Bir şeyi minnetle karşılamak, seve seve kabul etmek. “Adam sana iş verecekmiş, daha ne istiyorsun, öpüp başına koy.”
El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış.
Batı toplumlarında ise el öpme geleneği 17. yüzyılda ortala çıkmıştır. El öpme alışkanlığı batıda Lehistan-Litvanya Birliği'nde ortaya çıkmış.
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.
ELİNDEN ÖPMEK: Bir erkeğin elini öpmek saygı göstergesidir.(Ama öptükten sonra başınıza koymazsanız bir anda başka bir yöne doğru kayabilir anlamı..) ALNINDAN ÖPMEK: Bir kadın genelde bir erkeği nadiren alnından öpebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
- Yanaktan Öpücük; Sevgilisini yanaktan öpen bir erkeğin bu öpücüğü, sevgi ifadesidir. Onu çok sevdiğinin ve aynı zamanda ona ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Kendisini iyi hissetmek ya da aşkının karşılığı olup olmadığını anlamak için hızlı bir öpücük denemesi yapabilir.
Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.
Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Kayın valide de anne gibidir. Bu bakımdan kayınvalidenin elini öpmek caizdir.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur. Çünkü, arada hissî bir mahzur kalmamış bulunmaktadır.
Ürgenç şu bilgiyi verdi: ''Şaman kültürü, Sami kültürünün etkisine girmemiş Araplar'da, Anadolu'ya göre daha yaygın. Cenazede iki tür el öpme var. Biri, yıkanma sırasında aile bireyleri büyüklerinin elini öper. Bu ölümünü kabullenme, vedalaşmadır.
Türk toplumunda el öpme ayrılık ve kavuşma anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biridir. Sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesidir. Müslüman toplumlarda ve bazı diğer doğulu toplumlarda el öpülerek alna konulur. Bu davranış eli öpülen kişiye gösterilen saygı ve sevgiyi ifade eder.
El öpme Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yaygınlık kazanan bir ritüel. 20. yüzyılla beraber yaygınlığını yitirmeye başlayan bu adet, günümüzde Kuzey Avrupa'da büyük ölçüde tarih olmuş durumda. Aynı durum ABD için de geçerli. Ancak Güney ve Doğu Avrupa'da el öpme geleneği halen devam ediyor.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
– Elin Üzerine Öpücük; Erkeklerin, sevgililerin elini öpmesi bir saygı ifadesidir. Sevgilisine saygı duyduğunu aynı zamanda da tahrik olduğunu anlatma tarzıdır. Öptüğü eli kendisine yakın tutması oldukça seksi bir harekettir.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının, NİKAHSIZ OLARAK ELLERİNİN BİRBİRİNE DEĞMESİ VE YALNIZ KALMALARI caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Hatta iki yaşlı kadın ve erkeğin (hislerinin yokluğu halinde) tokalaşmalarında beis olmayacağı ifade edilmiştir. Bu sebeble, yaşlı kadınların elleri öpülebilir. Yaşlılıkları, yâni hissi bakımdan ölmüş oluşları, böyle bir ruhsata sebeb olur.
Müslüman erkeklerin ve kadınların karşılaştıklarında erkek erkeğe ve kadın kadına tokalaşmaları yükümlülük bakımından sünnettir. Mahremiyet (evlenme yasaklığı) ve nikâh bağı ile ilişkili bulunan kadın-erkek arasında tokalaşma da meşru ve sünnet nitelikli bir uygulamadır.
Bir bayanın elini eldivenli olarak öpen erkek, bu eldivene dudaklarını dokundurmaz. Nasıl El Öpülür? hafifçe öpülür. Herhangi bir mahzur yoksa öpmek için sağ el kullanılır.
Bu deyim, zengin ya da nüfuzlu kişilere yaltaklanmak, onlara aşırı saygı gösterilerinde bulunmak demektir. Kültürümüzde el öpmek hürmet göstermek demektir.
Bu rüya aynı zamanda yolculuğa çıkmaya da delalet eder. Rüyada yaşlı birinin elini öptüğünü görmek, hayırlı bir haber demektir. Rüyada yaşlı bir erkeğin elini öptüğünü görmek, mal mülk ve para olarak yorumlanırken, rüyada yaşlı bir kadının elini öptüğünü görmek ise sevgi ve sadakat demektir.
Boyun hassas bir bölgedir, öyleyse boynundan öpmek, birisinin gerçekten hızlı bir şekilde yakınlaşması ve daha sonra daha fazlası için beklenti oluşturması için iyi bir yoldur. Ayrıca boynunuzun kenarını uzatmak ve açığa çıkarmak da bir cazibe işaretidir.
Rüyada sevgili ile öpüşmek; rüyayı gören kişinin sevgilisinden gelecek olan iyiliğe, mutluluğa ve hayra rivayettir. Rüyayı gören kişi bekar ise ve sevgilisi bulunuyorsa, onunla mutlu olacağına, her zaman yanında olacağına ve zor günlerde sevgilisinden destek alacağına yorulur.
Dudaktan öpme, tamamen sevgi, aşk ve cinsellik göstergesi olan bir öpüşme formudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri