Gemilerinde söz konusu olan Liner navlunları ise büyük taşıma şirketlerinin (armatörlerin) üye olduğu ulusal veya uluslar arası navlun konferansları tarafından belirlenir.
Navlun sözleşmeleri ise kendi içinde “charter” ve “kırkambar” sözleşmeleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Navlun Faturasını Kim Düzenler? Navlun faturasını kim düzenler sorusuna cevaben; Navlun faturası düzenleyebilmek için uluslararası taşımacılık şirketi statüsüne sahip olmanın gerekliliği söz konusudur.
Navlun Faturasını Kimler Kesebilir? Navlun faturaları sadece uluslararası taşımacılık şirketleri kesebilmektedir. Uluslararası taşımacılık şirketi değilseniz navlun faturası kesmeniz mümkün değildir.
Yerli Navlun Fatura'nın eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Yerli Navlun Faturasında Doldurulması gereken bilgiler ise; ihracatçının adı, unvanı ve adresi, faturanın numarası ve düzenlenme tarihi, malın Türk menşeli ibaresi, teslim ve ödeme şekli, malın brüt ağırlığı, aracı ve muhabir bankaların isimleridir.
Navlun Faturası Nedir? Deniz ve nehir yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılan ve mal taşıma ücretini belirten faturaya navlun faturası adı verilir. Bu fatura genellikle ihracatçı tarafından ödenmektedir. Navlun faturası iki türdedir.
İlgili 43 soru bulundu
CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
Yukarıda belirtilen 14. madde hükmünün verdiği yetkiye istinaden 28.12.1984 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri KDV den müstesna tutulmuş bulunmaktadır.
Navlun, liman, antrepo gibi hizmetlere ilişkin faturalar hem döviz hem de TL düzenlenebiliyor.
Navlun: Navlunun İngilizcesi Freight 'tır. Freight 'ın Türkçe karşılığı ise: Navlun, nakliye, taşıma ve taşıma ücretidir. Navlun bedelini, malı taşıtan taraf ödeyebileceği gibi satın alan ya da teslim alan kişi de ödeyebilir. Navlun bedelini kimin ödeyeceği ticari taraflar arasında yapılan anlaşma ile belirlenir.
Örneğin, bir yükün ağırlığı 500 kg ve hacmi 3 m³ ise, nakliye bedeli hesaplanırken 3 m³ hacim kullanılabilir. Bu durumda, nakliye bedelinin hesaplanması için, yükün hacmi x fiyat/m³ formülü kullanılabilir.
Yerli navlun faturasında ihracatçının adı, unvanı ve adresi, faturanın numarası ve düzenlenme tarihi, malın Türk menşeli ibaresi, teslim ve ödeme şekli, malın brüt ağırlığı, aracı ve muhabir bankaların isimleri bulunur ve hepsi eksiksiz olmalıdır.
Navlun sigortası, nakliye sırasında müşterilerin mallarında meydana gelen hasar ve ya kayıplar için nakliye şirketinin sorumluluğunu kapsar. Bu tür hasar ya da kayıpların sigorta kapsamında değerlendirilebilmesi ve tazminat talebinin ödenebilmesi için nakliye şirketinin ihmalinden kaynaklanması gerekir.
Peşin Navlun ödemesi, taşıtan tarafından fiili ihracat tarihinde taşıma şirketine yapılır. Havale navlun ödemesi ise, fiili ihracat başlayıp gemi yola çıktıktan sonra yapılır. Havale navlun ödemesinde (Freight Collect), taşıma şirketi navlun tamamen ödenmedikçe malı ithalatçıya teslim etmeme hakkına sahiptir.
Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Bu terim dış ticarette ”denizyolu ile taşınan yükler için taşıyıcı şirkete ödenen hizmet bedeli” olarak tanımlanır. Fakat günümüzde tüm taşıma alanlarında kullanımının yaygınlaşması ile bu tanım, ”herhangi bir taşıma aracına yüklenen mallar için talep edilen ücret” olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Komple karayolu taşımacılığında, taşımayı yapacak aracın çıkış noktası ve varacağı konum arasındaki mesafeye bakılır. Parsiyel taşımacılıkta ise önce yüklerin belirli bir çarpanla birleştirilmesi sonucu “navlun fiyatlandırmasında uygulanacak ağırlık” hesaplanır ve buna göre navlun fiyatı çıkarılır.
Özet olarak navlun deniz ve nehir yoluyla taşınan eşya için taşıma hizmeti karşılığı gemi şirketine ödenen ücrettir.
İade Faturası Nasıl Kesilir? İade faturası kesmek için satış faturası koçanı kullanmak gerekir. Satış faturası koçanı yoksa e fatura da kullanılabilir. Satış faturası koçanının üzerine iade faturasıdır yazdıktan sonra ürünün fiyatı, ürünün neden iade edildiği ve kaç tane iade edildiği gibi bilgiler yazılmalıdır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Navlun vergisi, yük bedeli üzerinden alınan vergilerdir. Bu vergi yalnız ihraç eşyası yüklemeleri için armatör hesabına navlun ve yolcu hasılatı üzerinden, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması olan ülkeler hariç yüzde 5,05'tir.
İhracatta KDV İstisnası
Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri