Kavme; namazda rükûdan kalkarken, secdeye gitmeden önce iyice doğrulmak ve en az “Sübhânellah” diyecek kadar ayakta durmak; celse ise namazda iki secde arasında oturup en az “Sübhânellah” diyecek kadar beklemektir. Celse ve kavme Hanefîlerde bir görüşe göre sünnet, tercih edilen görüşe göre ise vaciptir.
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Secdeden kalkarken; önce baş, sonra eller, daha sonra eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır. İftitah tekbirinden itibaren buraya kadar yapılanlara "bir rek'at" denir. "Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir.
Secdeye kapanırken ve secdeden kalkarken “Allāhüekber” demek sünnettir.
“Allah'u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur. “Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah” diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Huzeyfe'den gelen şu hadis uyarınca secdede "sübhane rabbiyel a'la" duasını okurlar. Huzeyfe (r.a) diyor ki: "Hz. Peygamber rükuunda 'sübhane rabbiyel azim'; secdesinde de 'sübhane rabbiyel a'la' derdi." (Ebu Davud, II/30).
Sübhane Rabbiyel Azim Kaç Defa Söylenir ve Anlamı
Sübhane rabbiyel azim tesbihatı, namazın rüku bölümünde tekrar edilmektedir. Buna göre, namazda her rükuda 3 kez sübhane rabbiyel azim denilmektedir. Yani, 2 rekatlık bir namazda en az 6 kez sübhane rabbiyel azim duası tekrar edilmektedir.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
- Rükuda subhane rabbiyel azim duasında azim yerine kerim demek namazı bozar mı? - Bazılarına göre azimi keskin söylemek namazı bozar diyor, riske atmamak için kerim denebilir mi? Bununla birlikte, rüku ve secdelerdeki tesbihatlarda (bilmeden ve kasıtsız olarak) meydana gelen harf, hareke vb. hatalar namazı bozmaz.
Rükû sırasında Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih eden cümlecikleri söylemenin (tesbih) dinen tasvip edildiği, Kur'an okumanın ise mekruh olduğu hususunda fakihler fikir birliği içindedir. Hanefî mezhebinde en az üç defa “sübhâne rabbiye'l-azîm” denilmesi sünnettir.
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Siz secde ederken dirseklerinizi yere yaymadan secde edin. Manası secdenin şeklinin öğretilmesi içindir. Kadınlarda ise namaz kıldıkları yerde yabancılarında bulunabilmesi göz önünde bulundurularak secde esnasında vucud azaları en belli olmayacak ya da en az belli olacak şekilde secde etmeleri söz konusudur.
Yalnız kılmış olan veyâ imâmla kılan kimse, selâmın akabinde, (Allahümme entesselâmü ve minkes-selâmü tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) demek. Bundan sonra, üç kerre (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbüileyh) demek. Buna (İstigfâr düâsı) denir.
Sübhane Rabbiyel Ala, her namazda söylenmektedir. Namaz rükunun ardından secdeye gidilmektedir. Secdede 3 kere Sübhane Rabbiyel Ala söylenir. Böylece Allah'ı (C.C) ''Aliyy'' ismi şerifi ile anmış oluruz.
Hanefîler'e göre her iki ka'dede sünnet olan oturuş şekli, erkekler için sol ayağı yere döşeyip sağ ayağını parmaklar kıbleye gelecek şekilde dikmek ve sol ayak üzerine oturmak (iftirâş), kadınlar içinse sol oturak üzerine oturarak iki ayağını sağ taraftan çıkarmaktır (teverrük).
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Secde: İmamın veya bireysel olarak "Allahu Ekber" diyerek secdeye varın. Secdedeyken tesbih çekmek isterseniz, ellerinizi yanınıza bırakarak tesbih çekebilirsiniz. Genellikle "Subhanallah" (Allah'ı tenzih etmek) veya "Subhanallah ve bihamdihi" (Allah'ı tenzih etmek ve O'na hamd etmek) zikirleri tercih edilir.
Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyurmuşlardır: "Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın." Çünkü namaz kılarken secde yerine bakmak sünnettir; gözleri yummak da bu sünneti terk sayılır. Yalnız buradaki mekruhluk tenzihîdir, büyük bir vebali yoktur.
Namaz kılınırken okunan bazı sure ve dualar bulunur. Rabbena Duası bunlardan birisidir. Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur.
Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke'l-hamd” (Ey rabbimiz! Hamd sana mahsustur) duasını okumak demektir.
Dua âyetlerinden veya hadis-i şeriflerde bildirilen dualardan biri okunur. Burada genelde, Rabbena Âtina ayet-i kerimesini dua olarak okumak tercih edilmektedir. Bu bakımdan imamın, salli bariklerden sonra Rabbena Âtina okuması mekruh değil sünnettir.
Dördüncü Rekât
Ayakta sırasıyla, (15 kere tesbih), Besmele, Fâtiha ve bir sure okunur (10 kere tesbih). “Allâhu Ekber” diyerek rükûa varılır ve üç kere “Sübhâne Rabbiye'l-azîm” denilir (10 kere tesbih).
Zira Resûlullah (s.a.s.), namazda secdeye vardığında alnını ve burnunu yere koyar, kollarını yanlarına yapıştırmaz, ellerini de omuz hizasına gelecek şekilde koyardı (Tirmizî, Salât, 86 [270]). Buna göre özürsüz olarak secdede alnın yere konulup da burnun konulmaması mekruhtur. Bununla birlikte namaz geçerlidir.
- Eğilince rükuda ''Sübhane Rabbiyel-azim'' 3 kere söylenir. - Doğrultuktan sonra ise '' Semiallahü Limen Hamideh'' söylenir. - Daha sonra tekbir getirilir ve secdeye varılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri