Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Naif değil, nahif. Dilimize Fransızcadan giren naif; deneyimsiz, acemi demektir. Nahif ise hassas, ince, kibar demektir.
Diğer yandan tecrübesiz anlamına da gelen Naif'in doğru yazılışı Nahif'tir. Kısaca kibar, nazik anlamına gelen Nahif, çoğu kez naif olarak telaffuz edilir. Bir kişiye kibar, nazik demek istiyorsanız nahif demeniz daha doğru olur. Öte yandan naif kelimesinin kökeni Fransızca iken, nahif kelimesinin kökeni Arapça'dır.
“İnce, duygulu, hassas, zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarındaki kelime “naif” şeklinde yanlış yazılıyor. Ancak kelimenin doğru yazımı “nahif” şeklindedir.
Tecrübesiz, saf, deneyimsiz bir şekilde yapılan, genellikle sanat alanında kendi kendini yetiştiren kişiler için kullanılır. Hassas, kibar anlamına gelir. Türkçede genellikle yanlışlıkla 'naif' yerine kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Nahif kelimesinin ilk anlamı güçsüz ve zayıftır. Ancak bu kelime günümüzde daha çok nazik ve kibar insanlar için kullanılır.
Bizim ifade etmeye çalıştığımız anlamı verecek olan kelime ise 'nahif'... Nahif, ince, hassas, kibar demek... Yani birinin ne kadar nazik, ince düşünceli olduğunu anlatmaya çalışırken istemeden aslında ona tecrübesiz, acemi, toy demiş olabiliyoruz.
naif - Nişanyan Sözlük. Fransızca naïf veya İngilizce naive “saf, sade, doğal” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince nativus “doğuştan, doğma büyüme, doğal” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince nasci “doğmak” fiilinden +(t)iv° ekiyle türetilmiştir.
kibar davranan birine, “ne kadar naif” denilir. hâlbuki “naif” tecrübesi olmayan, acemi, toy, deneyimsiz anlamına gelir. nahif ise ince, hassas, kibar anlamına gelir. yani bir insana sıfat olarak kibar demek için bunu kullanmamız gerekir.
Türkçede deneyimsiz, doğal, saf, sade anlamlarını taşımakta olan naif kelimesi, bir sıfattır ve genellikle bir kişiden bahsederken kullanılır. O kişinin doğal ve sade olduğunu anlatmaya yarar.
Örneğin, “Ne kadar nahif parmakları var” dediğimizde ince, narin olduğunu vurguluyoruz. nahiflik sözcüğü de doğru bir kullanımdır. Ancak naif sözcüğünde böyle bir kullanım bulunmamaktadır. Yani dilimizde naiflik diye bir sözcük yer almamaktadır.
(Ar. ma'lūmāt ve Fars. furūş “satan” ile ma'lūmāt-fürūş) Kendini bilgili imiş gibi gösteren, bilgiçlik taslayan.
Nârin olma durumu, incelik, zariflik.
Öykünme kelimesi, bir kişinin yaptıklarını taklit etmek.
fransızca kökenli ve deneyimsiz, saf anlamında olan kelime. yapmacıksız açıkyürekli anlamındadır. bazıları günlük kullanımda rafine insan kelimesini de kullanırlar buna yakın bir ifade olarak.naif sözcüğü fransızcadan geçmiş dilimize, bir de nahif var. o da arapçadan geçmiş bir kelime. çelimsiz, cılız anlamında.
İnce düşünmek deyiminin anlamı hassas düşünmek, kimsenin düşünmeyeceği ayrıntıları düşünmek anlamlarına gelir. İnce düşünceli kişilere düşünceli ya da hassas denebilir. Bu kişiler başkaları için iyi şeyler düşünür ve bunlar başkaları tarafından akla gelmeyen düşünceler olabilir.
Naif resim Fransızca “naive” kelimesinde dilimize yerleşmiştir. “Saf ve yapmacıksız” anlamına gelmekle birlikte genellikle eğitim görmemiş sanatçılar ve çalışmaları için kullanılmaktadır.
Dilimizde çok uzun yıllardan beridir sıkça kullanılan bu kelime, insanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinir ve buna göre davranır. Zarifin bir diğer anlamı ise, kibar ve abartıdan uzak demektir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
İdeal kilosunun altında olan kişilere zayıf ya da çelimsiz denir. ''Dal gibi'', ''değnek gibi'' ve ''canlı cenaze'' gibi benzetmeler de zayıf insanlar için sıklıkla kullanılır.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir.
Sarf kelimesinin ilk anlamı harcamak, ikinci anlamı ise kullanmaktır. Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri