Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Arapsaçı otu nasıl saklanır
Arapsaçı yapılacak yemeğe uygun olarak şoklanır veya haşlanarak dondurucuda saklanır.
Kökleri doğranıp turşu haline getirilerek tüketilebileceği gibi yaprakları kurutularak arapsaçı otu çayı elde edilip içilerek tüketilebilir. Ayrıca sebze kavurması olarak yemek biçiminde de tüketilmektedir. Zeytinyağı ile arapsaçı otundan yemek yapmak mümkündür.
Arapsaçının en yaygın kullanım şekli bitkinin kök ve yapraklı kısımlarından zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı ya da yumurtalı kavurma yapılarak tüketilmesidir. Haşlanan arapsaçı, kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemek olarak da tüketilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Arapsaçı otunun en yaygın olarak bilinen özelliği, ağrı kesici olarak kullanılmasıdır. Kas ağrılarına, baş ağrılarına iyi gelen arapsaçı otu, ağrılara doğrudan etki etmekte ve kısa süre içerisinde ağrıları geçirmektedir. Arapsaçı otu hazmı kolaylaştırır. Mide asidini dengeleyerek bağırsakları rahatlatır.
Arapsaçı otu, sonbahardan başlayarak yaz aylarına kadar devam eden bir döneme kadar yetişebiliyor.
Arapsaçı bitkisi nemli toprakları sevmektedir. Rutubetli ve nemli ortamlarda çok daha iyi bir şekilde yetişir. Bu bitki türü susuz kaldığı zaman üç gün içinde kurumaya başlar. Bu nedenle suyuna dikkat etmek gerekmektedir.
Otlar kavrulunca üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzunu koyup, düdüklü tencerede 45 dakika pişirin.
- Kuzu etini 3-4 yemek kaşığı natürel sızma zeytinyağı ile kavurun. 5-10 dakika sonra etin üstüne, önceden kıydığınız soğanı ilave edin ve eti kavurmaya devam edin. - Soğan öldükten sonra 2 su bardağı su ve tuzu da ete ilave edin. Eti, yaklaşık 1 saat kadar su ile pişirmeye devam edin.
Arapsaçı Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Arapsaçı kendine özgü müthiş bir kokusu ve tadı vardır. Görüntü itibariyle dereotuna benzemektedir. Kokusu ve tadı itibariyle taze anasona benzer. Kendine özgü tadı ve görüntüsü sebebiyle, arapsaçını bilen kişiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Kışlık patlıcan nasıl saklanır diyenler, bu sebzeyi çiğ, pişmiş, közlenmiş ve soyulmuş olarak muhafaza edebilirler. Çiğ patlıcan derin dondurucuya konur mu diyenler, sebzeleri doğradıktan sonra bu şekilde buzluğa kaldırabilirler.
Yıkanan ıspanakları önce sıcak suya atıp 2 dakika haşlayın ve daha sonra soğuk suya atıp 2 dakika bekletin. Ardından ıspanakları kаğıt hаvlu yаrdımı ile kurutun veya süzüp elinizle sıkın. Buzdolabı poşetlerine yerleştirin, poşetin havasını alın.
Hazırladığınız terbiyeyi tencereye azar azar ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağlı arapsaçını, yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
Yabani Rezene veya halk arasındaki adı ile ArapSaçı Bitkisi 'nin Latince adı Foenilucum Vulgare 'dir.
Havanın nem dengesi de mutlaka sağlanmalıdır. Yazları daha sık (bulunduğu yere, saksı büyüklüğüne ve sıcaklığa göre değişir) haftada en az üç, kışları haftada bir veya iki kez sulanmalıdır. Gereğinden fazla sulanması, bitkinin çürümemesine neden olur. Sulamadan öce saksı kenarından toprak nemi kontrol edilmelidir.
Tanımı: Sarkıcı ve örtücü dayanıklı bitki türüdür. Bulunduğu toprağı örten bol sayıda çok küçük, açık yeşil renkli parlak yaprakları vardır. Bitki çok hızlı bir şekilde büyüyerek bulunduğu saksıdan taşarak yayılır. Işık İsteği: Direk güneş ışığı almayan aydın ortamlarda yetiştirilmelidir.
Arapsaçı çiçeği susuz kalmaya başladığından en fazla 3 gün sonra tepkime vermeye başlar. Yani yaprakları cansızlaşmaya, sararmaya başlar. Yaz döneminde en az haftada 3 defa sulanması gereklidir. Kış döneminde ise haftalık olarak 1 defa su vermeniz yeterli olacaktır.
Deyimin aslı ''Arap sacı'' şeklindedir. Sac bir pişirme aracıdır. Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Çünkü eğer kısa saçlıysanız saçın uzaması gözünüze batacaktır ve 4-6 hafta saç boyunuzu korumanız için ideal bir süredir. Doğal saçlar daha yavaş uzamaya meyillidir. Bu yüzden 3-4 ayda bir kestirmek uzunluğunu korumaya yardımcı olacaktır. Eğer saçınızı uzatmak istiyorsanız 4-6 ay arası kestirmenizi öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri