Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.
Her şarabın üzerinde mutlaka üzümlerin toplandığı yıl yazar. Ön etikette yazan yıl 2011 iken, arka etikette şişeleme tarihi olarak 2014 yazabilir; bu bilgi bize şarabın şişelenmeden önce 3 yıl kadar fıçılarda bekletildiğinin bilgisini verecektir, evet gerçekten adamlar bunu bile yazıyorlar etikete.
Riesling: Ucuz şaraplar 2 yıl; kaliteli Alman örnekleri 5-20 yıl arası; tatlı şaraplar sek şaraplardan daha uzun süre yıllandırılabilir. Semillon: Avustralya'nın Hunter vadisinde üretilen kaliteli şaraplar için 5-10 yıl arası; diğer şaraplar için 1-2 yıl.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.
İlgili 19 soru bulundu
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir.
Dünyanın en iyi şarapları uzun süre yıllanır ama bir genelleme yaparsak beyaz şarapların pek çoğu üretim tarihlerinden sonra üç yıl içinde, kırmızılarsa beş yıl içinde içilmelidir.
İyi günler. Cevap: Bozuk şarap öldürmez, ağız tadınızı ve keyfinizi kaçırır. Bir şarap birkaç gün sıcak ortamda kalarak hemen bozulmaz ama özellikle beyaz ve rozeler tazeliklerini, aromalarını yitirmeye başlar.
10/15˚C aralığı ideal. 15/20˚C uzun süre yıllandırılmayacak, birkaç ay saklanacak şaraplar için kabul edilebilir. 20˚C üstünde şarap olması gerekenden daha kısa sürede yaşlanır, çünkü aroma bileşikleri sıcak ortamda daha hızlı hareket ederler.
Şaraplar ışıktan, nemden, sesten ve titreşimlerden izole edilmiş ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle yüzyıllardır şarap mahzenleri kullanılmıştır. Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir.
Taneni ve asiti yumuşar. Dokusu ipekleşir. Yıllanmış bir şarap alırken kontrol edilmesi gereken en önemli nokta, mantarla şarap arasında şişenin boynundaki boşluğun normalden fazla olmaması ve mantardan şarabın sızmamış olmasıdır. Yıllanmış şaraplarda tortu oluşumu olağan bir durumdur.
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Dünyanın en pahalı şarabının 1787 ürünü bir ''Chateau Lafite'' olduğu ve şarabın bir şişesinin 1985 yılında 160 bin dolara satıldığı bildirildi. Guinness Rekorlar Kitabı'na da geçen bu şarap, hálá dünyanın en pahalı şarabı olma özelliğini koruyor. Söz konusu şarap, eski ABD başkanlarından Thomas Jefferson'a ait.
İnce gövdeli, yumuşak üzümlerden yapılan şaraplar, yıllandırılmaya müsait değildir. Bu şaraplar daha erken tüketilmelidir. Öküzgözü, Boğazkere, Bordeaux şarapları 10 seneye kadar bekletilebilir.
“Şarabın ömrü kaç yıldır?” sorusunun yanıtı, şarabın saklanma koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Uygun sıcaklık ve nem koşullarına sahip, güneş görmeyen titreşimsiz bir ortamda muhafaza edilen şarapların yaklaşık 3 yılda tüketilmesi öneriliyor. Buzdolabına giren şarapta ise bu süre 3 haftaya düşüyor.
Almanya'nın Speyer kentindeki Pfalz Tarih Müzesi'nde yaklaşık 1.700 yaşında olduğuna inanılan açılmamış bir şarap şişesi duruyor. Bu şişenin içeriği en hafif tabiriyle biraz şüpheli görünüyor – ancak mikrobiyal ölçekte, dokusu midenizi bulandırsa bile sizi gerçekten hasta etmeyebilir.
Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.
3) Şarap nemli ve ısı değişimlerinin en az olduğu serin ortamlarda saklanmalıdır. Şarabı saklayacağınız ortamın nem oranı %70-%75 civarında olmalıdır ki mantar kurumasın ve çatlamasın, tabii nem oranı daha da yükselirse bu sefer mantarda çürüme, etiketlerde bozulma ortaya çıkabilir.
Eğer uzun süre yıllandırma gibi bir düşünceniz yoksa 15˚C-20˚C arası önerilir. Şarapları buzdolabında tutmak birkaç aya kadar iyi fikir olabilir ama uzun vadede kesinlikle iyi değildir. Buzdolabın içerisinde nemli bir ortamın olmaması mantarların sertleşmesine ve esnekliklerini kaybetmesine neden olur.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Evet yanlış duymadınız sadece su. Alkol tüketimi sonrasında vücut çok su kaybeder. Ağrılarınızın ve halsizliğinizin sebebi su kaybıdır. Alkol aldıktan sonra akşam yatmadan önce eğer bol miktarda su içerseniz, sabah kalktığınızda halsizlik ve ağrı yaşamazsınız.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Buke: Şarabın yıllanması sonucu ortaya çıkan kokulara denir. Genel olarak temel genç meyve ve meşe aromalarının ötesinde karmaşık tatlar geliştiren olgun şaraplara has bir koku türüdür.
Genç bir şarapta meyvemsi ve çiçeksi tatlar daha belirginken, yıllanmış bir şarapta meyve aromaları daha az belirgin hale gelir ve yerini baharatlı, kekremsi veya odunsu tatlar alabilir. Bu değişim, şaraptaki bileşiklerin birbirleriyle reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkar.
Aerob Mikroorganizmalar:
İnce Tabaka Oluşumu (Çiçek Hastalığı) Depolama süresi boyunca şarap yüzeyinde mayalar nedeniyle ince bir zar tabakası oluşabilir. Başlangıçta yüzeyde küçük odacıklar ya da hücre yığınları olarak belirirler, kül rengindeki beyaz renkli bu zar zaman içinde kalınlaşarak kırışık bir yapı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri