Psikodinamik oyun terapisi, çocuğun davranışlarının altında yatan bilinçdışı nedenlere odaklanır. Bu yaklaşımda amaç, bilinçdışına bastırılmış olan zorlayıcı ve çatışmalı duygu ve düşünceleri çocuğun bilinç seviyesine çıkartarak, çocuğun bunların farkında olabilmesini ve bunlarla başa çıkabilmesini sağlamaktır.
Oyun esnasında çocuklar içsel deneyimlerini ve çatışmalarını bilinç dışı olarak ifade ederler. Çocuklar genellikle sözlü ifadelerde zorlandıkları için, duygu ifadeleri sözel olmayan yollarla açığa çıkmaktadır.
Oyun terapisi yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahiptir ve çocuklarla psikolojik danışma yapmanın bir yoludur. Oyun terapisinde çocuklar doğal dilleri olan oyunu kullanarak kendilerini ifade ederler. Ayrıca yaşadıkları problemleri oyun oynayarak canlandırır ve böylelikle tarif edemedikleri duygularını keşfederler.
Psikodinamik terapi kişinin mevcut durumunda gözlemlenen bilinç dışı süreçlere odaklanan bir konuşma terapisi. Kişinin genel davranışlarına odaklanmaktan ziyade daha çok geçmişinde yaşadığı olayların bugüne ait zihinsel ve duygusal süreçlerine olan etkisine odaklanıyor.
Psikodinamik Terapi, birçok sorun ve bozukluk üzerinde uygulanabilir. Bunlardan bazıları depresyon, kaygı, ve ilişki problemleridir. Başarılı bir psikodinamik terapi deneyimi sonrası kişi, kişisel gayretler ile iyi olmaya motive olmak yerine olduğu şekilde eski yaşadığı baskıdan kurtulabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Psikodinamik terapi, bireylere, çiftlere, ailelere veya gruplara kısa veya uzun vadeli terapi olarak uygundur. Kısa psikodinamik terapi hedef odaklıdır ve 25 seans kadar sürebilirken, uzun vadeli psikodinamik terapi iki yıl veya daha fazla sürebilir.
Psikodinamik terapi kısa veya uzun süreli terapi olarak bireysel psikoterapiye uygundur. Kısa psikodinamik terapi hedefe yöneliktir ve 25 seansa kadar sürebilirken, uzun süreli psikodinamik terapi iki yıl veya daha fazla sürebilir.
1.PSİKODİNAMİK PSİKOTERAPİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLERİ
10 seminerden oluşan 30 saatlik bir programdır. Kişilik kavramı ve kişilik örgütlenmelerindeki ruhsal düzeneklerin ele alındığı temel eğitim modülüdür.
Psikodinamik yaklaşımın temelinde bilinç dışı konsepti, libido kuramı, psikoseksüel gelişim evreleri, kişiliğin alt boyutları olan id, ego ve süperego yatar.
Günümüzde oyun oynama yöntemini kullanan oyun terapisi çeşitleri çok sayıda mevcuttur. Genel olarak oyun terapi örneklerini sınıflandıracak olursak; terapistin yönlendirdiği (yönlendirilmiş), terapistin yönlendirmediği (yönlendirilmemiş) olmak üzere iki grup oyun terapisi vardır.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Psikodinamik oyun terapisinde çocuğun davranışlarının altında yatan muhtemel duygusal sebepler oyun yoluyla gözlemlenir, çocuğun bunları oyun yoluyla açığa çıkarmasına fırsat verilir ve bu duygulara olan farkındalığının ve duygusal tepkilerini düzenleme becerilerinin gelişimine destek olunur.
Psikodinamik yaklaşımın benimsediği determinizm (nedensellik) kavramına göre insan davranışının altında mutlaka bir neden yatmaktadır. Buna göre hiçbir davranış, duygu ve düşünce rastgele olarak meydana gelmez. Dolayısıyla insan davranışının sonuçlarına bakarak davranışın nedenlerine de ulaşılabilir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Psikoanalitik Oyun Teorileri
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Psikodinamik yönelim, davranışı etkileyen bilinçaltı süreçleri keşfetmeye odaklanır. İnsanlar iç görü kazanarak öz farkındalıklarını arttırabilir ve geçmiş deneyimlerinin mevcut davranışlarını nasıl etkilediğini daha iyi kavrayabilirler.
Psikodinamik ekole göre, insan zihni çok yönlü, katmanlı ve karmaşıktır. Farkında olmadığımız içsel süreçler her birimizin tepkilerini, inançlarını ve hayat seçimlerini etkiler, hatta belirler. Bu sebeple, insan sık sık “rasyonel” olmayan duygular yaşar, prensiplerine ya da hedeflerine ters düşen eylemlerde bulunur.
Psikodinamik Yönelimli Terapi esnasında, danışanın duygu ve düşünceleri ve çocuklukta edindiği deneyim ve inanışlar ele alınır. Bu sayede, danışanın yaşadığı problemler anlaşılmaya çalışılır. Terapi sürecinde, danışanın yaşamı içerisinde geliştirdiği kalıp davranış ve düşünce sistemleri ortaya çıkartılır.
Psikodinamik yaklaşım, çocuk gelişiminde en eski bilimsel yaklaşımı ortaya atan Sigmund Freud' un kuramı olarak bilinir. Kişiliğin bilinç dışında olan ve bireyin farkında olmadığı tüm dürtülerle ve anılarla şekillendirdiğini ileri sürer.
Psikodinamik aile terapisinde bilinçdışı, geçmiş yaşantılar ve nesne ilişkileri, aktarım, rüya ve gündüz düşü analizleri, yorumlama ve yeniden çerçeveleme gibi psikanalitik tekniklerle ele alınır.
Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.
Psikodinamik Psikoterapi Eğitimi 3'ü teorik, 1'i uygulamalı olan 4 modülden oluşan 2 yıl sürecek bir eğitimdir.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri