Limanlar kimin? Genel olarak limanları devlet kurumlarına ait olan kamu limanları ve özel teşebbüslere ait olan özel limanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Kamu limanlarında liman arazisinin mülkiyeti ve limanın işletmesi tamamen kamu kuruluşlarına yani devlete aittir.
Devletin hantal işleyişi nedeni ile, bir türlü istenen verimin alınamadığı limanların özel sektör elinde canlanacağı ve ülke ticaretinde başrol oynayacağı umudu ile ilk olarak 1997 yılında Giresun, Sinop, Ordu, Tekirdağ, Rize ve Hopa Limanları özelleştirildi.
OYAK Denizcilik ve Liman İşletmeleri A.Ş., 25.10.2016 tarihinde kurulmuş olup %100 OYAK iştirakidir.
20 Aralık 2011 tarihinde liman işletme hakkı özelleştirme kapsamında 36 yıl için Limak Holding'e devredilmiştir. 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında konteynerlerin devrilmesi nedeniyle limanda yangın çıkmıştır.
İskenderun Limanı'nın 36 yıl boyunca işletme hakkı ihalesini kazanip, 2011 sonunda limanın işletmesini resmen devralan Limak, İskenderun Limanı'ndaki hisselerinin yüzde 20'sini uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed Infrastructure'a devretti.
İlgili 30 soru bulundu
TÜRKİYE Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait İskenderun Limanı'nın işletmesi 36 yıl süreyle Limak Yatırım'a devredildi. İskenderun Limanı için düzenlenen ikinci ihaleyi 372 milyon dolarlık teklifiyle kazanan Limak Yatırım, limana 5 yıl içinde 250 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.
Kamu limanlarında liman arazisinin mülkiyeti ve limanın işletmesi tamamen kamu kuruluşlarına yani devlete aittir. Özel limanlarda ise limanın inşası, işletmesi ve bazen de mülkiyeti bir şirket veya birkaç şirketin birliğinden oluşmuş konsorsiyumlara aittir.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesinde bulunan liman 1973 yılında hizmete açılmıştır. Limana gelen yolcu ve ro-ro gemilerinin sayısının artması nedeniyle 2. İskele 1991 yılında tamamlanarak kapasitesi artırılmıştır. 2003 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ile Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'ye devredilmiştir.
MÜLKİYETİ TCDD'ye ait 6 limandan ilk ihalesi yapılan Mersin Limanı'nın yeni işletmecisi PSA (Port Singapore Authority)-Akfen Ortak Girişim Grubu (OGG) oldu. Global-Hutchison OGG ve Dubai Port Authority'in de teklif verdiği ihaleyi 755 milyon dolara PSA-Akfen ortaklığı kazandı.
Çelebi Holding iştiraki Çelebi Yatırım Danışmanlık ve İşletme A.Ş., Global Yatırım Holding iştiraki Global Liman İşletmeleri A.Ş. ve Antmarin İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş.'nin ortak olduğu Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş., ihaleye çıkarılan Antalya Limanı'nın işletmesini 2006 yılında 22 yıl süreyle devralmıştır.
(x) Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca yapılan ihale sonucu Trabzon Limanı'nın 30 yıllık işletme hakkı 21.11.2003 tarihinde ALBAYRAK Grubuna ait Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından devralınmıştır.
Kuşadası Limanı: 2003 yılında Kuşadası Limanı''nı satın alan Yahudi İşadamı Sami Over''e sahibi olduğu Global Yatırım Holding''in liman iştiraki Global Ports Holding Antalya limanını işletme hakkını 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals WLL''ye sattı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, liman özelleştirmesinin amacını “ekonomide verimlilik artışı ve kamu giderlerinde azalma sağlamak” amacıyla yapıldığını belirtmiştir.
Ceynak, Tekirdağ limanı ihalesini 347 milyon lira teklifle kazandı. Samsun limanının da işletmecisi olan şirketin yeni hedefi Avrupa'da bir liman satın almak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ikinci kez ihaleye çıkarılan Tekirdağ limanının işletme hakkını 347 milyon 100 bin lira teklifle Ceynak kazandı.
Kuşadası Limanı 2003'de 27 milyon dolara Global'e satıldı. Çeşme Limanı 2003'de 12,5 milyon dolara Ulusoy'a satıldı. Dikili Limanı 2003'de 4,2 milyon dolara Kolin İnşaat'a satıldı. Trabzon Limanı 2003'de 22,4 milyon dolara Albayrak'a satıldı.
AKP'nin daha önce geri çektiği ancak Meclis'e sunduğu “torba teklife” göre, Antalya Limanı'nı 140 milyon dolar karşılığında devralan Katarlı QTerminals şirketi, değişen yükümlülüklerde 2047 yılına kadar limanı işletme hakkı elde etti.
İstanbul Ambarlı Limanı: Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini taşıyor.
11 Mayıs 2007 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Mersin Limanı'nın işletme hakkı, Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılarak, 11.05.2007 tarihinde 36 yıl süreyle Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP)'ye verilmiştir.
1997-2013 yılları arasında özelleştirilmiş ilgili limanlar arasında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı da bulunuyor.
(1) Gemi denetim görevlileri, idari yönden bulundukları liman başkanına, mesleki ve teknik konularda ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim Dairesi Başkanlığına bağlı olarak görev yaparlar.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın da katıldığı, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü büyük konteyner limanı olan Asyaport, görkemli bir törenle hizmete açıldı.
Limak Holding'e ait LimakPort'ta çıkan ve 5 gündür süren yangının IMO'lu Madde Taşımacılığı denilen tehlikeli – yanıcı maddelerin olduğu konteynerin alt yapısı olmadan ve gerekli güvenlik önlemi alınmadan boşaltıldığı ifade edildi.
Bu limanlardan Antalya Limanı'nı 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals şirketi devralmıştı. Liman 2028 yılına kadar Katarlı şirket tarafından işletilecekti. Şimdi yasa ile bu süre 19 yıl daha uzatılmış olacak. Böylece şirket 2047 yılına kadar bu limanı işletebilecek.
Dünya Savaşı sonunda Fransa Hükümeti tarafından haczedilmesi üzerine; limanın inşa imtiyazı 1918 yılında İskenderun Limanı Fransız Şirketi'ne verilmiştir. Fransız Şirketi, bugün iç liman tabir edilen ve mavnaların barınmasına yarayan kısmın inşasına başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri