Akülerde Saf Su Kullanımı Akü, suyla çevrili plakalar içerir. Bu su, plakaları aşındırabilecek iyonları veya istenmeyen kimyasalları olmadığı için normalde damıtılır. Normal musluk suyu, arıtılmış suya (saf suya) kıyasla pilin aşınmasını ve yıpranmasını hızlandırır.
Çeşitli konulara baktım . Safsu yerine; kaynayıp soğumuş su ,yağmur veya kar suyu konulabilir yorumlarını gördüm.
Zorda iseniz yağmur, kar veya kaynak suyunu aküye ilave yapmak için kullanabilirsiniz, ama değilseniz özel akü suyu kullanmanız gerekmektedir.
Bakımsız Akü Nedir? Bakıma ihtiyaç duyulmayan akülere bakımsız akü adı verilir. Bakımsız akülere asit veya su takviyesi yapılmasına gerek yoktur.
Sürekli ve düzenli şekilde içilen arıtılmış su sağlık açısından ciddi riskler taşımaktadır. Su arıtma cihazları suyu tüm minerallerinden arındırıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Akülerde Saf Su Kullanımı
İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz. Normal su, pilin olması gerekenden çok daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha yüksek bir iç sıcaklığa ve daha hızlı buharlaşmaya neden olur.
Tam bakımsız sisteme sahip aküler haricinde diğer akülerde gerekli durumlarda mutlaka saf su eklenmeli… Aküdeki elektrolit; yani asit ve saf su karışım seviyesi, buşonlar açılarak mutlaka kontrol edilmelidir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü sıvılarının içinde %69 oranın saf su, %31 oranında ise sülfürik asit yani H2SO4 yer almaktadır. Bu bilgiden hareketle, sülfürik asidin sıvı çözeltisinin akülerde kullanıldığını söylemek mümkündür.
Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Kaynamış su saf su mudur? Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür.
Elektrolit: Akü içerisindeki sıvıya verilen addır. Saf su veya sülfürik asitten oluşabilir. Akünün kullanım yerine ve akü çeşidine bağlı olarak elektrolit içindeki saf su ve sülfürik asit dağılımı çeşitlilik gösterebilir. Elektrolit sayesinde aküdeki iyonlar artı kutuptan eksi kutba doğru hareket ederler.
Genel anlamı ile beraber akü içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak ifade edilmektedir. Birçok araç içerisinde kullanım ile beraber zamanla akü suyu azalır. Böyle durumlarda mutlaka saf su ile beraber karıştırılmak suretiyle üzerine su eklenmelidir.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Canlı su elde etmek için, öncelikle suyu, cam, testi ya da porselenden yapılmış kabın içerisine koymalıyız. Sonra, bu suyun içerisine ametist, pembe kuvars gibi dağ taşlarından birini güzelce yıkayıp koymalıyız. Taşları suyun içerisine koyup, 1-2 saat bekledikten sonra suyu içebilirsiniz.
Asit seviyesini kontrol edin (sadece Powersports Freshpack) ve saf su ilave edin. Akü ve kutuplarını temiz tutun. Kablo ve bağlantıların sıkı olup olmadığını ve kasada hasar olup olmadığını kontrol edin. VARTA® aküleriyle birlikte tam kullanma ve bakım talimatları da verilir.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Kutup korozyonu akünün performansını etkileyebilir ve bir emniyet tehlikesi oluşturabilir. Korozyonu temizlemek gerekirse, aküyü ayırın, konnektörlerin vidalarını gevşeterek sökün ve kutuplardaki ve konnektörlerdeki korozyonu karbonat ve su (sodyum bikarbonat) seyreltik çözeltisi ile fırçalayarak temizleyin.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akü şarj etme, takviye ve şarj cihazıyla olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir. Akü şarj cihazı ile şarj etmek, daha uzun soluklu bir çözümdür. Akünün değeri 12,40V'un altına düşmüşse akü şarj cihazı ile akü yeniden çalışır hale gelir.
Kuru / bakımsız tip aküler 3 - 5 yıl, 5 yıl, 10 yıl, 10 + yıl gibi sınıflarda ömür beklentili olarak üretilmektedir. Bu sınıfların tampon şarjda bekleme ömrü olduğu unutulmamalıdır. Yani, deşarj derinliği, çevre şartları, döngü ( şarj – deşarj ) sayısı vb. etkenler akülerin ömrünü belirler !
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Akünün içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak adlandırılır. Zamanla eksilen akü suyunun saf su ile tamamlanması gerekir. Asit, son derece tehlikeli bir madde olduğu için su eklenirken eldiven takılmalı ve huni yardımıyla su eklenmelidir. Güvenliğiniz için akü suyunu yetkili bir serviste ekletmeniz tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri