NASA Siber Saldırısı: Okuldan eve gelip 'Hadi NASA'yı hackleyeyim' diyen 15 yaşındaki çocuk. Yıl 1999'ı gösterdiğinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) bilgisayarlarına erişen henüz 15 yaşındaki Jonathan James, 1.7 milyon civarında yazılım dosyasını indirdi ve NASA'yı 41 bin dolarlık zarara uğrattı.
Siber savaş, bir devletin, başka bir devletin bilgisayar sistemlerine veya ağlarına hasar vermek ya da kesinti yaratmak üzere gerçekleştirilen sızma faaliyetleridir.
Siber saldırıların en yaygın ve en eski türü olan kötü amaçlı yazılımlar; bilgisayarlara, sunucuya, istemciye, cihaza ya da bilgisayar ağına zarar vermek için tasarlanan virüsler, fidye yazılımları, truva atları ve botnet'ler gibi tehditleri kapsar.
Yahoo Saldırısı (2013-2014): Yahoo, ABD merkezli bir internet şirketidir. 2013 ve 2014 yılları arasında, şirketin sistemlerine yapılan bir siber saldırı sonucunda, yaklaşık 3 milyon kullanıcının hesap bilgileri çalındı.
Siber güvenlik; bilgisayarları, ağları, yazılım uygulamalarını, kritik sistemleri ve verileri olası dijital tehditlerden koruma uygulamasıdır. Kuruluşlar müşteri güvenini sürdürmek ve düzenleyici mevzuat uygunluğunu karşılamak için verileri güvenceye alma sorumluluğu taşır.
İlgili 24 soru bulundu
İşlenen herhangi bir siber suçu, doğrudan ihbar etmek için 155 hattını arayarak ilgili suç birimi ile suç ihbarı yapılabilir. Bunların dışında ise, aynı zamanda size karşı işlenen bir bilişim suçu hakkında da dilekçe yazarak savcılık aracılığı ile soruşturma ve dava açılmasını sağlayabilirsiniz.
Siber saldırı;, şifreleme yöntemlerini ve kodlarını bilen ve bunları kırabilen kişi ve kurumlar tarafından yapılabilir. Bu işi yapan kişiler “hacker” olarak bilinir. Bu kişiler, farklı kurumlara ve kişilere ait olan sitelere ve bilgisayarlara zarar vermek veya bilgi çalmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirirler.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur. TCP/IP internet protokolleri, Linux komutları, Pythonu gibi programlama dilleri, işletim sistemlerinin mantığı, analiz gibi konularda bilgi sahibi olan ve bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olmaya adaydır.
Siber suç; bilişim araçları ile yani bilgisayar, telefon, tablet, ATM, pos makinesi gibi aygıtlar kullanılarak işlenen suçlardır. Fakat söz konusu tanım dar anlamda bir tanım olup bir bilişim sistemine herhangi bir şekilde hukuka aykırı olacak şekilde girilmesi, orada kalınması suçun işlenmesine yol açacaktır.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
Uygulama saldırıları (diğer adıyla uygulama katmanı DDoS saldırıları), belirli bir uygulamadaki belirli güvenlik açıklarına veya sorunlara saldırmak için tasarlanmıştır ve bu da uygulamanın kullanıcıya içerik sunamamasına neden olur.
Verilerinizi şifreleyin: Siber güvenlik tehditlerinden korunmanın en basit ancak etkili yöntemlerinden biri de veri şifrelemedir. Özellikle günümüz dünyasındaki esnek çalışma ortamı ve sisteme telefon, tablet gibi cihazlarla uzaktan erişme imkânı, şifrenin önemini daha da artırıyor.
DİJİTAL YURTTAŞ : İnternet aracılığı ile dünyanın dört bir yanından birbirine bağlanan insanlar aynı çevrim içi ortamı paylaşırlar. Buna dijital ya da siber dünya da diyebiliriz . İşte bu siber dünyadaki herkese Dijital Yurttaş denir.
Siber güvenliğin temel amacı, tüm organizasyonel varlıkları hem dış hem de iç tehditlerden ve doğal afetlerden kaynaklanan aksaklıklardan korumaktır. Siber güvenlik birçok bileşenden oluşuyor. O bileşenlerin başında ağ güvenliği geliyor.
Bir bilgisayar korsanı, çeşitli amaçlardan ötürü birilerine zarar vermek için bilgi çalabilir, önemli verileri toplayabilir, önemli dosyaları şifreleyebilir, sistemi çökertebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Bu anlamda hacker, kendi çıkarları uğruna siber saldırı düzenleyenlere denir.
Amaçları birbirinden ayrılmakla beraber Gri şapkalı hack de siyah şapkalı hack de sisteme izinsiz olarak giriş yapılması anlamına geldiği için yasadışıdır.
Kanunlara uymayan, yeteneklerini zarar vermek, suç işlemek amacıyla kullanan 'siyah şapkalı hacker'lar ve bunların karşısında sistemleri savunmaya çalışan 'beyaz şapkalı etik hacker'lardan bahsettik. Gri şapkalar bu ikisinin arasında bulunur.
Siber saldırı riskini tamamen ortadan kaldıramasanız da, siber saldırılara karşı korumanızı düzenli olarak gözden geçirmek için önlemler alabilirsiniz. İşletmenizin tamamen güvende olmasını sağlamak için siber güvenlik politikalarınızı gözden geçirin ve yazılımları, sistemleri ve sunucuları düzenli olarak kontrol edin.
Suçun düzenlendiği maddede şikayete öngörülmemiş olsa dahi şikayet formatında bir dilekçeyle Cumhuriyet Başsavcılığına ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine ihbarda bulunulabilir, suç duyurusu yapılabilir. İhbarın mutlaka yazılı yapılması şart değildir; sözlü ihbarda da bulunulabilir.
Siber ısrarlı takibin kabul edilen evrensel bir tanımı olmamakla birlikte, internet, e-mail, anlık mesajlaşma gibi bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak siber ortamda[1]gerçekleştirilen ısrarlı takip eylemlerini tanımladığını söyleyebiliriz.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır. Bilişim suçlarında bir avukatla beraber hareket etmek davanın seyrine de olumlu yansımaktadır.
Kurum veya kullanıcıları hedef alan ve bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlardır.
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri