Kıpçak Türkçesi ve Tatar Türkçesi olarak da adlandırılan Kuzey Türkçesi, Hazar denizinin kuzeyinden batıya doğru yayılan Türklerin kullandıkları yazı dilidir.
Kıpçak Türkçesi, Deşt-i Kıpçak'ta, Güney Rusya'da, Kırım'da, Mısır ve Suriye'de ayrıca Orta Asya'nın batı bölgelerinde yaşayan göçebe Kıpçak Türklerinin dilidir. Kıpçaklar; kendilerinden önce Doğu Karadeniz'e göç eden kavimleri de bünyelerinde toplayarak Batı Türkçesinin merkez kanadını teşkil etmişlerdir.
Kıpçakça, Eski Kıpçakça veya Batı Orta Türkçe; Orta Türkçe dönemine ait Deşt-i Kıpçak sahası ile Mısır ve Suriye'de 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar kullanılmış Türk dillerinin Kıpçak grubundan ölü dil.
Kıpçak Türkçesi 13-15. yüzyıllar arasında bir taraftan Karadeniz'in kuzeyinde bugünkü Rusya, Ukrayna ve Kafkaslarda diğer taraftan da güneyde Mısır ve Suriye'de yazı dili olarak kullanılmıştır.
Yeni Kıpçakça dönemi çağdaş Kıpçak dilleri üç ana kolda sınıflandırılır: Kıpçak–Bulgar (Kuzey Kıpçak, Ural-Hazar): Başkurtça, Tatarca. Kıpçak–Kuman (Batı Kıpçak, Karadeniz-Hazar): Karaçay-Balkarca, Kumukça, Karaimce, Kırımçakça; Oğuz dilleri ile karışık: Urumca, Kırım Tatarcası
İlgili 21 soru bulundu
Batı Türkçesinin ilk dönemini teşkil eden Eski Anadolu Türkçesine Batı Türkçesinin bir oluş, bir kuruluş devresi olarak bakılmaktadır.
Oğuz boylarının en hareketli olan çocuklarına ya da yetişkinlerine kıpçık denmekteydi. Bu nedenle çok hareket eden ya da sürekli göç eden anlamında kıpçak kelimesi ortaya çıkmıştır. Kıpçak daha çok konar-göçer ya da göçebe bir toplum anlamındadır. Kıpçaklar Sarı Türkler olarak da bilinmektedir.
Kıpçak Türkçesinin en önemli eseri hangisidir? Kıpçak Türkçesinin en önemli eseri Hristiyan misyonerler tarafından derlenen Kodeks Kumanikus adlı sözlüktür. Latin harfleriyle yazılan ilk Türkçe eser olan Kodeks Kumanikus'ta Latince, Farsça ve Almanca kelimelerin Türkçe karşılıkları yer almaktadır.
Türk lehçelerinin tasnifini bilimsel derinliğe inmeden yüzeysel olarak şöyle özetleyebiliriz: Page 8 8 Batı Türkçesi: Suriye, Irak, Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna- Hersek, Makedonya, Sırbistan'da kullanılan, esasını Oğuz şivesi oluşturan Batı Türkçesi günümüze kadar devam eden en büyük yazı dilidir.
TÜRK DİLİNİN BUGÜNKÜ DURUMU VE YAYILMA ALANLARI
Dünya Türklüğü yönlere göre adlandırılırken Hazar'ın batısında ve güneyinde kalan Türkler Batı Türklüğü; Hazar'ın doğusunda kalan Türkler Doğu Türklüğü; Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar'ın kuzeyinde kalanlar Kuzey Türklüğü olarak adlandırılır.
Ebu Hayyan'ın çağdaşı 14. yüzyılın İslam tarihçilerinden el-Dimeşkî Altın Ordu topraklarındaki Kıpçak boy adlarını sıralayarak onların hepsinin Türk olduğunu zikretmektedir.
İlk Türkçe Dönemi
Pre-turkic) dönemidir. Altay dil birliğini kabul edenler için ise bu dönemde Türk dili, Ana Altaycadan ayrılmış ve bağımsız bir dil olarak gelişmeye başlamıştır. Bu dönemin başlangıcı için kesin bir zaman verilmemekle birlikte MÖ 3500'lü yıllardan milat sıralarına kadarki süreç gösterilir.
Eski Türkçe bir diğer bilinen adı ile Uygur dönemini izleyen Türk yazı diline Orta Türkçe dönemi denilmektedir. Bu dönemde bütün Orta Asya bölgesinde kullanılan Türkçe "Ortak Türkçe" ya da "Orta Asya Türkçesi" adları ile anılmıştır.
Başkurt Dil Sahasındaki Lehçe Teması Örnekleri
Başkurt Türkçesi, Tatar Türkçesiyle birlikte Genel Türk dilinin Kuzeybatı-Kıpçak grubunun İdil-Ural kolu içinde yer almaktadır.
Codex Cumanicus (Kodeks Kumanikus), Karadeniz'in kuzeyindeki Kıpçak Türklerinden (Kumanlar) İtalyanlar ve Almanlar tarafından 14. yüzyılda derlenmiş iki bölümlük bir eserdir.
Altın Orda Devleti'nin kurulmasından sonra da bölgenin ismi Deşt-i Kıpçak olarak kalmış ve Batu Han soyundan gelenler Kıpçak Hanı olarak isimlendirilmişlerdir.
BATI TÜRKÇESİ
Bugünkü yazı dillerinin sınıflandırılmasında Türkiye Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi Batı Türkçesi grubunda yer almaktadır. Türk yazı dilinin bu kolu Oğuz lehçesine dayandığı için Oğuz grubu olarak da adlandırılır.
Türkiye Türkçesi Batı Türkçesinin üçüncü devresidir. Bugün de devam etmekte olan bu devre 1908 meşrutiyetinden sonra başlar. Bu yeni devrenin 1908 meşrutiyetinden sonra başlayan ve Cumhuriyete kadar devam eden ilk safhası Türkiye Türkçesinin başlangıç devri mahiyetindedir.
Batı Türkçesi'ne gelince, bu yazı dili 12. asrın ikinci yarısı ile 13. asrın ilk yarısında teşekküle başladığı anlaşılan, 13. asrın ikinci yarısından itibaren de metinlerini günümüze kadar aralıksız bir şekilde takip ettiğimiz yazı dilidir.
II- Kıpçakların Menşei
Türk mitolojisine göre Kıpçaklar, Oğuz Hanın bir evlatlığı idiler. Oğuz Han Destanı'na göre, Kıpçak'ın babası bir savaşta ölünce Oğuz Han Kıpçak'ı evlatlık olarak almış ve yetiştirmiştir.
Kıpçak Türkçesi, Orta Dönem Türkçesinin batı grubuna giren eski bir şivedir. Kıpçaklar kendilerinden önce Doğu Karadeniz'e göç eden kavimleri de bünyelerinde toplayarak Batı Türkçesinin kuzey kanadını teşkil etmişlerdir. Bunlardan elimizde eser olarak yalnızca Codex Cumanicus adlı dil malzemesi kalabilmiştir.
Eyyûbîler zamanında Mısır'daki memlûklerin çoğunu oluşturanlar Kıpçaklar idi.
Kaynaklarda çoğunlukla Kumanlar adı altında zikredilen Kıpçaklar, İrtiş boylarındaki Kimekler'in İşim-Tobol vadilerinde oturan bir koludur. XI. yüzyılın son yarısında ikili federasyon halinde yaşayan Kimekler'de idarecilik görevi Kıpçak kolundaydı.
Moğol akınlarının ardından Kıpçaklar, yaşadıkları bölgede egemen etnik birlik olmaya devam etmişler; fakat artık “Kıpçak” adı yerine hâkimiyeti ele geçiren “Moğol” adıyla anılmaya başlamışlardır.
Kıpçaklar Şamanizm inancına bağlıydılar. İslami merkezlerin yakınlarında Müslümanlığın kabul edilmesi meydana geldi. Bazı Kıpçaklar ve Kumanlar'ın 11. yüzyıl dolaylarında Müslümanlar ile olan çatışmalarında müttefik oldukları için Gürcüler'in aracılığıyla Hristiyanlık inancını benimsedikleri bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri