Ancak doğada yetişen her mantar çeşidi gibi karakulak mantarının da zehirli olan türleri bulunmaktadır. Mantarların zehirsiz olduğunu anlayan kişiler tarafından toplanmalıdır. Eğer toplanan mantarlar zehirli değil ise tüketilmesinde hiç bir sakınca bulunmamaktadır.
Yenilebilen (zehirsiz) lezzetli bir mantar türüdür. Şapka çapı ortalama olarak 4-8 cm olup, hafif memeli konveks yapıdadır. Rengi koyu gri, koyu kahve-gri, koyu gümüşi tonlardadır. Şapka merkezinde net konik, belirgin küt şekilli geniş çıkıntı bulunur.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
İlgili 35 soru bulundu
Zehirli mantarın anlaşılması konusunda kesin bir kriter bulunmazken, kişilerin topladığı ve zehirli olup olmadığı laboratuvar ortamlarında inceleme sonucunda belirlenebilir.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
Kara mantar hastalığı, mucor küf mantarı ile temas edilmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, ağaç yapraklarında, çürük meyve ve sebzelerde bulunan bu küf mantarı ile temas edilmesi, solunması veya yenilmesi risk grubunda bulunan kişilerde kara mantar hastalığının görülmesine neden olabilir.
Kavak mantarı zehirli olmayan mantar türleri içerisinde yer alır. Özellikle birçok farklı pazarda ya da manavda karşılaşılan mantar türleri arasında gelmektedir. Zehirli bir mantar türü olmamasının yanı sıra, aynı zamanda oldukça lezzetli bir mantar olarak da ifade etmek mümkündür.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebilir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerine göre de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
'Amanita phallloides', dünyanın en çok zehirleyen mantarı, literatüre göre 1 santimetreküpü dahi insanı öldürebiliyor. Ayırt etmede yanlış yöntemler var. Ağaç üzerinde yetişen mantar zehirli değildir veya gümüş kaşık içerisindeki renk değişikliği gibi durumların hiçbirisi doğru değil, yanlış inanıştır.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Karakulak mantarı, sevilerek tüketilmekte olan bir doğal mantar türüdür. Özellikle bazı bölgelerde Karakulak mantarının tüketimi oldukça fazla bir şekilde yaygındır. Ancak doğada yetişen her mantar çeşidi gibi karakulak mantarının da zehirli olan türleri bulunmaktadır.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Çamaşırları yıkarken bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak, kıyafetleri ütülemek bile mantarları öldürür. Ayakta oluşabilecek mantarı önlemek için de, ayakkabıların içini çamaşırsuyu konulmuş sulu bezle silmek mantarın oluşmasını engeller.
Mantar, nemli ortamlarda rahatça çoğalabildiği için tedavide hastalık görülen bölge ya da bölgeleri kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Lezyonların özelliğine göre antifungal ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanılmaktadır. Sıklıkla topikal tedaviler uygulanmaktadır.
Borazan mantarı (craterellus cornucopioides)
Koyu kahverengi-siyah arası renge sahiptir. Tıpkı trüf mantarı gibi oldukça pahalı mantar türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde Ege bölgesinde rastlanılan bu türün hem yenilebilir hem de zehirli farklı çeşitleri vardır.
Mukormisetler, özellikle hayvan gübresi, kompost atıklarda, toprakta, yapraklarda, çürüyen bitkilerde ve odunlarda yaygın olarak bulunur. Çürüyen meyvelerde ve ekmeklerde kolaylıkla gözlemlenebilirler. İnsan vücudundaki açık yaralar, soluma ve nefes yoluyla bulaşabilir.
Kara mantar enfeksiyonu bulaşmanın ardından hızla vücudun diğer bölümlerine yayılabilen bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde özellikle beyin ve akciğer dokusuna yayılarak beyin dokusunda enfeksiyon, felç, zatürre, nöbet ve ölüm gibi ağır bir seyir izleyebilir.
Mantar Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.
Ağaç mantarı ya da İstiridye mantarının bilimsel yani Latince adı "Pleurotus Ostreatus" olup zehirsizdir ve yenilebilir.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri