Namazı, mazeretsiz bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mübah, bazen de müstehap olur. İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında; mesela saldırıya uğrayan, ateşe, suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.
Namaz Kılarken Namazı Bozduğunu Görmek
Eğer namaz kılarken namazı bozduğunu görürse kişi bu çok büyük ve beklenmedik maddi kısmete işarettir. Allah'ın bolluk ve bereketle, maddi kazançlarla kişinin hayatını bir anda değiştireceğine inanılır.
Rüyada namaz bozmak; rüya sahibi konumundaki bir kimsenin sürekli olarak karşı taraftan ilk adımı bekleyeceğine ve bunun neticesinde ise önemli ölçüde pişmanlık yaşayacağına, rüyayı görenin gözyaşı dökeceğine işaret eder.
Cemaatle namaz kılan kimsenin abdesti bozulursa, ya abdest alıp yeniden namazını kılar -ki faziletli olan budur- ya da namazı bozacak başka bir şey yapmaksızın çıkıp abdest alır ve geri dönüp imam ile bıraktığı yerden namazına devam eder.
Namazı herhangi bir sebepten dolayı bozan kişi, bunu yeniden kılması gerekir. Namazı bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda caizdir.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer bir kişi namaz vaktini kaçırsa bile kazasını kılmak il yükümlüdür. Aynı durum bozulan namazlar içinde geçerlidir. Namazın kabul olması için tam şekli ile kılınmalıdır. Aksi halde kabul olmayan ve bozulan namazlara yeniden başlanılmalı ya da mutlaka kazası kılınmalıdır.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Hadisin zâhir manasıyla İslâm ulemâsı amel etmiştir. Yani abdesti olmayan kişinin kılacağı namaz kabul olmaz. Yani namazın kabul olması için kişinin büyük ve küçük hades dediğimiz cünüp olma ve abdestsiz bulunma hallerinden uzak olması gerekir. İmam Buhârî (rh.a) koymuş olduğu başlık teyemmümü de kapsamaktadır.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Rüyada kendisini namaz kılarken görmek, sevinç, mutluluk ve huzur olarak kelimeler ile anlamlandırılmaktadır. Rüyayı gören kişinin yaşamı boyunca çok şanslı olabileceğine de işaret edilmektedir.
Rüyada namaz kılmak günahlardan arınmak ile beraber kalbinin temizliğine yorulur. Aynı zamanda kişinin sözünün eri biri olduğu ya da olacağı üzerine delalet eder. Hanesine bereket ve bolluk girmesi ile beraber, iş hayatında önemli başarılar şeklinde rivayet edilir.
Rüyada namaz kıldığını görmek, çok önemli bir hayrın habercisidir. İnsanın doğru yolda olmak istediğini, doğru yoldan asla ayrılmak istemediğini tabir eder. Rüyada namaz kılmanın faziletleri oldukça fazladır. Ev içerisinde huzurun artacağına işaret eder.
Namazı, mazeretsiz bozmak haramdır. Ancak bazı durumlarda namazı bozmak vacip, bazı durumlarda mübah, bazen de müstehap olur. İnsan canına yönelik bir tehlike karşısında; mesela saldırıya uğrayan, ateşe, suya düşen bir insanın yardım istemesi hâlinde ona yardım etmek maksadıyla namazı bozmak vacip olur.
Bir kimse kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı geçerli olur (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/78-82; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/630-633).
2. Peş peşe üç defa tekrarlanan bir fiil amel-i kesîr, bir iki defa tekrarlanan fiil ise amel-i kalîldir. Meselâ bir rek'atta vücudun bir yerini ardarda üç defa kaşımak, ağızdaki sakızı üç defa çiğnemek, ardarda üç adım yürümek amel-i kesîr olup namazı bozar.
Tekrar içerse Allah onun kırk gün (tekrar) namazını kabul etmez. Tevbe ederse Allah tevbesini kabul eder. Dördüncü kez tekrar içerse, Allah tam kırk gün namazını kabul etmez. Ondan sonra tevbe ederse Allah artık onun tevbesini de kabul etmez ve ona Habâl nehrinden içirir."
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46).
Haramı helal, helali haram saymadıkça büyük günah işlemiş de olsa Müslüman bir kişi, namaz kıldırabilir; arkasında kılınan namaz da sahihtir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (muttaki ve günahkâr) her Müslümanın arkasında namaz kılınız. ” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/404 [1768]; bk.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
namazı bozulmaz. Hulâsa'da da böyledir.
Yapılan ibadet ve amellerin her türlü şüpheden uzak olması gerekir. Kıldığı namazın kaç rek'at olduğunda, erginlik çağından itibaren ilk defa şüphe eden kimsenin bu namazı yeniden kılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri