ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Yani 1 nanometre 0.000 000 001 metre uzunluğa karşılık gelir. Matematiksel olarak 1x10-9 m ya da 1E-9 m olarak da ifade edilir. Nano kelimesi etimolojik olarak Yunanca "cüce" anlamına gelen "nanos" kelimesinden gelmektedir [1].
Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nano boyutun sonundaki (50-100 nm) tanelerin, test sıcaklıklarında <0.5 Tm dislokasyon aktivitesi hakim olmaktadır. Tane boyutu azaldıkça, dislokasyon aktivitesi de azalmaktadır. Nano boyutun alt seviyelerine gelindikçe (<10 nm) yeni dislokasyonların oluşumu zorlaşmaya başlar.
Bilişim sektörü, sağlık bilimleri, savunma ve güvenlik alanı, havacılık ve uzay sistemleri, elektronik, tekstil, ziraat, kimya, fizik biyoloji, mimarlık, malzeme bilimi ve inşaat teknolojileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmakta olan nanoteknoloji; yapı malzemeleri ve mimarlık alanında da gelişim göstermektedir [2].
İlgili 33 soru bulundu
Karbon nanotüpler yüzey alanları çok geniş (1 gramları 500 m2 yer kaplar) ve yüzeyde tutma (adsorpsiyon) özelikleri yüksek olduğu için zehirli kimyasal maddelerin, tuzların ve biyolojik kirleticilerin sudan ayrılmasında ideal bir zar olarak kullanılabilir.
Nano malzemelerin üretimi genel olarak 2 yöntem ile gerçekleştirilmektedir. ❖ Aşağıdan yukarı yöntemler atom/moleküllerden başlayarak nano boyuta çıkmayı esas alır. ❖ Atom/moleküller kimyasal/fiziksel olarak birleşerek nano malzemeyi oluştururlar. Her bir proses kendi içinde eşsiz avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
Nanoteknoloji nedir kısaca; Nano teknoloji, yaklaşık 1 - 100 nanometre olan nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknoloji. Nanobilim ve nanoteknoloji, son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır; kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi tüm bilim alanlarında kullanabiliyor.
Yüksek akım arkı, lazer ve güneş enerjisi altında buharlaştırmada, sırasıyla yüksek elektrik akımı, monokromatik radyasyon ve güneş radyasyonu katı bir plakaya yönlendirilerek nano parçacıklar elde edilir. Deneysel olarak karbon nano tüpler bu yöntemle elde edilebilmektedir.
Atomların dünyasında şekillenen nanoteknoloji özellikleri multidisiplinerdir. Atom ve moleküllerin en küçük birimleri üzerinde çalışan nanoteknoloji maddeyi atomik boyutuyla kontrol etmeyi hedefler. Böylece yeni maddeler oluşturulabilir ya da mevcut olanların moleküler yapısı değiştirilip yeni maddeler yaratılabilir.
Altın nano partiküller en kararlı metal nano parçacıklardan biridir. Altın nanopartiküller, altının sudaki çözeltisinde nano boyutlu parçacıkların askıda kalmasıyla meydana gelmektedir. Farklı renk, boyut ve şekillerde bulunabilirler. Renklerin farklılığı parçacık büyüklükleri ile alakalıdır [17].
Nanotüpler, silindir şekilli ve tek boyutlu fullerence'lerdir. Şu anda karbon ve bor nitrür nanotüpler kullanılmaktadır. Karbon nanotüp; silindir şeklindeki bir karbon allotropudur ve sadece karbon atomu içerir. S. Iijima tarafından 1991 yılında bulunmuştur.
Nano (sembol: n), Yunanca 'cüce' demektir. Nano önekli ifadeler, herhangi bir ölçünün milyarda birini gösterir. Örneğin; nanometre, metrenin milyarda birini (1 nm = 1/1.000.000.000 m) 10−9 ifade etmektedir.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Üstten alta doğru üretim ve nano litografi alttan üste üretim yöntemine göre daha hızlı bir metottur fakat kendiliğinden oluşan nano imalat en ucuz, en hızlı ve en az güvenilir olandır.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Nano makineler de nano teknoloji kullanılarak tasarlanan araçlar arasındadır. Bu makinelere aynı zmanda moleküler üretim adı da verilmektedir. Nano teknoloji kullanılabilecek makineler ise; çark, anahtar, pompa ve motor olarak sıralanmaktadır.
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
- Farklı fonksiyonlara sahip nano boyutlarda yeni tekstil malzemeleri üretmek: Bu ürünler; nanolifler, nanotüpler ve nanokompozitlerdir. (plazma, sol-jel vb.) ile kaplama yaparak yeni/fonksiyonel yüzey tabakaları elde etmek. Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, nano-tekstiller olarak adlandırılabilir.
Nanoteknoloji üzerine bilimsel çalışmalar, alınan patentler, çalışan firmalar, uzman iş gücü ve teknoloji transferi ile edindikleri pazar payları göz önüne alındığında ABD ile Almanya, Güney Kore, Japonya ve Tayvan'ın diğer ülkelere göre daha fazla öne çıktıkları görülmektedir.
Nano milyarda 1 demek ve milyarda 1 ölçekle çalışmak demektir. Atomlarla ve onların dizilişleriyle; malzemede, üretim tekniklerinde, yenilik yapmak ve ihtiyaca uygun üstün özellikli yeni ürünler geliştirmek anlamına geliyor.
Nano Elektrik ve Bilgisayar Teknolojileri
Bilgisayar ve beraberindeki teknolojiler, nanoteknoloji uygulama alanları içinde geniş bir yer tutar. Hâlihazırda kullandığımız cihazların çok daha üzerinde bilgi işleme gücüne sahip olan kuantum bilgisayarlarının yapımında nanoteknoloji kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri