Büyük Selçuklu Devleti ile Bizans Devleti arasında yapılan 1048
Başkan Sekmen de Pasinler Savaşı'nda Selçuklu'nun Bizanslılara karşı büyük zafer kazandığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Selçuklu elde ettiği zaferle sadece Bizans'a değil aynı zamanda bölge coğrafyasına gözdağı ve bu topraklarda nice yıllar hüküm süreceğinin ilk işaretini vermiştir.
Pasinler Savaşı, Selçukluların yenilgisiyle sonuçlandı. Bu yenilgi, Doğu Anadolu ve Kafkasya istikametindeki Selçuklu ilerleyişini sekteye uğrattı ve Gürcülere bölgedeki nüfûzlarını artırma fırsatı verdi. Bundan sonra Gürcüler Ahlatşahlar ülkesine saldırarak Kars'ı ele geçirdiler ve başkent Ahlat'ı kuşattılar.
Anadolu topraklarına Türkler tarafından gerçekleştirilen keşif seferi sonrasında Anadolu'ya yapılan Türk akınlarının artması Bizans İmparatorluğu'nun bu durumdan büyük rahatsızlık duymasına sebep olmuştur. Ortaya çıkan bu durum ise Pasinler Savaşı'nın başlama nedeni olmuştur.
Liparit hanedanına mensup olan kral, 1048'de Bizanslı bir magistros olarak, IX. Konstantin tarafından Anadolu'ya doğru ilerleyen Selçuklulara karşı savaşta yardım etmesi için çağrıldı. Eylül 1048'deki Pasinler Muharebesi'nde Liparit esir alındı ve İsfahan'a gönderildi.
İlgili 21 soru bulundu
Gürcüler kendilerini Kartvelebi (Gürcüce: ქართველები), ülkelerini Sakartvelo (Gürcüce: საქართველო), dillerini Kartuli (Gürcüce: ქართული) olarak adlandırır.
Çağrı Bey'in son zevcesinden doğan, dolayısıyla Alparslan'ın kardeşi olan en küçük şehzade Süleyman, annesinin Çağrı Bey'in ölümü üzerine amcasıyla evlenmiş olmasından ötürü Tuğrul Bey'in üvey oğlu durumuna gelmiş ve annesi ile Vezir Amîdülmülk el-Kündürî'nin gayretleri sonucunda da veliaht tayin edilmişti.
Tarihte bu iki devleti savaş meydanında karşı karşıya getiren ve ciddi çatışmaların yaşandığı ilk Osmanlı Bizans Savaşı adı Koyunhisar Savaşı'dır. Bir diğer adı da Bafeus Savaşı olan Koyunhisar Savaşı; 1302 tarihinde, bugün Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı olan Koyunhisar Köyü'nde meydana gelmiştir.
Bizans İmparatorluğu ile yapılan Pasinler Savaşı Büyük Selçuklu ve Bizans karşılaşması 10 Eylül 1048 tarihinde yapılmıştır. Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
İki ordu 9 Eylül 1141 tarihinde Semerkant yakınlarında bulunan Katvan bölgesinde karşılaşmışlar ve yaşanan savaş Karahitaylar galibiyetiyle sonuçlanmıştır. Yaşanan savaşta Sultan Sencer'in eşi esir düşmüş ve yaklaşık 30 bin Selçuklu askeri hayatını kaybetmiştir.
Selçuklular ile Bizans arasında ilk savaş, Kutalmış idaresindeki Selçuklu ordusu 1045'de, Gence civarında Gürcü ve Ermeni kuvvetiyle takviye edilen Bizans ordusunu ağır bir yenilgiye uğratıyordu.
1071 Malazgirt meydan muharebesiyle Bizans bu akınları durdurmaya çalışmışsa da başarılı olamamıştır. Malazgirt zaferi ile birlikte Anadolu kapıları Türklere açılmıştır. Zaferi müteakip, Türkler önemli bir mukavemetle karşılaşmadan kısa zamanda Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerlemişlerdir.
DANDANAKAN NEREDE? Uzakdoğu ile Akdeniz arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde Serahs-Merv arasında bulunan Dandanakan'ın, Ortaçağ'ın önemli ticaret ve sanat şehirlerinden biri olduğu ve bugünkü Türkmenistan Cumhuriyeti topraklarındaki Taşrâbâd'ın işgal ettiği yerde bulunduğu yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.
MALAZGİRT SAVAŞININ SONUÇLARI
Bizans imparatorluğu savaşta bozguna uğradı, imparator IV . Diyojen bu savaşın sonunda Türklere esir düştü. Anadolu'nun kapıları Türklere tamamen açıldı. Anadolu'da fazla direnişle karşılaşmayan Türkler, Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerleyebildiler.
Gerideki kuvvetlere ise Diyojen'in üvey oğlu Andronikos komuta ediyordu. Buna karşılık Selçuklu Sultanı Alparslan'ın, yalnızca Müslüman Oğuz Türkleri'nden oluşan 50 bin kişilik ordusu vardı. Alparslan'ın ordusunda iyi silahlanmış 4 bin hassa askeri, 40 bin atlı ve bin kadar da gönüllü asker bulunuyordu.
Diğer Selçuklu beylerinden beklediği desteği göremeyen İbrahim bozguna uğradı. Bizzat kardeşi/kuzeni Tuğrul tarafından yay kirişiyle boğularak öldürüldü.
93 harbi olarak bilinen 1877 – 1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonucu Rus işgaline uğrayan ve 1918 yılında Ermeni katliamını gören ilçemiz 13 Mart 1918 tarihinde kurtarılmıştır. 1952 yılında Hasankale adı Pasinler olarak değiştirilmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ın devamı mı? Bizans'ın birçok bakımdan Osmanlı İmparatorluğu'nda devamı, bir tarih gerçeğidir ama Osmanlı Devleti'ni anlamak için bu, tek kaynak değildir. İslâmi gaza ideolojisi ve ilk Osmanlı vezirlerinin ulemadan olduğu gerçeği gözardı edilirse, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlaşılamaz.
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Bizans ordusu 200 bin askerle savaşa giriyor. Selçuklu ordusu ise yaklaşık 50 bin askerle. Malazgirt Muharebesi 26 Ağustos 1071 Cuma günü gerçekleşmiştir. Aynı gün geç saatlere kadar süren savaş, Selçukluların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Alparslan'ın ilk eşinin ismi Aka (dizide Akça), ikinci eşinin ismi ise Seferiye'dir. Alparslan'ın çocuklarının isimleri Muizzeddin Melikşah, Tacüddevle Tutuş, İzzeddin Arslan Argun, Böri Bars, Tuğrul, Ayaz, Togan, Arslan, Tekiş, Ayşe, Züleyha ve Fülane Hatun'dur.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ikinci sultanı Sultan Alparslan'ın eşi Seferiye Hatun sonraki Sultan Melikşah ile Melik Tutuş, Arslan Argun, Melik Tekiş, Züleyha Hatun, Fülane Hatun ve Ayşe Hatun'un annesidir.
Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alp Arslan, Türk ve Dünya tarihinin önde gelen hükümdarlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri