İlhanlı hükümdarı Ebû Said Bahadır Han'ın ardında çocuk bırakmamış olması, onun ölümünden sonra devlet içinde taht kavgalarına sebep olmuş ve bu sürecin sonunda İlhanlı Devleti yıkılmıştır. Anadolu'daki Moğol baskısı da Ebû Said'in ölümüyle ortadan kalkmış ve beylikler rahat bir nefes almıştır [28].
Moğol hükümdarı Timur'un yakın çevresinde güçlü devletler bırakmak istememesi ve Osmanlı Devleti topraklarına girip katliamlar yapması sonucu Ankara Savaşı yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin yenilgisi ile sonuçlanan savaştan sonra Yıldırım Bayezid esir düşmüş ve Osmanlı Devleti dağılma riski yaşamıştır.
Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Anadolu ticareti zayıflamış, Türk birliği kalmamış ve yeni beylikler kurulmuştur. Moğolların Anadolu'yu tahrip etmesi ve ağır vergilerinin ardından Anadolu Selçuklu Devleti 1308 yılında tamamen yıkılmıştır.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
İlgili 38 soru bulundu
Zeka ve yeteneğiyle kısa sürede yükselen Baybars, devlet mevkilerinde önemli yerlere gelmiştir. Baybars'ın devleti olan Memlükler, İslam Tarihi'ne Moğolları yenebilen tek devlet olarak geçmiştir.
Celaleddin Harzemşah - Cengiz Han'ı Yenen Türk !
3 Temmuz 1243 Kösedağ Savaşı'nda Türkiye Selçuklu Devleti'nin Moğollar karşısında bozguna uğramasıyla da Moğolların Anadolu coğrafyasına hâkim olma süreci başlamıştır. Bu dönemde Moğollar, özellikle Türkmenler ile mücadele etmişlerdir.
Bugün Moğollar, Moğolistan dışında Rusya'ya bağlı; Aga Buryat Özerk Bölgesi, Ustorda Özerk Bölgesi ve Buryat Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. Ayrıca Çin'de neredeyse 6 milyon etnik Moğol var ve bunların 4 milyondan fazlası İç Moğolistan'da yaşar. Tarihte, Asya kıtasının büyük bir kısmına sahip olup yayıldılar.
Anadolu Selçuklu devletinin 1308 yılında siyasi hayattan tamamen çekilmesi ile Osmanlı beyliği kısmen daha bağımsız olduysa da hala Moğollara vergi veren bir devlet konumundaydı. Osmanlılar, Moğollara uzun yıllar daha vergi ödediği ve bu tarihin Orhan Bey'in iktidarının neredeyse sonlarına kadar sürdüğü bilinmektedir.
Bunun en önemli nedeni ise Cengizhan'ın Türk olmasıdır. Özellikte gittiği farklı birçok yerde Cengizhan kendini Türk olarak ifade etmektedir. Aynı zamanda hem Moğolca hem de Türkçe bildiğini söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı Moğolların köken olarak Türk soyundan geldiğini söylemek gerekir.
Mugal Han, Moğolların ve Tatar Han ise Türklerin atasıdır. Daha sonra Moğollar sekiz soydan, Türkler ise dokuz soydan çoğalırlar.
Kubilay (Moğolca, Moğol Kiril alfabesi: Хубулай « Servet »), Cengiz Han'ın Çelme, Jebe, Subutay ile birlikte "Dört Vahşi Köpeğinden" biri olan bir Moğol generali idi.
Osman Bey'le Moğolların karşılaşmamasının tek sebebi Osman Bey'in Moğol üstünlüğünü kabul edip itaat etmiş olması.
Selçuklu hanedanı kendi iç çekişmesiyle hemhal olurken Moğollar Anadolu'yu istilâ etmekten geri durmadılar. Büyük yıkımlar gerçekleştirerek Türk ahalinin tepkilerini çektiler. Bu duruma şikâyetler gecikmedi. Cimri isyanıyla Türkmenler en ciddi tepkiyi ortaya koyarak Konya'yı ele geçirdiler.
Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.
Tarihçiler açısından bakıldığı zaman genel olarak Cengiz Han'ın Türk olduğu ifade edilir. Özellikle yaşadığı dönemde Cengizhan hem Moğolca hem de Türkçe konuşurdu. Ayrıca yapılan araştırmalar Cengiz Han'ın kendini tanıtırken, genelde Türk olduğunu söylediği dile getirilir.
Kaşgarlı Mahmud, Tatarlar'ı, ayrı lehçeleri olan bir Türk kavmi olarak göstermiştir. On Üçüncü Yüzyılda ise büyük Cengiz İmparatorluğunu gezen Marko Polo, Tatar kelimesini Türkler'le Moğollar'ın ikisini birden kapsayan bir deyim olarak kullanmıştır.
Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın oğullarından Çağatay Han'ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir.
Ancak yine de Moğol İmparatorluğu'nda olduğu gibi istenilen güç yakalanamadı. Bu doğrultuda zaman geçtikçe güç kaybeden Moğollar, Çinli ming hanedanı tarafından1368 yılında tamamen yıkıldı. Üzerinde 1206 ile 1294 yılları arasında çok önemli bir güç olarak Moğol İmparatorluğu ön plana çıkıyor.
Bir Türk Sultanı olan Celâleddin Harizmşah Moğol istilasının karşısında cesurca duran bir komutandır. Cengiz Han'ın Korkulu Rüyası: Celaleddin Harizmşah adlı tarihi roman Nurettin Taşkesen tarafından kaleme alındı. Eser Müslümanların birleşmesi için mücadele eden bir kahraman Türk komutanın hikayesini anlatıyor.
Ancak Moğolların 90 yıla yakın hüküm sürdükleri bu saltanat, iktidarın Cengiz Han'ın 6 oğlu arasında paylaşılması, taht kavgaları ve dış güçlerin saldırılarıyla devletin zayıflaması sonucu imparatorluk tarihin tozlu sayfaları arasındaki yerini almıştır.
Cengiz Han Türk olarak kabul edilir, Moğolca ve Türkçe konuşurdu, soyu Çinlilerce Türklere dayandırılır. Ayrıca Cengiz Han konuşmalarında kendisini Türk olarak tanıtırdı. Cengiz Han'ın Moğol topluluğu etnik değil, siyasî bir tabirdir.
Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askeri liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Pervan Meydan Mubarebesi veya Pervan Savaşı, 1221 yılında Harezmşah sultanı Celâleddin Harezmşah ve Moğol hükümdarı Cengiz Han arasında yapılan savaştır. Harezmşahlıların zaferi ile sonuçlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri