baş konulan yere ayak basılmasını engellemek içindir.
Bazı Müslümanlar bu duruma her ne kadar inanmasa da tedbir için uygulamakta, bazı Müslümanlar ise yalnızca alın konulan, secde edilen yerin temiz kalması, üzerine kimsenin basmaması ve bu gibi durumlara önlem almak amacıyla seccadenin ucunu kıvırmaktadır.
Soru: Namazdan sonra seccadenin açık kalması caiz midir, kapatmak veya kenarını kıvırmak gerekir mi? Açık kalması caizdir, kapatmak veya kenarını kıvırmak gerekmez. Tozlanmasın, kirlenmesin diye kaldırmak iyi olur.
Namazı kıldıktan sonra kıble tarafındaki iki ucu tutup birleştirirsiniz. Seccadeyi boydan boya uzunlamasına katlarsınız. Sonrasında tekrar ikiye yada üçe katlarsınız. Böylelikle seccade katlandığında el koyduğunuz yerler bir birini karşılar ayak bastığınız yerler birbirini karşılar.
Seccade üzerinde uyumak hakkında İslam dini açısından kesin bir hüküm bulunmasa da, bazı kesimler bunun doğru olmadığını, günah olduğunu, bazı kesimler ise aksine hoş bir durum olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu durum ile alakalı kesin bir hüküm bulunmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Seccade nasıl katlanır diye sorulduğunda akla ilk gelen katlama şekli kare olmaktadır. Fakat kırışmaması ve seccade üzerinde iz kalmaması için yuvarlanarak sarılması daha sağlıklı olacaktır. Alışılagelmişin dışına çıkarak seccadesini yuvarlayarak katlarsanız seccadenizde iz çıkmayacaktır.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Seccade tartışmasıyla ilgili yeni bir açıklama yapan Diyanet, "Seccade, kutsal bir şey değil. Manevi anlamı var. Niyeti ne olursa olsun iyiye yoramayız.
Zamanla secde edilen yeri pislikten korumak için seccade serilmesi geleneği ortaya çıkmış; kilim, keçe, halı gibi teknik ve malzeme kullanılarak seccadeler üretilmiştir. Seccade, genellikle halı sanatının bir parçası kabul edilmektedir.
Bu hareketlere de amel-i kalîl, yani az iş, namaza mâni olmayan iş denir. Namazda iken seccadeyi düzeltirken ameli kesire girecek ölçüde hareket namazı bozar. Aksi ise namazı bozmaz.
Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.
Canlıya ait boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür hâlde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hâle getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur.
Kalem pillerle çalışır. Dilerseniz sadece öğretici mekanizmayı ve aparatlı akıllı pusulanızı cebinize koyarak her yere götürüp çalıştırıp ve namaz kılabilirsiniz. Her yerde yanınızda götürebilirsiniz. Akıllı seccade bir çok yönden fayda sağlar hem kıblenizi kendisi bulur hem namazı kolaylıkla öğrenmenize yardımcı olur.
Özellikle ılık suda beyaz sabunla yıkanması, seccadenin boya atma gibi durumunu ortadan kaldıracaktır. Bunun ile beraber çamaşır makinesinin elde yıkama özelliği olan hanımlarda bu program ile seccadesini yıkaması mümkündür. Tüm bunların yanı sıra seccadelerin bezle silinerek temizlenmesi de mümkündür.
Namazın rükünlerinden biri de secdeye varmaktır. Namazda rükûdan sonra, ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaya secde denir. Her rek'atta iki secde etmek farzdır.
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
İslam Kültüründe Seccadenin Yeri? Resulullah (s.a.v.) zamanında namaz yaygın olarak seccade ismine rastlanmaz. “Yeryüzü benim için mescit ve temiz kılınmıştır." buyuran Peygamber Efendimiz, yağmurla çamurlaşmış toprak üzerinde dahi namaz kılmıştır.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Namazı ayakta kıl, güç yetiremezsen oturarak kıl, buna da güç yetiremezsen yan üzere yaslanarak kıl.” (Buhârî, Taksîru's-salât, 19 [1117]) buyurmuşlardır. Rükû veya secde etmeye gücü yetmeyen kimse îmâ ile namaz kılar. Îmâ, rükû ve secde yerine baş ile işaret etmek demektir.
seccade - Nişanyan Sözlük. Arapça scd kökünden gelen saccāda(t) سجّادة “namaz halısı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça sacada سجد “secde etti” fiilinin faˁˁāl vezninde meslek adıdır. Daha fazla bilgi için secde maddesine bakınız.
Seccade, İslâm dünyasının her tarafında namaz kılmak için kullanıla gelmektedir. Mescid-i Haram'a namaz kılmaya gidenler genellikle seccadelerini yanlarında getirir ve namazın bitiminde tekrar katlayarak evlerine götürürlerdi.
İlk dönem kaynaklarında, Türkiye'de namazlağ veya namazlık da denilen yaygının Arapça adı seccâdeye (secdeden) rastlanmaz. Ancak bazı muahhar kaynaklar, ilk dönemlerde üzerinde namaz kılınan halı-kilim türü yaygılardan seccade olarak söz eder.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Allah'a hamd olsun. Erkek ve kadının yatak odasında namaz kılmasında dînen bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri