Namazda okunan zammı surelerden önce besmele çekilir ve o şekilde okunur. İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
1- Allâhu Ekber الله اكبر “Allah en büyüktür.” Kıbleye yani Kâbe'nin bulunduğu tarafa yönelerek ayakta, eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve Allâhu Ekber denerek namaza başlanır. 2- Namazın başında okunan dua: “Allâhu Ekber” diyerek namaza başladıktan sonra “Sübhâneke” okunur.
Niyet namazın olmazsa olmazı arasındadır. Namazlara başlamak için kesinlikle niyet etmek gerekmektedir. Niyet, namaza başlamak, ne için kılındığını ve hangi namazın kılındığını bildirmek ve kesin olarak irade etmek demektir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Namaz esnasında az veya çok miktarda ayet atlamakla namaz bozulmaz. Bir kimse, kıraati, namazı bozacak derecede hatalı yapar ancak geri dönüp hatasını düzeltirse namazı caiz olur.
İlgili 37 soru bulundu
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
(Eşhedü en lâ ilâhe illâ'llâhü vahdehû lâ şerîke leh ve enne Muhammeden abduhû ve Rasûlüh. Radîytü billâhi Rabben ve bi Muhammed'in Rasûlen ve bi'l-İslâm'i dînen.)
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz'in namaza başlamadan önce okuduğu dua... Eûzü besmele şeytanın vesvese ve şerrinden Rahman ve Rahim olan Allah'a sığınmak için okunur. “Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.”
Mesela farz namazların 1. oturuşunda sadece Tahiyyat duası okunur. Ama 2 rekatlı bir namaz da olsa 4 rekatlı bir namaz da olsa son oturuşta Tahiyyat + Salli + Barik + Rabbena yani tüm dualar okunmaktadır.
Namazda okuma esnasında ilerideki bir yere geçerken, aradaki tek bir sûre veya âyetin atlanması da tenzîhen mekruh kabul edilmiştir.
Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46). Farz ya da vacip namaz kılan bir kişinin hangi namazı kıldığını tayin etmesi gerekir.
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
2- Bir imama uyma imkânı yoksa kendisi Allah rızası için namaz kılmaya niyet eder, başlangıç tekbirini alır, kıyamda durur, kıraatini yukarıda ifade ettiğimiz şekillerden biriyle yapar, rükû yapar, secde yapar, ikinci rekatı da aynı şekilde kılar, ardından teşehhüt miktarı (Ettahıyyâtü'yü okuyacak kadar) oturur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir.
Sübhâneke duası, Hz. Peygamber'in namazda Fâtiha sûresinden evvel okuduğu dualardan olup Hanefîler ve Hanbelîler mezkûr duanın namazda okunmasını tercih etmişlerdir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde "ezan okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur" buyurmuşlardır.
1. Niyet ile tekbir arasında besmele çekmek namaza mâni değildir.
Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kılardı. Allah rızası için namaza diye niyet ederdi. Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kıldığı için bize bu namazları kılmak sünnet olmuştur. Yani farzlar ile beraber kılınan sünnetlerin hepsi nafiledir.
Namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Rekâttakinden kısa olmalıdır. Ayetel Kürsi Kuran-ı Kerim içerisinde bir ayet olduğu için Fatiha Suresinden sonra okunabilir.
5 Vakit Namazda Okunan Dualar Bismillahirrahmânirrahîm 1- Ezan Duası 2- Kamet 3- Kıyam 4- Sübhaneke Duası 5- Ruku 6- Secde 7- Kunut Duaları 8- Ettehiyyatü Duası 9- Allahümesalli Duası 10- Allahümebarik Duası 11- Rabbena Duaları 5 vakit Namazda okunan duaları ezberleyebilirsiniz.
Evet, ayet ve dua bilmeseniz de namaz kılmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri