İlgili 24 soru bulundu
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Bağımsızlık ve Sorumluluk: Özgüvenli bireyler genellikle kendi kararlarını alabilir ve bu kararlara sorumluluk alarak hareket edebilirler. Olumlu İnançlar: Özgüven, olumlu düşünce ve inançlarla desteklenir. Olumsuz düşüncelerle başa çıkabilme yeteneği, sağlıklı bir özgüvenin bir parçasıdır.
Özgüven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Özgüvenli kişi kendini sever, pek çok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Özgüvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
Aile ve çevre tarafından yüksek beklentilere maruz kalmak, başkalarıyla kıyaslanmak, şiddete maruz kalmak, başarısızlık ve baskı altında kalmak özgüven eksiliğine yol açan sebeplerdir. Ayrıca fiziksel görünüm ile özgüven arasında da ilişki vardır. Özellikle ergenlik döneminde fiziksel özellikler birey için önemlidir.
Özgüven eksikliği yaşayanlara maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurtayı öneren Gizem Şeber, "Bu gıdalar thiamin yani B1 vitamini içeriyor. B1 eksikliği olan kişilerde sosyal problemler daha sık gözleniyor. Özgüven eksikliğine rastlanıyor" dedi.
Özgüven Sonradan Kazanılır Mı? Evet, özgüven sonradan da geliştirilebilir bir özelliktir. Özgüven, bir kişinin kendi yetenekleri, becerileri ve kabiliyetleri hakkındaki inancını ifade eder.
Kendine güvenmek, kendi becerikliliğinin arkasında hayatın zorluklarını aşmak için yeteneklerine inanmaktır. Dışarıdan yardıma ihtiyaç duymadan kendine yetme (ve çoğu zaman düşmanlarına karşı savunma) yeteneğini ifade eder.
Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor.
Özgüven, bireyin kendisine yönelik iyi, olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki kişilerle barışık olması demektir. Özgüven “yüreklilik, cesaret” veya kiş̧inin kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır.
Bu nedenle, özgüven problemi yaşayan kişiler hedef karşısında başarısız olma korkusu yaşar. Gittikçe artan korku, kişiyi geri çekilmeye ve hatta depresyona iten semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Sonuç olarak hayat kalitesi ciddi düzeyde olumsuz etkilenir.
Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Özgüven eksikliği için kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.
Uzman bir psikologdan destek almanız gerekmektedir. Özgüven eksikliğini gidermek ya da özgüveninizi arttırmak için uygulanan bir çok farklı psikoterapi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar arasında en öne çıkan iki terapi yaklaşımı bilişsel davranışçı psikoterapi ve dinamik yönelimli psikoterapidir.
Kendimize belirli alanlarda, örneğin iş dünyasında duyduğumuz güven bir şeyleri iyi yaparak kazandığımız dışsal bir güvendir. Unvanın, diplomanın, paranın, başarıların getirdiği güven dışsal güvendir ve geçicidir. Özgüven her şeyini bir anda yitirsen bile geride kalan gerçek güvendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri