Napolyon Bonapart'a karşı Akka Kalesi'ni savunarak büyük bir zafer kazanan
Ahmed Paşa'nın zaferi Osmanlı ordusunda muazzam bir kibir ve rehavet yaratmıştı. Nitekim Napolyon ve ordusunu Mısır'da kıskıvrak esir almak içten bile değilken Napolyon büyük Osmanlı ordusunu 1799 tarihinde tamamen yok etti. Bu zafer sonrası Napolyon hem itibarını hem de canını kurtarmıştı.
Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akka'dan çekilmek zorunda kaldı. Cezzar Ahmed Paşa'nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon: "Akka'da durdurulmasaydım, bütün Doğu'yu ele geçirebilirdim!" sözünü söylemiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne kadar Akka Beylerbeyliği görevini yürütmüştür.
Napolyon ilk yenilgisini 1796 yılında İkinci Bassano Muharebesi'nde Habsburg Hanedanlığı'ndan, ikinci yenilgisini ise 1798 yılında Nil Muharebesi'nde İngilizlerden almış. 1799 yılında Akka Kalesi Kuşatması'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aldığı yenilgisi ise Napolyon'un üçüncü yenilgisi.
Cezzar Ahmed Paşa: 18.Yüzyıl sonlarında Osmanlı Devletinin Suriye bölgesinin idaresinde kilit rol oynayan, Fransız Ordusunun komutanı Napolyon Bonaparta karşı Akkâ Zaferini kazanan kahraman bir Osmanlı veziridir.
İlgili 36 soru bulundu
Fransızlar, Akka savunması karşısında direnç gösteremedi
İki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine Napolyon Bonaparte, 21 Mayıs 1799 tarihinde Akka'dan çekilmek zorunda kaldı.
Her zafer zafer değildir, her yenilgi de yenilgi değildir. Her zaferden sonra pişmanlık duyulur. Pişmanlık duyulmayan tek zafer cehaleti yenmektir.
Cezzar Ahmet Paşa ve Napolyon
1804 yılında Fransa ile savaş halindeyken, Saraybosna'yı ele geçiren Ahmet Paşa, beyaz bayrağı dalgalandırarak Fransız saldırganlara karşı direniş gösterdi. Napolyon'a Osmanlı Tokadı Atan Cezzar Ahmet Paşa !
16-18 Haziran 1815 tarihlerinde gerçekleşen Waterloo Savaşı Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlandı. Savaş aynı zamanda, Avrupalı güçler arasında 23 yıldır süren silahlı mücadelenin sonunu getirdi.
Louis (d. 17 Kasım 1755 - ö. 16 Eylül 1824), 1795'ten sonra Fransa kralı unvanını taşıyan ve Napolyon'un yeniden imparatorluğunu ilan ettiği Yüz Gün (1815) dışında, 1814-1824 arasında tahtta kalan hükümdar.
Abdülaziz (Saltanatı hidivlik altında devam etti.) Mısır Eyaleti veya Mısır Beylerbeyliği, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Muharebesi'yle Memlûk Sultanlığı'nı yıkarak Mısır'ı Osmanlı topraklarına katması sonucunda kurulmuş olan bir Osmanlı eyaleti.
Popüler anlatılara göre, 22 Ağustos 1799 gecesi Napolyon, Büyük Giza Piramidi'nin kalbine girmeye cesaret etti. Güvendiği birkaç kişi eşliğinde, labirent gibi odaları keşfetmek için birkaç saat harcadığı ve hatta yapının içinde uyuduğu bildiriliyor.
Napolyon, 24 Haziran 182'de Rusya'yı işgal etmiş ancak Rusların yıpratma savaşi başlatma nedeniyle ağır kayıplar vermiştir. Napolyon, Borodino Savaşını kazanmış ve Moskova'yı ele geçirmiş, ancak ölümcül Rusya kış şartlarından dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştır.
51 yaşında 1821 yılında mide kanserinden ölüyor. Burada kendisine sorulan “Fatih Sultan Mehmed mi büyük, yoksa siz mi daha büyüksünüz?” sorusuna Napolyon, şu cevabı veriyor: “Büyüklükte ben onun çırağı bile olamam, çünkü ben, kılıçla zapt ettiğim yerleri henüz hayattayken geri vermiş bir bedbahtım.
Napoleon Bonaparte - Fransa: Para, para, para sözü ünlüdür. Son sözleri: 'Ölüm hiçbir şeydir, ama mağlup ve şerefsiz yaşamak her gün ölmektir. '
Öyle ki Napolyon Bonapart “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” diyerek İstanbul'un merkezi konumunu aktarırken yine Fransız yazar ve politikacı Alphonse de Lamartin “Dünyaya bir kere bakmak zorundaysan sadece İstanbul'a bak!” şeklinde İstanbul'un mesajlarına teslim olmuştur.
Dünya Savaşı içerisinde İngilizler Çanakkale'den sonra Kut'ül-Amare'de Osmanlı İmparatorluğu'na ikinci kez mağlup olmuşlardı.
Napolyon Yasaları (Fransızca: Code Napoléon; Code civil des Français) - Napolyon Bonapart'ın hazırlattığı medeni yasa metnidir. Onun isteğiyle Fransa'da hazırlanmış ve 1804 yılında yürürlüğe girmiştir.
Bunlardan en önemlisi de ikili iliş- kilerde var olan güvensizliğin artık kökleşmesine neden olan Napolyon Bonapar- te'dır. Fransa'da 1789 devrimi sonrası oluşan sosyo-politik ortam, İngiltere ile olan ilişkiler ve Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu askeri durumunun da etkisiyle Mısır'ın işgaline zemin hazırlamıştır.
Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin (Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları) sonunu getiren muharebe.
Ankara Çankaya'da bulunan menüsünde klasik steakhouse lezzetlerine yer veren, mekan sahipliğini Vedat Gözkıran'ın üstlendiği Cezzar Steak House'ta ünlüler geçidi yaşandı. Emre Kaya, Deha Bilimler, Tuba Ekinci gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu birçok isim sevilen mekanda buluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri