İşlediği günahlarına pişman olan kişinin Allah'ın fazl ve keremine, tövbeleri kabul ediciliğine sığınmaya ihtiyacı vardır. Bunun için iki rekat namaz kılarak işlediği günahtan dolayı mağrifet olunmayı dilemesi menduptur.
Tövbe namazı günah işleyen bir kişinin kalkıp abdest alarak iki rekat namaz kılması işlediği günahtan dolayı pişman olması bol bol tövbe istiğfar etmesi demektir. Tövbe namazı iki rekat olup abdest alınarak kılınmaktadır.
Tövbe etmek için abdest almak gerekir mi? Tövbe etmek için zaman, yer, aracı ve abdest şartı yoktur. Ancak bir seher vakti sabah namazı için kalkar, namazın ardından tövbe ederseniz, daha bir kabulü şayan olur. Tövbenizi sürdürmeniz için muhtaç olduğunuz enerjiyi de depolamış olursunuz.
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Onlar iki türlü günahlardır: 1- İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar. 2- Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar. Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanmaz.
Kabul edilmeyen bir başka tövbe de hayatını, hak dini inkâr içinde geçirdikten sonra ölen ve âhiret âlemini gördükten sonra pişmanlık duyanların tövbesidir. Bu da gayba iman ve samimi pişmanlıktan kaynaklanmadığı için Allah tarafından kabul edilmeyecektir.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
- Tövbe kapısının her zaman açık olması hangi kaynaklara dayanır? - Üç defadan fazla dinden dönenler için geçerli midir? Değerli kardeşimiz, Önce şunu belirtelim ki, tövbe kapısı herkes için her zaman açıktır.
Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz, günde 70 kere istiğfar edermiş. Buna binaen bizim de hergün en az 70 kere tevbe istiğfar etmemiz gerekir.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ.
Uzun ve Kısa İstiğfar Zikri Nasıl Yapılır? Kısa istiğfar zikri: "Estağfirullah" çekmek. "Estağfîrullah el'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" duasını okumak.
İşte, Diyanet'in bu konuda verdiği o detaylar; "Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Peygamber efendimiz de namaz dinin direğidir diye buyuruyor. Namaz Allah ile insan arasında bir irtibattır. Aynı şekilde oruç ta çok önemlidir. Ancak hiç kimse 'namaz kılmıyorsan orucun kabul olmaz' diyemez.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır. Terk edilmesi ve geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret bulunmaksızın vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, günahtır.
Namazın farz olduğunu inkâr ederek namazı kılmayan kimse dinden çıkacağı için kâfir olur.
430 İbn Mâce, “Zühd”, 30. Tövbe, Allah Teâlâ'nın, günah işleyen insanların, işledikleri günahlar- dan kurtulmaları için onlara tanıdığı bir imkandır. İnsan ne kadar çok günah işlerse işlesin ümitsizliğe düşmemeli, Allah Teâlâ'nın ona tanıdığı bu imkandan yararlanmalıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: ... Kim Tevbe-i İstiğfara Devam Ederse, Allah Ona Her. Darlıktan Bir Çıkış ve Her Hüzünden Bir Kurtuluş Yolu. Kılar ve Onu Hiç Beklemediği Yerden Rızıklandırır.
Çünkü Cenab-ı Hak, tevbe edilen her günahı affeder. Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün günahları affolur. Bir mümin de Allah'a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahü teâlâ affeder.
Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise 'Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme' üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.
İstiğfar Duası Anlamı
Anlamı ise “Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim.” demektir.
Bir insan 70 defa tevbe istiğfar ederse; estağfirullah el-azîm derse Allah o zamana kadar işlemiş olduğu günahlarını affeder, öleceği zaman da âhiretteki hurilerden zevcelerini ve cennetteki köşklerini, oturacağı köşkleri görmeden dünyadan ayrılmaz.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Tekrar tekrar tevbeden dönmek, âhiret hayatını karartacak bir âfettir. Bu nevî tevbeye muhtaç tevbelerden Allâh'a sığınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri