VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir. VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
VDSL Nedir? VDSL'in Türkçe açılımı, ''Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı''. VDSL, internet kullanıcılarına daha hızlı ve kesintisiz hizmet sunabilmek adına özel olarak üretilen bir teknoloji. VDSL; iletişim, haberleşme, oyun ve eğlence gibi birçok farklı alanda hızlı veri iletimi sağlıyor.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
İlgili 38 soru bulundu
VDSL internetin, ev ve iş yerlerine iletiminde bakır kablolar kullanılıyor. Bakır kabloların oluşturduğu sistemlerde, çıkabilecek problemlerin önlenmesi adına farklı sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Fiber internet ise fiber optik kablolar aracılığı ile kullanıcılara ulaştırılıyor.
Yeni nesil modem olarak görülen fiber modem, internet sağlayıcısı tarafından sunulan internet hız oranını, en yüksek seviyelerde kullanma imkanı sağlayan modem modelidir.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
ADSL'den çok daha fazla hızlara olanak veren VDSL internet, sinyalin güçlü bir şekilde aktarım yapabildiği yerlere 100 Mbps'ye kadar hızla ulaşabilir. VDSL ADSL'e göre download hızında 5, upload hızında ise yaklaşık 10 kat fazladır.
ADSL hatta VDSL modem kullanılabilir, VDSL hatta ADSL modem kullanılamaz.
ADSL ve fiber arasındaki fark, teknolojidir diyebiliriz. Fiber internet bir yüksek teknoloji ürünü. ADSL veya VDSL gibi altyapılar mevcut telefon altyapısı üzerinden sunulan hizmetler. Uzun yıllar önce geliştirilen ve döşenen ADSL altyapısı teknoloji olarak eski kaldı.
VDSL ve ADSL bağlantıların kabloları aynı. Standart telefon kablosu ile bina girişindeki telefon panosundan daireye kadar hat çekilir çekilen hatta kullanılan kablo değişiklik gösterir.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
Daha yüksek internet hızı elde etmek için ise tercih etmeniz gereken bağlantı türü elbette ki fiber. Fiber internet kullanmak için uygun bir modemi tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Fonksiyonel Özellikleriyle ZTE ZXHN H168A Dual VDSL2 Modem
Modemde bulunan router fonksiyonu birden fazla cihazla internete erişmenize yardımcı olur. Fiber bağlantıyı destekleyen bu ürün sayesinde internetteki işlerinizi daha akıcı bir şekilde halletmeniz kolay hale gelir.
Fiber internet, sabit telefon hattı olmaksızın çalışabiliyor.
VDSL İnternet Bağlantısı İçin Telefon Hattı Şart Mı? Hayır, VDSL internet bağlantısı için telefon hattı şart değildir. Ev veya iş yerinizde sabit telefon hattı bulunmasa bile bölgeye gelen bir bağlantı altyapısı mevcuttur.
Fiber internet altyapısı
Cam kablolar ile interneti ulaştırır. Bakır altyapıya göre yeni bir teknoloji olduğu için altyapı olmayan eve veya iş yerlerine gelen yeni teknolojiler fiber optik kablolarla sağlanır. Fiber internet teknolojisi, ADSL ve VDSL teknolojilerine göre teoride daha yüksek hız sunar.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
VDSL'in ADSL den en belirgin farkı iletim mesafesinin azlığındadır. 13 Mbps hız için 1.5 km, 55.2 Mbps için 300 m lik mesafelerden daha öteye erişememektedir. VDSL'in temel bir kullanım alanı, FTTN (Fiber to The Neighborhood) uygulamalarında görülmektedir.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
Fiber internet bağlantısı, 1000 Mbps'ye varan yükleme(download) hızı sayesinde büyük boyutlu dosyaları dakikalar, hatta saniyeler içerisinde indirmenize olanak sunar. Standart bir ADSL bağlantısına kıyasla çok daha hızlı bir bağlantı sunarak, bekleme sürelerini minimuma indirir.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Arkadaşlar malumunuz, Türk Telekom Eve Kadar Fiber (FTTH) altyapısında alınan aboneliklerde kendi modeminin kullanımını da zorunlu kılıp aylık 20 TL modem kullanım/kiralama ücreti alıyor.
Hiçbir kota olmadan ve kota aşımı korkusu yaşamadan kullanabileceğiniz anlamına gelir. İnternet kullanımlarında bir limit yoktur. Üstelik kullanımlarınız ne kadar olursa olsun hiçbir şekilde internetinizde yavaşlama olmaz. Altyapınızın sağladığı en yüksek hızda ve sınırsız bir şekilde internetinizi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri