Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
+Naylon kumaş terletir mi? -Hava geçirgenliği az olan sentetik kumaşlardan olan naylon kumaşında hava geçirgenliği az olduğundan terletme yapabilir.
Hızlı terleyen ve sıcağa gelemeyen biriyseniz, polyester ve naylon kumaşlardan uzak durmaya çalışın. Çünkü bu kumaş türleri yaz sıcağında cildinizin nefes almasını engeller ve sizi daha hızlı terletir. Yaz aylarında akrelik, polyester, naylon ve ravon kumaş tercih etmeyin.
- Kopma, çekilme, sürtünme gibi sorunlar görünmez. - Yıkama sonrası çok hızlı kurumaktadır. - Güvelenmeye ve küflenye karşı dayanıklıdır. - Hava geçirgenliği az olan sentetik kumaşlardan olan naylon kumaşında hava geçirgenliği az olduğundan terletme yapar.
İlgili 42 soru bulundu
Sentetik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Sentetik kumaşlar yıkanınca çekme yapmamaktadır. Sentetik kumaşların özelliklerinde kaliteli lifler ile dokuma oluşturulduğu için dayanıklı kumaşlar olup çekme yapmamaktadırlar.
Yapısı ile diğer kumaşlardan ayrılan polyamid kumaş genel olarak vücudu sıcak tutmaktadır. Isıyı hapseden polyamid kumaş vücut ısısını koruyarak sıcak tutabilir. Polyamid kumaşlar hava geçirmedikleri için teri içeride hapsederler.
Naylon kumaş orijinal yapısı nedeniyle pek su geçirgen bir kumaş değildir. Ancak üretim aşamasında farklı maddeler ile kaplanan kumaş tamamen su geçirmez hale getirilir.
Naylon kumaş olarak da bilinen polyamid, plastikten üretilen bir malzemedir. 1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır. Çok elastik olmasına rağmen az kırışması, malzemenin önemli detayları arasında yer alır.
Sentetik kumaş türleri, pamuk, keten, ipek gibi doğal materyallerin tersine birçok maddenin birleşimiyle oluşan liflerden elde edilen materyallerdir. Sentetik kumaş türleri akrilik, polyester, naylon, likra olarak kategorize edilebilir.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Esnek poliüretan kumaştan olan kıyafetleri sıvak ve deterjanlı su ile elde veya ılık olan suda çamaşır makinesinde en kısa programda yıkayabilirsiniz. Yıkadığınız kıyafetleri çok güneş alan yerlerde değil de yarı gölge olan ipte kurutulmalıdır. Ayrıca kurutma makinesinde aşırı sıcağa maruz bırakmamak gerekir.
Saten dokumalar ipek, pamuk, yün, polyester ve naylon gibi filament lifleri kullanılarak her türlü renkte dokunur. Saten kumaşın kalitesi üretildiği ipliğe göre farklılık gösterir. İpek iplikle dokunanlar ipek saten olarak adlandırılır ve üst segmenttir. İpek miktarı yoğun olan saten kumaşlar pahalı kumaşlardır.
Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir. Pamuk elyafları kullanılarak üretilmekte ve yumuşak yapılarıyla öne çıkmaktadır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Doğal kumaşların kapsamında; ipek kumaş, pamuk kumaş ve keten kumaş modelleri yer alır. Sentetik grupta; naylon kumaş ve akrilik kumaş modelleri bulunur. Suni kumaş çeşitleri ise vizkoz özellikli ve rayon kumaşlardır. En kaliteli kumaş sınıfında ilk sırada pamuktan elde edilen kumaşlar yer alır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
* Pamuk, ipek ve yün yerine kullanılan naylon yapay bir maddedir.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Kışın kullanılabilecek kumaş çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yün ve her türlü yün karışımlı kumaşlar, kaşmir kumaşlar, tiftik kumaşlar, kadife kumaşlar, tüvit kumaşlar, serj kumaşlar, kaba ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar kış ayları için tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri