Sahte fatura kullanan kişiler, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bununla birlikte şayet sahte fatura kullanmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet verilmişse, sahte faturayı kullanan kişi/şirket hakkında aynı zamanda vergi ziyaı cezası da verilebilecektir.
Sahte fatura düzenleyen kişilere ceza davası uyarınca vergi kaçakçılığı suçuna yönelik yaptırım uygulanır. Bu durumda somut olayın durumuna göre faile 3-8 yıl aralığında hapis cezası verilebilir.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Vergi kaçakçılığı suçunu işleyen kişiler hakkında 18 (on sekiz) aydan 5 (beş) yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.
Nitelikli hallerine göre değişiklik gösterse de; 18 ay ile 3 yıl, 2 yıl ila 5 yıl ve 3 yıl ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları, vergi kaçakçılığı suçunun cezasıdır. Cezada çeşitli indirimler ve cezanın iptali durumu uygulanabilmesine karşın, para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası: Kasten işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir. Taksirle işlenen suçlarda (Örn, trafik kazası neticesinde 2 yıl 6 ay ceza verilse bile) ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir.
Müşteri tarafından alınan hizmet veya ürünlerin karşılığında müşteriler istesin veya istemesin, işletme tarafından fiş verilmesi bir zorunluluktur. Fiş kesmemek işletmelerin vergi kaçağı yapmaları gibi kanunsuzlukları doğurabilir.
Bununla beraber yükümlünün daha önceden vergi incelemesiyle karşı karşıya kalması, yeniden inceleme yapılmasına engel değildir. Zira yetkili makam tarafından tarh zamanaşımı süresi (geriye dönük beş yıl) sonuna kadar her zaman vergi incelemesi yapılabilir.
Vergi mükellefinin tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğin hukuki niteliğine göre yönetim kurulu veya şirket kanuni temsilcisi veyahut da şirket müdürünün kaçakçılık eyleminden sorumludur.
Örneğin herhangi bir mal satmadan mal satmış gibi fatura düzenlemek. Her ne kadar bu faturayı düzenleyen mükellefin gerçek bir ticari faaliyeti bulunsa dahi; gerçekte bir satışı olmadığı için bu belge sahte belge olarak kabul edilir.
Naylon olduğundan şüphelendikleri belgeleri ayıklayıp bunları araştırsınlar, içlerinde gerçekten naylon olanlar varsa, bunların sebep olduğu vergi kayıplarını Vergi Usul Kanunu 371'inci madde hükmüne dayanarak ''pişmanlık'' dilekçesi ile vergi dairesine beyan edip ödesinler.
Naylon fatura tabiri, giriş faturası olmayan bir mal veya hizmet için düzenlenen sahte fatura anlamına gelmektedir. Naylon fatura satılması ve kullanılması, Katma Değer Vergisi uygulaması ile başlamış olup, ihracat işlemleri ve Katma Değer Vergisi iadesiyle yaygınlaşmıştır.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Fatura verme ve alma mecburiyetinde olanların fatura vermeme ve almama hallerinde ne olacağı Vergi Usul Kanunu'nun 353'üncü maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere özel usulsüzlük cezası kesilir.
E-Fatura kapsamında olmayan mükellefler;
Eczanelerimiz tarafından 01/01/2020 tarihinden itibaren satış yaptığınız vergi mükelleflerine, düzenleyeceğiniz fatura tutarı KDV dahil 5.000,00 TL'yi aştığı takdirde, faturanın kullandığınız fatura cildinden kağıt olarak düzenlenmesi yasaklanmıştır.
Vergi kanunlarımızda naylon fatura diye bir tabir veya tanımlama bulunmamaktadır. Elektronik naylon fatura ise zaten mevzuatımızda hiç yer almamaktadır. Esasen bu tip belgeler vergi kanunlarımızda sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak adlandırılır.
Vergi Ihbarı Asılsız Çıkarsa Vergi İhbarının Asılsız Çıkması
Vergi kaçakçılığı ihbarında bulunan kişinin kimliğinin gizli tutulması gerçek ihbar olduğu müddetçe geçerli olacaktır. Aksi halde asılsız ihbar sonucu muhbir kimliğinin gizli tutulmasından yararlanamaz.
4▪ İhbar ikramiyesi kimlere verilmez? 1905 sayılı Kanun'a göre, mal memurları (Hazine ve Maliye Bakanlığı mensupları) ile takdir komisyonu üyelerine ve vergilerin tahakkuk işlemlerinde görevli olanlara ihbar ikramiyesi ödenmez.
Yazılı e-posta, dilekçe gibi işleme konulmaktadır. Kişi T.C kimlik numarası ve şifresi ile E Devlet veya turkiye.gov.tr üzerinden vergi kaçırma suçuna ilişkin ihbarda bulunabilir. Vergi ihbarı, Hazine ve Maliye Bakanlığının 189 Alo Maliye Hattı üzerinden de yapılabilmektedir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Adli para cezası en az 5 ve kanunda aksine bir düzenleme yoksa en fazla 730 gün karşılığı olarak belirlenir. Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri