Native ya da Türkçesiyle Doğal Reklam, markaların eğitici ve eğlendirici içeriklerle müşteri- siyle etkileşime geçmesini sağlayan reklam modelidir. Temel özelliği, kullanıcının herhangi bir içeriği tüketirken, markayla reklam görüntüsünden uzak, doğal bir şekilde karşılaşmasını ve etkileşime geçmesini sağlamasıdır.
Native reklam modeli, ilgisini çeken içeriği okuyan kişilerin kullanıcı deneyimini bozmadan, yayıncı mecranın tonuna yakın, doğal yayın akışında uygulanan reklam modelidir.
Native CPC (Cost Per Click), bir tıklama başına ücretlendirme modeli iken, doğal reklam (Native reklam), kullanıcının içerik akışına doğal ve uyumlu bir şekilde entegre olan bir reklam biçimidir. Ana fark, yerleşim ve ödeme yöntemi üzerine odaklanır. Native CPC, reklamverenin tıklanma başına ödeme yaptığı bir modeldir.
Doğal reklam, yer aldığı editoryal içeriğe sahip platformun, sosyal ağların ya da sitenin amacı, içeriği ve formatına uygun; içinde bulunduğu içeriğe doğrudan ya da dolaylı bir şekilde katkıda bulunan; ödenmiş ya da sponsorlu reklam uygulamasıdır.
Display ya da diğer adıyla banner reklam olarak da bilinen bir görüntülü reklam, genellikle tasarlanmış bir resim ya da fotoğraf ile gerçekleştirilen çevrimiçi ücretli reklam türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Banner, reklam ve tanıtım amaçlı hazırlanan, web siteleri, mobil uygulamalar ve gazetelerde başlık, içerik içinde ya da alt kısımda yer alabilecek ölçülerde ya da afiş olarak, tasarlanmış kurumsal iletişim öğesidir. Genelde logo ile bütünleşik olarak kullanılır.
Banner'lar, reklamverenin tescilli sitesine trafik yönlendirmesi, bilinirlik yaratması ve genel marka değerlendirmesini artırması umuduyla bir web sitesinin üst, yan veya alt tarafında gösterilen, dikdörtgen biçimindeki reklam materyalidir. Bu tür görsel banner tarzı çevrim içi reklamlar bir görüntülü reklam biçimidir.
Günümüzde sosyal medya platformları üzerinden yapılan reklamlar doğal reklam örneğidir. Ayrıca doğal olan reklamın birçok farklı türü vardır. Ülkemizde genel olarak makale, test, özel projeler, intografik, interaktif sayfalar gibi türler kullanılmaktadır.
Hedef Pazar Açısından Reklam Türleri
Reklam mesajının hazırlandığı ve sunulduğu hedef kitleye göre reklamlar, tüketicilere yönelik reklamlar, aracılara yönelik reklamlar ve endüstriyel reklamlar olmak üzere üç ana başlık altında ele alınır.
Belirli programatik reklam türleri, bin gösterim başına maliyet (CPM) ile ölçülür. CPM, 1.000 gösterim veya reklamınızın gösterilme sayısı için belirli bir tutarı ödediğiniz fiyatlandırma modelidir.
Edinme başına maliyet (Cost Per Action – CPA), reklam kampanyalarınız ile ilgili ne elde etmek istediğinizi anlamanıza, harcadığınız paranın ulaşılmak istenen hedeflerin neresinde olduğunu kontrol etmenize yarar.
Reklamın, açılış sayfasın veya makalenin tıklama oranı (CTR), başka bir sayfa için aldığı tıklama sayısının oranıdır. CPC, reklamın aldığı gerçek tıklamaların sayısına dayanırken CPM ise müşterilerin tıklayıp tıklamadığından bağımsız olarak bir reklamın görüntülenme sayısına dayanır.
Native İngilizcede yerel demek. Yani konuştuğu dilin yerlisi, orada doğup büyümüş ve o kültüre hâkim olan kişi.
Doğal reklam, bir içeriğin şirketler tarafından satın alınması ve bu içeriğin tanıtımının çeşitli platformlarda yapılmasıdır. Kullanıcıların ilgili platform üzerinde ilgilendikleri içeriklere, marka mesajının doğal bir şekilde entegre edilmesi, Native Advertising olarak da bilinen Doğal Reklamın bir diğer tanımıdır.
Facebook bölgesel reklam Facebook'ta yayınlanan reklamınızın sadece belli bir bölgede yaşayan, yakın zamanlarda orada olan veya oraya seyahat eden kişilere gösterilmesidir.
TV reklamları
O zamanlar televizyon dünyadaki en baskın reklam türü haline geldi. Değişen medya alışkanlıkları ve dijital medya çağında bile, markalar için devasa bir güç olmaya devam ediyor.
İyi bir reklam, ana teması iyi belirlenmiş, reklam için ayrılan bütçeyi etkili bir şekilde kullanabilen ve bu bütçeye en uygun kanallar ile en etkin, en dikkat çekici, en çarpıcı tasarımı yapabilmiş reklamdır.
Talebe etki düzeyi yönünden reklamlar; 1- Primer tanıtımlar: Doğrudan ürünün kendisinin ya da ürün grubunun temel alındığı çalışmalardır. Bu tür durumlarda ürünün yeni ya da eski olması önemli değildir. 2- Sellektif tanıtımlar: Hedef kitlede seçicilik oluşturmayı amaçlayan çalışmalardır.
Organik reklamlar da arama motoru optimizasyonu sayesinde müşterilerine kolayca ulaşmakta ve herhangi bir para harcamadan reklamlarını yapabilmektedirler. Organik reklamların arama motorlarında nasıl yapılacağı işletmeler açısından oldukça önemli bir konudur. Satış ve pazarlama açısından reklamın önemi büyüktür.
Sabit görsel içeren bannerlar ve hareketli bannerlar olmak üzere temelde iki farklı forma sahiptir. Sabit görsel içeren bannerlar için çoğu zaman “JPEG”, “PNG” ve “WEBP” formatı kullanılırken, hareketli bannerlar içinse önceleri “SWF” ve “GIF” formatı, şimdilerde “HTML5” teknolojisi kullanılmaktadır.
Banner tasarımınız, etkileyici ve dikkat çekici olmalıdır. Banner tasarımınız, ürünler veya hizmetler hakkında detaylı bilgi verebilmelidir. Banner tasarımda “sadelik” ön planda olmalıdır. Banner tasarımlarınızda yani reklamlarınızda net bir eylem çağrısı kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri