Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Bu yöntemler diş fırçası ile dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamasınız. Bu sayede dil üzerinde biriken kirler kolay bir şekilde dışarı atılabilir.
Su ile çalkalanan dil sıyırıcısı, dili dışarı çıkardıktan sonra dilin arkasına yerleştirilir ve hafifçe bastırılarak öne doğru çekilir. Bu işlem birkaç kez tekrarlanarak daha detaylı ve sağlıklı bir temizlik sağlanır. Bu temizliğin diş fırçalama gibi her gün yapılması ağız sağlığı için önemlidir.
1- Dil Temizlenmezse Ne Olur? Bağışıklık sisteminde sorunlara, ağız kokusuna ve dişlerde çürüklere neden olabilir. 2- Dil Temizlemek Sağlıklı mı? Doğru ve düzenli yapıldığında dil temizliği çok sağlıklı bir eylemdir.
İlgili 29 soru bulundu
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Günlük ağız bakım rutinini yalnızca birkaç saniye daha uzatmak ağzınızdaki bakterileri temizler ve halitozis olarak da bilinen ağız kokusunu hafifletir. Dilinizi temizlemenin en kolay yolu yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır ve dil kazıyıcısı da bu konuda işinizi görebilir.
Dil üstü temizliği için bir dil temizleme fırçası veya dil spatulası kullanılabilir. Ancak bu malzemeler bulunmuyorsa bir kaşık yardımıyla dil temizliği yapılabilir. Dil temizliği için kullanacağınız yemek kaşığını diğerlerinden ayırmalı ve hep aynı kaşıkla temizlik yapmalısınız.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dilinizi fırçalayabilir veya özel bir dil temizleyicisi kullanabilirsiniz. Bu işlemi her gün dişlerinizi fırçaladığınız zaman yapmanız önerilir. Su tüketimi: Yeterli miktarda su içmek vücudunuzu ve ağzınızı nemli tutarak dil sararmasını önleyebilir.
Ağız bakımının düzgünce yapılmadığı durumlarda, dil üzerindeki papilla adı verilen çıkıntılarda şişkinlik ve iltihaplanma ortaya çıkar. Ağız içerisindeki ölü hücreler, yemek artıkları ve mikroorganizmalar bu papillalar içerisinde birikerek beyaz bir görüntü oluşturur.
Dilde pas olmasına neden olan diğer hastalıklar, hormon bozuklukları, vitamin yetersizliği, menopoz sonrası eklemlerde zayıflama, kalbin sağ toplar damarında zafiyet, varis ve basur gibi damar hastalıklarıdır.
Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.
Dil kazıyıcı yöntemi işe yaramazsa, dilin yüzeyini temizlemek için diş ipi kullanabilirsiniz. Temiz bir bezle de temizleyebilirsiniz. Yumuşak, temiz bir bezi ılık suyla ıslatın. Bezi parmağınızın etrafına sarın ve kalıntıları çıkarmak hafifçe ovalayın.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
Tavsiye edilen en iyi dil temizleyici markaları arasında: Moore, Purgatio, Buffer, Probident, Dilsil, Tung, Curaprox, Kyver, Ecoform, Prokudent kaliteli malzemeleri, bakteri ve mikropları önleme ve uzun süreli kullanım imkanıyla kullanıcıların sıkça tercih ettiği dil temizleyiciler arasında yer alıyor.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Özellikle de dilin renginin beyaz olması vücutta gelişen enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir. Ateşli hastalıklar ve mayan enfeksiyonu da dilin beyazlamasına neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur.
Aloe vera suyu
Dilin yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı nazikçe yok eder. Piyasada satılan hazır ürünler yerine yeni çıkarılmış, doğal aloe vera suyunu tercih etmenizi öneriyoruz. Ağzınızı yıkamak için iki yemek kaşığı aloe vera suyu kullanın. Ağzınızın tamamını yıkamak için gerektiği kadar zaman ayırın.
Dil Temizlemenin Faydaları Nelerdir? Özellikle ağız kokusunun en sık nedeni olan dil pasının ortadan kaldırılması ancak dil temizleme sayesinde olabilir. Dil pasını oluşturan bakterilerin temizliği ve bu bakterilerin içerdiği çeşitli sülfür gazlarının temizlenmesi ağız kokusunu tam olarak tedavi etmektedir.
Dil üzerinde meydana gelen beyazlıklar bazen enfeksiyon nedeni ile bazen de ciddi bir hastalık sebebi ile meydana gelebilmektedir. En fazla dehidrasyon sebebi ile dil üzerinde beyaz tabaka oluşumu görülmektedir. Çünkü ağzın kuru olması bakterilerin daha hızlı bir şekilde üremesine sebep olmaktadır.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri