Nanoteknoloji Mühendisleri, araştırma laboratuvarlarında, üniversitelerde, hükümet kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirler. İşleri, nanoteknoloji tabanlı malzemeler ve cihazların tasarımı, üretimi, karakterizasyonu ve test edilmesini içerebilir.
Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları maddenin yapı taşı ile ilgilenen ve kullanan kurumlardır. Nanoteknolojinin uygulandığı alanlar oldukça geniştir. Bunlar; fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik gibi alanlar gibi en göze çarpıcı olanı da tıp alanıdır.
Öğrenciler Türkiye'de üniversitelerin Metalurji, Malzeme, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışında bulunan gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyabilirler ya da yüksek lisans yapabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974 yılında mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekte bir mühendislik dalı olarak değerlendirilir.
Günümüzde devlet üniversitesileri olarak uşak üniversitesi ve Yeditepe üniversitesinde malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümü yer alırken özel üniversite olarak ise Tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesinde bu bölüm yer almaktadır.
Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Tıp biliminde nanoteknolojinin kullanım alanı nanotıp olarak isimlendirilmektedir. Konu olarak nanotıp; tanı, tedavi, hastalık ve travmatik yaralanmaların önlenmesi, ağrının giderilmesi ve insan sağlığının korunup geliştirilmesi amaçlı vücudun moleküler bilgileri ile moleküler araçların kullanılmasını içermektedir.
Atom fiziği; atomun yapısını, atomik boyutta gerçekleşen olayları, atomların ve moleküllerin birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir.
Üniversitelerin Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği veya Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar nanoteknoloji mühendisi olur. Nanoteknoloji mühendisi DNA'nın parçalarını inceler, gıda ve ilaçları geliştirmek için çalışır.
Nanoteknoloji nedir? Nanoteknoloji, çok ama çok küçük maddeleri inceleyen bir bilim dalıdır. Ve kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi diğer tüm bilim alanlarında kullanılabilir.
Nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dalıdır. Nanoteknoloji mühendisliği, nanoteknolojinin uygulanmasını içeren bir bilim dalıdır. Nanoteknoloji mühendisliği üniversite bölümü, bu alanda eğitim veren bir programdır. Nanoteknoloji mühendisliği öğrencileri, nanoteknolojinin uygulanmasını öğrenirler.
Nanoteknoloji, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve geniş bir çalışma alanına sahip bir teknoloji dalı olmakla beraber aslında geniş de bilgi birikimine sahip bir daldır.
Nanomateryallerin tıpta uygulamaları; floresan biyolojik etiketler, ilaç salınımı, gen aktarımı, patojenlerin saptanması, proteinlerin saptanması, DNA yapısının işaretlenmesi, doku mühendisliği, tümörün saptanması, biyolojik moleküllerin ve hücrelerin ayrılması ve saflaştırılması ve MRI çalışmalardır.
Nanobilim ve nanoteknoloji, çok küçük boyutlarda çalışma yapan bilim dallarıdır. Nanobilim, nanoyapıların yapısını ve özelliklerini incelerken, nanoteknoloji ise nanoyapıların kullanımını içeren bir bilim dalıdır. Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, bu alanlarda eğitim veren bir programdır.
Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki malzemelerin tasarımı, üretimi, montajı, karakterizasyonu ve bu malzemelerden elde edilmiş minyatür fonksiyonel sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetlerinin tümünü temsil etmektedir [1-4].
Bir nanoteknoloji mühendisi sağlık, bilim, teknoloji ve çevrenin çehresini moleküler düzeyde değiştirebilecek yeni şeyler öğrenmeye çalışıyor. Kirleticileri test ederler, yiyeceklerimizi ve ilaçlarımızı zenginleştirmek için tozlar oluştururlar. DNA'nın en küçük parçalarını incelerler.
Nanoteknolojinin faydaları, nanoteknolojinin avantajları denince akla ilk gelenlerden biri daha az maliyetli oluşudur. Maliyeti düşürerek, daha fazla üretim imkânı doğurur. Yaşam kalitesini arttırmada önemli bir rolü vardır. Tıp alanına kattığı artılar ile daha sağlıklı ve güvenli bir yaşam sunar.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Tıp Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 301,71419, en yüksek 473,13599'dur. Tıp Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 250219, en yüksek 35194'tür.
Tıp Mühendisliği bölümü, tıp ve mühendislik disiplinlerinin birleştiği bir alandır. Bu alanda, tıbbi cihazlar, tıbbi görüntüleme sistemleri, protezler, biyomalzeme ve diğer tıbbi uygulamaların tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi gibi konularla ilgilenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri