Vücut yağı oranı : Vücut yağ yüzdeniz daha yüksekse, bu fazla yağın büyük bir kısmı muhtemelen göbek bölgenizde toplanıyordur ve bu da otururken ve hatta ayakta dururken göbek katlanmalarına neden olur. Genetik : Araştırmalar, karın bölgesinde fazla yağın depolanmasının %60'a kadar genetik olduğunu bulmuştur.
Genellikle oluşma şekli doğum sonrası ya da aşırı kilolu bireylerin kilo vermesi ile gerçekleşir. Karın bölgesinde bulunan ve iç organları sarmalayan yağların serbest kalması durumudur. Yağların bölgede katman oluşturması ve orada bulunan kasların esnemesi karnın kendi üzerine katlanması ile sonuçlanır.
Aşırı ıkınma, aşırı kilo, oturup kalma sırasında dikkatsiz ve hızlı olma, aşırı basınç, bel bölgesine fazla yüklenme, ağır yük kaldırma, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve hamilelik döneminde yaşanan birtakım sıkıntılar göbek fıtığı oluşumunun başlıca nedenleridir.
Sağlıksız gıdalar tüketmek beraberinde fazla kilo ve vücutta yağ oranının artmasına neden olur. Her insanın vücut yapısı farklıdır. Zayıf bir insan yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu göbek kısmında yağ birikmesine zemin hazırlar ve bunun sonucunda ortaya vücut yapısında orantısız görüntü meydana gelir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Göbekte oluşan katlanmaların nedenleri:
Bunun bir kaç nedeni vardır: Vücut yağı oranı : Vücut yağ yüzdeniz daha yüksekse, bu fazla yağın büyük bir kısmı muhtemelen göbek bölgenizde toplanıyordur ve bu da otururken ve hatta ayakta dururken göbek katlanmalarına neden olur.
Stres göbeği
Bu tip insanların sindirim sorunları da vardır. Bu yüzden göbekleri olduğundan daha büyük görünür. Kişi strese kapıldığında kortizol hormonu salgılar, bu da yağın karnın etrafına yapışmasına neden olur. Bu kişiler çok fazla kahve içer ve öğünleri atladıkları için abur cuburla beslenir.
Göbek bölgesi ne kadar zamanda erir? Beslenme ve egzersizi uygulamaya başladığınız ilk günden itibaren karın yağları erimeye başlar. Her insanın göbek yağı farklı miktarda olduğu için 2 haftada istediği sonuca ulaşan da olur bir yılda ulaşan da.
Göbek yağlandıran hormonların başında insülin hormonu gelmektedir. İnsülin hormonu fazla salgıladığımızda şekerimizi düşürerek daha fazla acıkmamızı sağlar fazla yediğimizde de göbek yağlanmamız artar. Bir diğer göbek yağlanmasını artıran hormon tiroid bezimizin az çalışmasıdır.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Göbek deliği içine kaçması durumu hastalık olarak görülmez ancak mide hastalıklarının bir belirtisi de olabilir bu nedenle uzman bir görüş almanız gerekir. Bazen kendiliğinden düzelebilen bir durum olsa da ilerleyen dönemde tekrarlama olasılığı da bulunur.
Göbek deliğinin şekli ve boyutu her insan için eşsiz ve değişkendir. Göbek deliğinin şeklini göbek kordonunun kesilme şeklinin veya kaln uzunluğunun belirlediğine inanılsada şeklini belirleyenin kişinin yara dokusunun oluşma şekli ve iyileşme sürecidir.
Hormonal göbek, hormon dengesizliğinin bir sonucudur. Hipertiroidizmden PCOS'a kadar birçok hormonal değişiklik ve düzensizlik kilo alımına ve aşırı göbek yağına neden olabilir. Nasıl kurtulursunuz: Hormonal göbeği uzak tutmanın tek yolu hormonal uyumu korumaktır.
Deforme olan karın kasları ve hamilelik boyunca karın ön duvarını oluşturan bağ dokusu hamilelik sonrasında kendini kolay bir şekilde toplayamaz. Sarkan göbeği toparlamanın tek yolu karın germe ameliyatıdır. Karın germe estetiği genel anestezi altında ve hastane ortamında yapılır.
Özellikle basit karbonhidratlar denilen beyaz un ve ürünleri, mısır, tatlılar, şeker ve şekerli besinler, pirinç tüketiminin fazla olması, doymuş hayvansal yağların fazla tüketilmesi ve alkol tüketimi fazlalığı göbek çevresi yağlanmayı artıran yanlış beslenme davranışlarıdır.
Göbek düşmesi, göbeğin olduğu yerden kayarak vücudun başka bir bölümüne doğru ilerlemesi ile oluşur. Göbek düşmesinin temel sebebi karın içi basıncının çeşitli eylemler nedeniyle artması, karın zarında zayıf alanların ve deliklerin oluşmasıdır. Bu sorunlar gebelikte, ağır eşya taşımada, yüksek kilolarda oluşabilir.
Tiroid bezinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve obezite ortaya çıkar. Obezite genellikle, göz çevresinde, göbek etrafında ve vücudun alt bölgelerinde kendini gösterir.
Kadınlarda menapozla birlikte düşen östrojen seviyeleri, erkeklerde de düşük testosteron, göbek yağlanmasına katkıda bulunur. Ayrıca yaşlanan kadınların önemli bir yüzdesinde, tiroid bezinin çalışması da azalır, bu da onları kilo alımına yatkın hale getirir.
Az ve öz yemek dışında o göbekten kurtulma şansın yok.
Sağlıklı beslenildiği sürece ve spor ile desteklendiği sürece limonlu, su göbek ve basenlerde oluşan yağların yakımını daha da hızlandırır.
Bazı çalışmalar yeşil çayın, karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil çay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Yürüyüş, bisiklet ve diğer kardiyo hareketleri yağ yakımının artmasına yardımcıdır. Bunun yanında karın hareketleri bu bölgedeki kas kitlesinin artmasına katkı sağlar. Mekik, plank, crunch gibi egzersizler kas yapılanmasına yardım eder.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.
Uzun vadeli stres veya kronik stres bozukluğu özellikle bel bölgesinde yağlanmaya neden olarak hem sağlık sorunları riskini arttırır hem de fiziksel olarak istenmeyen bir görüntü ortaya çıkarır. Stres ile ilgili ciddi rahatsızlıklar arasında tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve solunum sorunları bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri