Osmanlıda narh azami fiyat anlamına geliyordu.Devletin ekonomiye müdahale etme vasıtaları arasında önemli yere sahip olan bu narh sistemi, genellikle malların fiyat seviyesinin devlet tarafından saptanması ve bunun üzerinde bir fiyatlamaya izin verilmemesi olarak anlatıla bilir (Pakalın,1993:634).
Mal ve hizmetlerin fiyatlarının yanı sıra ölçülerinin ve kalitesinin de denetlendiği narh sisteminin genel olarak kadılar tarafından yürütüldüğü bilinmektedir.
Açık kamu yararı gereği, temel ihtiyaçları karşılayan mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarına -onları oluşturan etkenlere dokunulmadan- doğrudan müdahale edilerek belirli sınırları aşmasının önlenmesi maksadıyla resmî tavan fiyat belirlenmesine dar anlamda narh denir.
Çalışmaya konu olan “Narh Sistemi” Osmanlı'da satılan malların kalitelerinin tayin edilmesi ve piyasadaki fiyatların kontrolünün yapılması amacını taşıyan bir sistemdir. Sistemin uygulanma amacı, halkın refah ve huzurunu sağlamaktır.
Narh bir malın azami fiyat tespitini ifade eder. Bu sistemde üreticiyi korumak ve haksız rekabeti önlemek amaçlanmıştır. Narh sistemi esnaflara mallarını belli bir fiyata satmasını emretmesi, belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı bir fiyat yapmasını engellemesini amaç edinen bir sistemdir.
İlgili 42 soru bulundu
Narh uygulamasında; devlet esnafa mallarını belirli bir fiyattan satmasını emreder ve belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı satış yapmasını yasaklar. İslam devlet yapılanmasında bu uygulama başlangıçta uygun görülmemiştir. Ancak, gelişmekte ve çeşitlenmekte olan piyasa şartlarında uygulanmaya başlamıştır.
Narh, Osmanlı devletinde bir mal ya da hizmet için yetkililer tarafından belirlenen fiyatlardır. Yiyecek ve diğer tüketim malları için konulan sınırlandırma, sabit fiyat tesbit etme, fiyat sınırı ve kontrol altında tutma anlamlarına gelir.
Farsça kökenli bir sözcük olan narh, nirh kökünden türetilmiştir. Nirh, bir ürüne ödenen ücret ya da biçilen değer anlamına gelir.
Yavuz Sultan Selim 15 Safer 918/2 Mayıs 1512'de çıkardığı bir fermanla, babası tarafından çıkarılan Bursa'daki ihtisab kanunlarının kendi zamanında da geçerli olduğunu ilan etmiş; ayrıca yayınladığı genel İhtisab Kanunnamesi ile de İstanbul'daki Bac ve Narh oranlarını yeniden tespit etmiştir.
İstanbul'da, 1856'da et ve diğer bazı gıda maddeleri üzerinden narh kaldırıldı.
[1] (ticaret) İhtiyaç maddeleri için değişmez fiyat belirlemek.
Yevmü'n nahr, kelime anlamı bakımından boğazlama ya da kesme anlamına gelir. Yevmü'n nahr kelimesi, kurban bayramının ilk günü şeklinde tanımlanır. Bu kelime, kurban kesme gününü ifade eder. Zilhicce adı verilen ayın onuncu gününü bir başka ifade ile kurban bayramının birinci gününü kapsar.
Osmanlı İmparatorluğu'nda fiyat kargaşasının önüne geçmek ve ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla gerek ekmek, gerekse eşya konusunda devlet tarafından sabit fiyatlar koyulurdu. Özellikle gelir düzeyi düşük aileler düşünülerek 'düşük' tutulan fiyatlar narh defterlerine kaydedilirdi.
Osmanlı klasik döneminin temel niteliklerinden olan çift-hâne sistemi, bir ailenin geçimini sağlayacak büyüklükte toprağı işletmesine dayanmaktaydı. Rakabesi (çıplak mülkiyeti) devlete ait olan bu toprağa, “çift” adı veriliyor ve aile elindeki bu toprağı zorunlu haller dışında sürekli işlemekle yükümlü tutuluyordu.
Sistem temel olarak ve öncelikle belirli bir coğrafyadaki bir tarımsal ekonomiyi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 'çekirdek eyaletleri'ndeki yani Anadolu ve Rumeli eyaletlerindeki tarımsal ekonomiyi ve belirli bir dönem kısıtı altında açıklamaya yöneliktir.
Bu kapsamda tağşiş, madeni para sistemlerinde kullanılan bir uygulama olarak para otoriteleri tarafından madeni paraların değerli maden içeriğinin düşürülmesi demektir ve tağşiş sonrasında parada meydana gelen değer kaybı somut olarak gerçekleşmektedir.
Görüldüğü gibi fiyat ve kalite denetiminde bizzat esnaf teşkila tının iç denetimi önemlidir. Daha sonra muhtesip, kadı, sadrazam ve nihayet padişah denetimi gelir.
GİRİŞ İslam hukukunda gedik, bir tasarruf hakkını, sınırlı ayni bir hakkı ifade eder. Osmanlı uygulamasında ise gedik on sekizinci yüzyıldan itibaren esnaf kesiminde “inhisar usulü”nün kabulüyle İslam hukukundaki tasarruf hakkı anlamının dışına çıkarak esnaflara verilen imtiyaz veya ayrıcalık için kullanılmıştır.
İstimâlet Osmanlılar'ın uyguladığı meylettirici ve uzlaştırıcı fetih siyaseti için kullanılan tabir. Osmanlı kroniklerinde “halkı ve özellikle gayri müslim tebaayı gözetme, onlara karşı hoşgörülü davranma, raiyyetperverlik” mânasında kullanılmıştır.
Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir.
1) Mülk topraklar. 2) Mülk olmayan topraklar (miri topraklar). Mülk topraklar da iki kısma ayrılır : a) Öşürlü topraklar (Arazi-i öşriye) : Mülkiyeti müslüman- lara ait olan ve mahsulünden 1/10 i her sene devlete ödenen top raklardır.
Hirfet tanım itibari ile Osmanlı Devleti içerisinde kunduracılık, demircilik, duvarcılık, marangozluk ya da dokumacılık gibi küçük nitelikteki el sanatlarına verilen isim olmaktadır. Hirfet Sistemi, tek kelime ile özetlenecek olursa “rekabetsizlik” ekonomisi şeklinde ifade edilmektedir.
Esnaf, esnaf müfettişleri tarafından teftiş edilirdi. Esnafın özel işleri için toplandığı odaya "lonca" denilirdi. Esnaf şeyhi, aynı zamanda loncanın da şeyhiydi. Sonra yiğitbaşı ve esnaf kâhyaları gelirdi.
Arap ve Türk-İslâm devletlerinde kullanılan kapan tabiri Osmanlılar'da daha ziyade un kapanı (kapan-ı dakīk), bal kapanı, yağ kapanı vb. satılan malın adıyla birlikte kullanılmış, böylece büyük tartı aletinin ismi olmaktan çıkıp günümüz toptancı hallerine veya zahire borsalarına benzeyen yerlerin adı olmuştur.
Gezen tilki yatan aslandan iyidir. Gülün narhı sorulmaz. Güzele göz ağrısı bile yakışır. Güzelin kahrını çekmek zor olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri