bir kimsenin sağlığını ve durumunu öğrenmek için sorulan nezaket sorusu.
demek, karşıdaki kişinin halini sormak anlamındadır. Arapçada 'nasılsın?'
Sinsi, gizli ve kurnazca kötülük yapan, Gizlilik ve kurnazlık belirten, Gizlice başlayan, yavaş gelişen ve ağır sonuçlar doğurabilen ( Örneğin; Esra sinsi bir hastalığa yakalanmıştı.)
Sinsi kelimesinin ilk anlamı gizli saklı olandır. Ancak bu kelime daha çok insanlar için ''samimiyetsiz'' manasında kullanılır. Samimi ve içten kelimeleriyle zıt anlamlı olan sinsi sözcüğü, Dil Devriminden sonra literatüre girmiştir.
Kurnaz, çeşitli oyunlara başvurarak karşısındakini kandıran, aldatan ancak kendisini kandırmanın kolay olmadığı insanlar için kullanılan bir kavramdır.
İlgili 23 soru bulundu
İkiyüzlülük TDK sözlüğünde "iki yüzlü olma durumu", yani "özü sözü bir olmama durumu" olarak, çeşitli sözlüklerde ise "dürüst olmama", "bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünme veya göstermeye çalışma", "aldatmaya çalışma" olarak tanımlanır.
Saf kelimesinin ilk anlamı halis ve berrak, ikinci anlamı kolayca kandırılan kimsedir. Saftirik de saf sözcüğünün ikinci anlamında kullanılır.
Yani acımasız ve merhametsiz olan kişiye gaddar denir.
içten pazarlıklı insanlar genelde aynı zamanda hem sinsi, hem iki yüzlü, hem de çıkarcı olurlar. bu insanlar herhangi bir eyleme girmeden once, eylem sonucundan yararlanıp yararlanamayacağını düşünür. ayrıca hiçbir insani önemsemezler. Çıkar ilişkilerini içten içe planlayıp ona göre hareket eden insanlara denir.
Kısa, Standart Bir Cevap Vermek
"İyiyim, teşekkürler" veya "İyidir, sağ ol." diye yanıt ver.
whats up, sıhhatin nasıl , afiyettesin inşallah , nası gidiyo, ne var ne yok, napan, nettin, nörüyon...
Derdine deva olamayacağıma göre hiç sormayayım diyordur. Bazı eski âlimler, bir kimsenin derdine deva olamayacaksa, laf olsun diye nasılsın demezlermiş. Nasılsın demek bir ihtiyacın varsa göreyim anlamında olduğu gibi, onun (Elhamdülillah iyiyim, Allah razı olsun) diye dua etmesini sağlamaktır.
Ne kadar cimri, bencil, egoist, kıskanç ve kibirli olsa da bunu gizlemeden açıkça ifade edebilen insandır.
[1] Öfkesini, kinini kimseye sezdirmeyen, iyi görünüp kötülük yapan.
Acıma duygusu olmayan, merhametsiz, katı yürekli, zâlim.
Her söylenene inanan, anlayışı kıt kişilere de susak denir. Bu sözcük halk arasında yaygın olarak kullanılan birçok deyimde de geçer. Bu deyimlerden en çok kullanılanı susak ağızlıdır. Çok konuşan ve anlamsız şeylerden bahseden kişilere susak ağızlı denir.
(Işk) Çok ziyade sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevda.
Böng, hal ve hareketleri kaba olan, iri ve hantal anlamına gelirken bön kelimesi, anlayışı kıt olan kimse demektir. Bu kelime ''bön bön bakmak'' şeklinde ikileme olarak da kullanılır.
İkiyüzlü kelimesi düşündüğü konuştuğu gibi davranmayan insanlar için kullanılmaktadır. İkiyüzlülük için TDK sözlüğünde çıkan anlam inandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, riya, riyakârlık, mürailik olarak verilmektedir.
Çoğu kez hiçbir tereddüt göstermeden inkâr ederler. Gerçeği ortaya koyan insanları yalancılıkla, dedikodu yapmakla, kıskançlıkla suçlarlar. Bunlar, ikiyüzlü olmaktan da öte yüzsüz insanlardır. Yüzsüz insanlar ahlak, iş disiplini, insana saygı, sorumluluk gibi kavramlarla hiç tanışmamışlardır.
Kelime anlamı “olduğundan başka türlü görünme”, “gösteriş”, “ikiyüzlülük” olan riyâ dini bir terim olarak Allah rızasını kazanmak için yapılması gereken ibadetleri/davranışları insanların takdirini ve beğenisini kazanmak için yapmak demektir.
Sinsi karakterler tüm görüşmelerini menfaatleri ölçüsünde gerçekleştirirler. Ona bir iyilik yapana kadar size oldukça iyi davranır ve gönlünüzü hoş tutar. Fakat o istediği şeyi elde ettiğinde işler bir anda değişir. Sizi aramayı da sormayı da bir anda kesmeye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri