Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ve ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli okuması vaciptir. Aşikare okuması halinde sehiv secdesi gerekir. İmam gündüz kıldırdığı namazları sessiz kıldırması ve gece kılınan namazlarıda sesli kıldırması vaciptir.
Değerli kardeşimiz, Namazda sure veya duaları okurken dil ile söylemek gerekir; kalbimizden geçirmek yeterli değildir. Yüksek sesle, yani kulağımızla işitecek şekilde okumak şart değildir.
Gündüz kılınan nafile namazlarda da gizli okumak aynı şekilde vaciptir. Cemaatle kılınan sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekâtlarında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekâtında kıraatı cehrî yapmak, yani sesli okumak vaciptir.
Klasik kaynaklarımıza göre Mekke devrinde gündüz namazları “müşriklerin korkusundan” sessiz kılınıyordu. Gece namazları ise bu korkudan biraz uzak olduğu için sesli kılınıyordu. Konuyu şöyle değerlendirmek de mümkündür: Namaz kılmak, imandan sonra gelen en büyük bir kulluk vazifesidir.
📌 Tek başına namaz kılan kimse kıraati sesli yapabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Namazda okunması farz olan kıraati, dudakları kıpırdatmadan, sadece zihinden geçirmekle namaz sahih olur mu? Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir. Dinimiz böyle insanları da kucaklamaya hazırdır. Ahiret ve ebedi hayat söz konusu olunca, kaybedilecek tek fert yoktur. Namaz kılmaya bilgisizlik engel değildir.
- Namaz kılarken nerelerde gizli okunur, nerelerde aşikar okunur? Değerli kardeşimiz, Namazda sessiz okunması gereken yerde sesli okumak namazı bozmaz; ancak sehiv secdesi gerekir.
Kur'an ve sünnete göre öğlen ve ikindi namazları sessiz; sabah, akşam ve yatsı namazları ise sesli okunmalarına dair deliller nelerdir?
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor.
Bunun üzerine Duha namazı sessiz okunur çünkü gündüz namazlarındandır. Fakat akşam namazı sünneti, vitrin üçüncü rekatı, gece namazı ve sabah namazı sünneti isteğe bağlı sesli veya sessiz kılınabilir. Bununla birlikte sesli kılmak daha faziletlidir.
Sessiz kıraatin en azı da kendi duyacağı kadar okumasıdır. Kadına gelince, onun sesli kıraatte bulunması sünnet değildir. Ama yabancı birinin duymaması hâlinde sesli kıraatte bulunmasının bir sakıncası olmaz. Yabancı birinin duyması hâlinde sesli kıraatte bulunması haramdır.
Cumhura göre her ne sebeple olursa olsun gayriihtiyari konuşan kimsenin namazı bozulmaz, bu durumda olan kişi namazına kaldığı yerden devam eder. Aynı ruhsat yeni Müslüman olan ancak dini hükümleri öğrenme imkânı bulamayan kişi için de geçerlidir (Şevkânî, Neylü'l-Evtâr II, 331-332).
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. araçlarla mekân birliği sağlanmayacak şekilde imama uyularak eda edilen namazlar geçerli olmaz.
Kuran'ı okumak en azından dil ve dudakların, harflerin çıkış noktalarına temas etmesiyle olur. Dil ve dudaklar hareket etmeden içinden okumak okuma değildir ve namazda okuma farzı yerine gelmiş olmaz. İnsanın okuduğunu kendisi duyacak kadar okumasının gerekli olup olmadığı konusunda mezhepler arasında ittifak yoktur.
Gerçekten bütün güzel isimler ve nitelikler O'nundur. Namazında da sesini pek yükseltme, sesini pek de kısma, ikisinin arasında bir ses tonu tut. “İster Allah diye ibadet ve dua edin.
Namazda tekbir ve tesbihleri sesli okumak, namazı bozmaz.
Yalnız başına namaz kılan kimse, sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Sesli yapılacak kısımlar Fatiha ile zammı sure ve intikal tekbirleridir.
Sabah, Akşam ve Yatsının Farzları Sesli Okunurken, Öğle ve İkindi Niçin Sessiz Okunuyor? - YouTube.
"Benim namaz kılışımı gördüğünüz gibi namaz kılınız!" (
Bu itibarla tek başına namaz kılan bir kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse sesli / cehrî kıraat yaparak dilerse gizli okuyarak kılar. Gece kılacağı nafile / sünnet namazlarda da hüküm böyledir.
Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz.
Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.
Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doğru kaldırmak veya sağa-sola bakmak veya boynunu çevirerek sağa-sola bakmak mekruhtur. Bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygı ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayı gözleri yummakta kerahet yoktur.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Tahiyyat duasını okumak vaciptir.
Bu duayı okumamak namazı bozmasa da namazın sevabı azalır. Bu bakımdan en kısa zamanda ezberlemek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri