Nesimi'nin sözleri şeriatin zahirine göre değerlendirildiğinde küfür olarak nitelendirilmiştir. Zira Allah'a özgü niteliklerin insana verilmesi, Allah'ın insan suretinde görünmesi gibi telakkiler dinin akidesine aykırıdır.
Çek dilini vü epsem ol, ben bu lisana sığmazam. Zerre benem güneş benem, çar ile penc ü şeş benem, Sureti gör beyan ile çünkü beyana sığmazam.
Divan şairi Seyyid Nesimi şiirleri arasında Minnet Eylemem, Sabahın Seherinde gibi bilinen dizelerin yanı sıra Ben Bu Cihana Sığmazam şiiri de yer alıyor. ATV'nin yeni dizisine adını veren şiir, Oktay Kaynarca'nın hayat verdiği Cezayir karakterinin hayat felsefesini anlatıyor.
Nesîmî Hurûfî inancına bağlıdır.5 Fazlullâh'ın (ö.1394) kurucusu olduğu bu tarikat, bâtınî bir tarikattır. Hurûfîlik adından da anlaşılacağı üzere harflere dayanmaktadır. Temel düşüncelerine göre; Allah kelâm şeklinde tecelli etmiştir.
Ben Bu Cihana Sığmazam şarkısını kim söylüyor? Ben Bu Cihana Sığmazam Seyyid Nesimi'ye aittir.
İlgili 21 soru bulundu
Nesimî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı'nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri dönemin dini yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
benim. Sözle anlatılan görünüşü gör, ancak ben anlatılana da sığmam.)
Kul Nesîmî, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşamış Alevi-Bektaşi halk ozanı. İyi bir eğitim gördüğü bilinen şair Vahdet-i Vücud anlayışına sahiptir.
Nesimi (14. Yüzyıl)
14. yüzyıl Alevi ve Bektaşi edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Nesimi'nin hayatı hakkında kesin bilgi yoktur, eserlerinden elde edilen bilgilere göre Türkmen asıllı olduğu söylenebilir.
Nesimi'nin sözleri şeriatin zahirine göre değerlendirildiğinde küfür olarak nitelendirilmiştir. Zira Allah'a özgü niteliklerin insana verilmesi, Allah'ın insan suretinde görünmesi gibi telakkiler dinin akidesine aykırıdır.
atv'nin sezona bomba gibi başlayan dizisi Ben Bu Cihana Sığmazam, konusu ile sevenlerini ekrana kilitliyor. İlk tanıtımından itibaren merak konusu olan BBCS'nin konusu ise şöyle; Köklü ve güçlü bir aileden gelen Cezayir Türk, devleti için çalışan ve bir sabotaja kurban giden ağabeyinin intikamını alır.
Batuhan Sezer, Ömer Asaf'ı Anlatıyor | Ben Bu Cihana Sığmazam - YouTube.
sami yusuf'un, azerbaijan: a timeless presence albümünden sözleri seyyid nesimi'ye ait eser.
Seyyid Ali İmadeddin Nesimî olarak bilinen şair, 1369-1417 yılları arasında günümüzdeki İran, Anadolu ve Azerbaycan topraklarında yaşamıştır. Hurûfîlik mezhebinden olup Alevi-Bektaşi inancında yedi ulu ozandan biri olarak kabul edilmektedir.
Yunus Emre de Ehl-i Beyt'ten Hz. Fatma, Hz. Hasan ve Hüseyin ile On İki İmam'dan övgüyle söz etmiştir.
Nesîmî, gerçek doğum tarihi tam olarak bilinemese de, 14. yüzyılın ikinci yarısı ve 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış Divan edebiyatı şairi. Yaşadığı dönemde kendisinin peygamber soyundan geldiğine inanıldığı için ona 'seyyid' denilmiş.
Kul Nesimî'nin günümüzde en bilinen ve bestelenmiş üç şiiri vardır… Birisi ''Minnet Eylemem'' şiiri, diğeri ''Sorma Be Birader Mezhebimizi'' şiiri ve sonuncusu da ''Ben Melâmet Hırkasını'' isimli şiirleridir… Bu şiirlerin ilkini şimdi diğerlerini de yazımın sonunda veriyorum… iblisin talim ettiği yola minnet eylemem.
söz ve müziği özge arslan'a ait olan, ki kendisini tiyatroda da izlemeyi çok istemiştim, portakalaltı kayıtlarında, üç telli ve akustik gitarıyla eşlik eden cem erdost ileri ile kaydettikleri harikulade eser.
“Ben Bu Cihana Sığmazam” dizisi her salı ATV izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.
O dönemlerde ise Nesimi'ye halk arasında seyyid denmesinin nedeni peygamber soyundan geldiğine inanılmasıydı. Belki de şiirlerinin dönemin diğer şairleri tarafından dikkate alınmasının nedenlerinden birisi de buydu. Ayrıca şiirlerinde herkesten farklı, coşkun ve korkusuz bir dil kullanıyordu.
Fazlullah-ı Hurûfî'nin (ö. 796/1394) kurup geliştirdiği, harflerin esrarına dayanan bâtınî bir akım.
Spiritüel müzik tarzının öncüsü Yusuf, bu kez ölümsüz bir esere kendi yorumunu katmış. Seyyid Nesimi, 14'üncü yüzyılda Azerbaycan'da yaşamış bir Türkmen ozanı. 14'üncü yüzyıl duygusunu günümüze bu lezzetle taşıması Sami Yusuf'un takdir edilmesi gereken başka bir yönü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri