, dedeleri arasında İmam Ca'fer es-Sâdık'ın da bulunduğunu ileri süren rivayetler ihtiyatla karşılanmalıdır (bk. Gulâm Server Lâhûrî, I, 545).
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Nakşibendiyye tarikatının Hâcegân silsilesinde yer alan bir mutasavvıf.
Nakşibendi Tarikâtı Hâlidilik kolu
Türkiye'nin doğusu, Kuzey Irak ve Suriye'de yaygın olan bu kol adını Mevlânâ Hâlid-î Bağdâdî'den almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Nakşibend, Hanefi mezhebine mensuptu.
Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti.
Esergül Balcı'nın ekibiyle birlikte hazıladığı rapora göre, Türkiye'de 30 tarikatın 400'den fazla kolu bulunuyor. Sadece İstanbul'da 445 “tekke” açıktan faaliyet yürütüyor. Türkiye'de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu var.
KAYSERİ
Nakşibendi tarikatının Anadolu'daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi'den alıyor adını.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Cemaat'in kurucusu babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'nin 1972 yılında ölümünden sonra abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol zamanında genişleyen tarikatın 22 Ekim 1993 tarihinde onun da ölümü üzerine şu anki lideri ise, Abdülbaki Erol'dur.
Nakşibendiler olarak bilinen Menzil Cemaati'nin lideri olan ve cemaat mensuplarının “Gavs” olarak nitelendirdiği Abdulbaki Erol öldü.
Nakşibendiyye tarikatı, İslam dünyasında yaygın olan büyük tasavvufi ekollerden biridir. Bu tarikatın tarihi gelişim sürecinde etkili olan ve iz bırakan üç dönemden bahsedilmektedir: Nakşibendiyye, Müceddidiyye ve Hâlidiyye. Hâlidiyye kolu olarak meşhur olan bu tasavvufi hareketin kurucusu Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'dir.
Muhammed Bahaüddin Nakşibendi (Arapça: مُحَمَّدْ بَهَاءُ الدِّيْنْ اَلنَّقْشِبَنْدِ; 1317, Kasr-ı Arifan, Buhara, Özbekistan - 1389, Kasr-ı Arifan), Nakşibendi tarîkatının isim babası, büyük mutasavvıf evliya.
Adın Şahı Bı nakş olsun” (Nakışlı Şah) dedi. Hızır a.s'ın elinin ve parmaklarının izi. nakış şeklinde Bahaeddinin sırtında oluştu. O günden sonra da Bahaeddin'in ismi Şahı Nakşibend.
Fıtrat dini olan İslam'da dini bir kurum, kilise, ruhban sınıfı, tarikat, mezhep, şeyh, mürit, kutup, gavs, müceddit gibi kurguların hiçbiri bulunmamaktadır.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Bir tahmine göre 2008 itibarıyla teşkilat 213 ülkede varlığını sürdürmekte olup bütün takipçilerin sayısı 100 ilâ 150 milyon kişi arasındadır. Bâzı ölçümlere göre böylece Tebliğ Cemaati Dünya'nın en büyük Müslüman hareketidir.
Organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti
Cemaaate yakın kaynaklara göre Abdülbaki Erol, yaklaşık 1 buçuk yıldır İstanbul'da tedavi görüyordu. Bir hafta önce durumu ağırlaşan Erol, dün saat 14.10'da çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Menzil şeyhi Seyyid Abdulbaki'nin, Hz Muhammed'in 30'ncu göbekten torunu olduğu söylenir. Babasının medresesinde Arapça ve din ilimleri öğretilmektedir.
890'da (1485) Hindistan'ın Gevâliyâr (Gwalior) bölgesinde doğdu. Soyunun Ferîdüddin Attâr'a kadar uzandığı söylenir. Muhammed henüz yedi yaşında iken, Şettâriyye tarikatının kurucusu Şeyh Abdullah-ı Şettârî'nin mânevî torunu olan ve Şeyh Zuhûr veya Hacı Huzûr diye de tanınan Hacı Hamîd'e intisap etti.
Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır.
Kadiri, Nakşibendi ve Rufai arasındaki fark ise Rufai ve Kadiri'nin zahiri olması, yani açık zikir yapmasıdır. Örneğin vücutlarına şiş batırırlar, açık toplantı yaparlar. Nakşilik ise gizlidir. Kalp ile zikir yaparlar, zikirleri, toplantıları gizlilik arzeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri