Günlük hayatta hareket ettirilmeyen adale ve eklemleri canlandırarak romatizma ve kireçlenme gibi eklem rahatsızlıklarını önler. Namaza hazırlık için aldığımız abdestler, hem ruhu hem bedeni temizler. Abdest ve gusül, beden temizliğini sağlarken ruha da ferahlama hissini uyandırır.
Namaz kılan bir kişi, hesap gününün sahibinin Allah olduğunun bilincine sahip olacağı için; o hesap günü gelmeden, kendisini hesaba çekme imkânı bulabilir. Bu durumun sonucunda kendini sorgulama bilincini kazanan insan, Allah'a karşı sorumlu olduğunun bilincini de günde beş vakitli bir disiplin içerisinde öğrenir.
İslamın beş şartından biri olan namaz bir müminin günde beş vakit ve 40 rekâtta Yüce Allah'a en yakın olduğu zaman dilimidir. Namazla Yüce Allah'ın huzurunda bizler vazifemizi yerine getirirken kul olduğumuzu hissederiz. Ruhumuz ve bedenimiz kulluk görevimizi yerine getirmenin huzuru içinde olur.
Namaz, günde beş defa müminlere Allah'ı ve kulluk bilincini hatırlatır, kalplerde sorumluluk duygusunun yerleşmesini sağlar. Namaz aynı zamanda müminin hayatında bir denge unsurudur. Her gün belirli vakitlerde eda edilen bu ibadet kişiyi disipline ve düzenli bir hayata alıştırır.
Araştırmacılar, namaz kılmanın sırt ve bel ağrılarını azalttığını, aynı zamanda eklemlerin esnekliğini artırdığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, namaz kılmanın sırt ve bel ağrılarını azalttığını, aynı zamanda eklemlerin esnekliğini artırdığını ortaya çıkardı.
İlgili 27 soru bulundu
Namaz, insanı maddi ve manevi temizler, çünkü mümin namaz kılmak için abdest alır ve tertemiz bir biçimde Rabbinin huzuruna varır. Namaz, kulun hata ve günahlarının giderilmesine ve affına vesile olur. İnsan, af ve mağfiretini namazla dile getirir ve ifade eder.
İbadetler vesiledir, amaç Allah'ı zikretmek, O'nu hiç aklından çıkarmamaktır. Çünkü sürekli Allah'ı anmak insanı kötülükten ve hayâsızlıktan korur. Namazların gün içerisine serpiştirilmesinin sebebi de bu sürekliliği korumak olsa gerektir.
Evinde kılan o namazın sevabına kavuşur. Eğer yakınındaki mescitte eda ederse, 25 namazın sevabı verilir. Eğer Cuma namazı kılınan mescitte eda ederse 500, Mescid-i Aksa'da eda ederse 5 bin, Mescid-i Nebevi'de eda ederse 50 bin, Mescid-i Haram'da eda ederse 100 bin namaz sevabı verilir.
Düzenli namaz kılma ve kılmama ile ruh sağlığı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre düzenli namaz kılan bireylerin diğerlerine oranla daha çok ruh sağlığı sürekliliğine sahip bireyler olduğu görülmüştür.
“Namaz kılmayanların yüzü itici olur.” yargısı ise tamamen yanlıştır. Çünkü, Allah insanları eşref-i mahlukat olarak yarattığına göre, onlardan namaz kılmayanların yüzünü çirkin yapması düşünülemez. Vakıa, namaz kılanlardan da kılmayanlardan da yüzü güzel, çok da güzel olmayanlar da vardır.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır. Sahih olan ibadetin kabul olması yani sevap alınması için, o ibadeti yapan kimsenin kul haklarından da sakınması gerekir. Bütün ibadetlerin kabul olması için, Allahü teâlâ için yapılması ve niyet edilmesi şarttır.
İmamdan evvel secdeye götürür, rükû'dan kaldırır. Namaz kılanı şaşırtmak ve namazı bozmak için var gücüyle çalışan şeytan hiçbir şey yapamazsa bu defa namaz kılana parmaklarını çıtlatmasını emreder.
Peygamber günah iĢleyenlerin istiğfâr etmesi gerektiğini; “Her kim bir günah işler, sonra kalkıp temizlenir, sonra namaz kılar ve sonra Allah'tan bağışlanma dilerse, Allah onu mutlaka affeder”83 buyurarak belirtir.
Ruhun temel gıdası namazdır. Ve insanın bedeni çeşitli kirlerle kirlendigi gibi ruhu da kirlenir. Namaz bu her iki kiri de temizler.
Müminler ise amellerine göre ya direkt cennete gidecek veya günahlarının cezasını çektikten sonra cennete gidecektir. Sadece namaz kılan bir insanın cennete gidip gitmeyeceğini Allah bilir. Ancak şunu da unutmayalım ki Allah Teala'nın emirlerine ve yasaklarının tamamına itaat etmekle mükellefiz.
Beş vakit namaz kılmak, kalbi hasta olanlara güç gelir. Çok namaz kılmakla kalbde Allah sevgisi hâsıl olur. Allah sevgisi zamanla kalbi doldurur. Saadetlerin en büyüğü, kalbe Allah sevgisini yerleştirmektir.
İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392).
Namaz Kılmanın Ruhsal ve Fiziksel Faydaları👇🏻 ➡️Ruhsal Faydaları: ✅Stres ve kaygıyı azaltır: Namazın meditatif bir etkisi vardır. Tekbir getirmek, huşû içinde namaz kılmak ve dua etmek zihni sakinleştirir, stresi ve kaygıyı azaltır.
Peygamber (s.a.s.), farz namazların cemaatle kılınmasını tavsiye etmiş ve “Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.” (Buhârî, Ezân, 30 [645]; Müslim, Mesâcid, 249-250 [650]) buyurmuştur.
Namaz kılan, güler yüzlü, parlak ve nurani yüzlü olur. Sevinç ve neşe alametleri yüzünde ve gözlerinde aşikâr olur.
1-Sabah namazı: Ölümün acısını hissettirmez. 2-Öğle namazı: Mahşerin sıkıntısından kurtarır. kavuşturur.
Zira hadis-i şerifte Peygamber efendi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; ''Şüphesiz Allah nezdinde namazların en faziletli olanı akşam namazıdır.'' Buyurulan bu cümle ile beraber o yüzden orta namaz önemli bir yere sahiptir. Mutlaka Beş vakit namaz içerisinde orta namaz, yani akşam namazının kılınması gerekmektedir.
Her ikisi de caizdir. Birincisi daha iyidir. Allah kabul etsin (tekabbelallah), namazın sevablarına kavuşma temennisidir. Hadîs-i şeriflerde namaz için “kabul etmek” lafzı geçer.
Namaz insanın beş vakit huzuru tatmasıdır. Bu da insanı çok mutlu ediyor. Namaz insanın içini ferahlatır ve huzur verir. Namaz kılmak bir erdemdir.” şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri