Bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamanın yolu, toprak yapısında bulunan minerallerin köklerden emilerek yapraklara ve meyve çiçeklerine ulaşmasını sağlamaktır. Bitkilerin genç kökleri tarafından su yoluyla alınan kalsiyum ihtiyacı için toprak yapısında bu yararlı mineralin eksik olup olmadığından emin olmak gerekir.
Kalsiyum eksikliğini gidermek için düzenli olarak gerekirse her sulamada Kalsiyum Nitrat gübresi uygulaması gerekir veya meyve üzerine 3–4 kez kalsiyum püskürtmek etkili olmaktadır.
Yumurta kabuklarında bulunan Kalsiyum, bitkileriniz için besleyici bir kaynaktır. Kullandığınız yumurtanın kabuğunu bir süre toplayıp, toplu bir şekilde blenderdan geçirip umufak edin. İster toz haline gelecek şekilde, ister ufalanacak şekilde. Sonra bitkilerinizin toprağına ekleyip, su yardımıyla yedirebilirsiniz.
Kalsiyum Nitrat farklı şekillerde uygulanabilir: Kuru gübre elle serperek satha, makine ile sıra üzerlerine verilebilir. Damla sulama, yağmurlama sulama sistemleriyle sıvı olarak verilebilir.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
0,5-1,5x ml/kg/doz 4 dozda ( %10 Ca glukonat) 1/5 sulandırılıp infüzyon şeklinde 30 dakikada verilir. Veya 1/1 sulandırılıp kalbi dinleyerek yavaş puşe şeklinde verilir. Hastaya mayi takılır. Bir seferde en fazla 1-2 ampul Ca+2 verilebilir.
Kalsiyum bakımından en zengin besinler; haşhaş, susam ve chia gibi tohumlar, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri, mercimek, soya fasulyesi, somon, portakal, tatlı patates, lahana, balkabağı, ıspanak, badem ve incirdir.
Kalsiyum Nitrat Gübresi:
İyi kalsiyum ve azot kaynağıdır. Suda çözünür. Gübre ve hastalık tedavisi olarak kullanılabilir. Yapraktan ve üst gübre olarak kullanılabilir.
KALSİYUM, fosforlu gübrelerle karıştırılırken ön deneme yapılmalıdır. Uygulama, sulamadan önce yapılmalı veya uygulama yapıldıktan sonra su verilmelidir. NOT: KALSİYUM, tek başına uygulanmalıdır. Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Domateste kalsiyum eksikliğinin ilk belirtisi çiçek burnunda ortaya çıkıyor. Zaten bu nedenle kalsiyum eksikliğine bağlı hastalık çiçek burnu hastalığı olarak anılıyor. Domates çiçeklerinin ucunda açık renkli lekeler beliriyor. Sonra bu izler kahverengi ve siyaha dönüşüyor.
Kalsiyum eksikliğine en iyi gelen besinler arasında süt ve süt ürünleri gelir. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra fındık-fıstık gibi kuruyemişlerle birlikte yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller de hipokalsemiye iyi gelir ve kandaki kalsiyum miktarını yükseltir.
Süt ve süt ürünleri (peynir ve yoğurt), tere, lahana, Brüksel lahanası, karalahana, brokoli, roka, pekmez, tofu, bamya, badem, incir, portakal, balık (sardalya gibi yağlı balıklar), kuru fasulye, mercimek, susam, yer fıstığı, karides, kuşkonmaz ve sarımsak gibi besinler kalsiyum içeriği açısından zengindir.
Doğadaki yüzeysel birikmelerinden ve kalsiyum klorürün çözeltilerinden çökeltilerek elde edilir. Kirecin başlıca kaynağıdır. Kağıtta matlaştırıcı; ekmekte kuvvetlendirici katkı olarak ve çimento yapımında kullanılır.
Azot noksanlığında bitkilerde, büyüme ve gelişme hızlı bir şekilde yavaşlar, bitki küçük kalır. Sürgün sayısı az ve sürgün boyu normalden kısadır. İlerlemiş azot noksanlığında sürgünler kıvrılarak aşağı doğru büyür. Yapraklar küçülerek vaktinden önce dökülür ve ağır kloroz (sararma) görülür.
1905 yılında Norveç Güherçilesi olarak, Birkeland-Eyde sentezlenen kalsiyum nitrat, Ca(NO3)2 olarak formüle edilen inorganik bileşiktir. Dünya üzerinde çoğunlukla Porsgrunn yöntemi ile üretilir. Üretim süreci; -Nitrik asidinin kireç taşı ile birleşmesinde ve amonyak ile nötrleştirilmesi ile üretilir.
Şeker gübresi, asitli topraklarda çok fazla ve uzun süreli kullanımda, kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
Süt ve yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünleri en çok kalsiyum içeren besinler arasındadır. Günlük beslenme programına birkaç porsiyon süt ya da süt ürünleri eklediğinizde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Azot (N), potasyum (K) ve magnezyum (Mg) fazlası, bu elementler kalsiyum antagonistleri olduğundan kalsiyum emilimini bozar.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarının başında yer alır. Aynı zamanda vücut tarafından daha kolay emilebilen kalsiyum içeriğine sahiptir. Bir fincan yaklaşık 237 mililitre inek sütünde ortalama 306-325 miligram kalsiyum bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri