Maalesef plastik (naylon) poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülebilir, %99'u ise doğada kalır. Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı.
Plastik Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır? Plastik atıklar tesise kabulü yapıldıktan sonra cinslerine göre ayrıştırılır (PE, PP, PVC, HDPE, LDPE, PET, PS vb.). Cinslerine göre ayrıştırılan plastik atıklar yıkandıktan sonra kırma makinelerinde kırılıp, küçük parçalara ayrılır ve kurutulur.
Kullandığımız plastiği ilgili geri dönüşüm kutusuna atabiliriz. Alışveriş için naylon poşetler yerine alışveriş çantalarını kullanabiliriz. Tek kullanımlık plastik şişeler yerine yeniden kullanılabilir şişeleri tercih edebiliriz.
Geri dönüştürülen plastikler sera örtüsü yapımında, otomotiv sektöründe yedek parça ve plastik torba üretiminde, atık su boruları, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler, marley ve çeşitli plastik dolgu malzemelerinde kullanılırlar.
Plastik poşetler: Plastik poşetler geri dönüştürülebilir ancak farklı bir sisteme gereksinim duyarlar. Plastik poşetler esneme özelliği nedeniyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak çalışmalarını engelleyecek zararlar verebilir. Strafor köpük: Strafor köpük geri dönüşüm işlemleri milyarlarca yıl alabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Plastikler dış ortam koşulları ve neme karşı iyi direnç gösteriyor, esneklik ve üstün kimyasal dayanıklılık genel özellikleri arasında sayılabilir. Maalesef plastik (naylon) poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülebilir, %99'u ise doğada kalır. Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı.
Naylon, ticari adı naylon-6 ve naylon-6,6 olan plastik bir grubudur. Bu tür malzemeler, petrol ürünlerinden veya benzeri maddelerden kimyasal yöntemlerle üretilir.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
Geri Dönüştürülebilen Plastik Türleri
Polietilen tereftalat: Meşrubatlar, su şişeleri, kavanozlar. Polivinil klorür: Yiyecek dışı şişeler, çit, parmaklık, pencereler. Düşük yoğunluklu polietilen: Sera örtüleri, film, ambalajlar, elektrik sanayi. Polipropilen: Plastik şişeler, elektrik sanayi, mutfak eşyaları.
ÖNEMLİ: Geri dönüşebilir atıkları diğer atıklarla birlikte karışık olarak tek bir poşet içine koyup atmayınız. Önce Geri dönüşebilir atıkları ayrı ayır doğru atık kutusuna atarak ardından kalan atıkları siyah renkli “Diğer Atıklar” kutusuna atınız.
Plastik Poşetler
Plastik poşetlere sardığınız geri dönüştürülebilen ürünleri geri dönüşüm kutusuna attığınızda sadece çöpe atmış oluyorsunuz.
Geri dönüşüm kutularına attığınız plastiklerin en fazla %8-9 kadarı geri dönüştürülebilmektedir; çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değildir.
Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.
Bunu bilmemiz, doğaya atılan bir plastiğin ömrü için 1000 yıl süre vermemize yeterlidir. Yeterince ısı verildiğinde plastik poşeti oluşturan polietilen zincirleri kırılır ve pek çok irili ufaklı organik bileşik açığa çıkar.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Ürün satışı, sevkiyatı, eşya taşıma, taşınma gibi bir çok alanda kullanılabilir. Kargoya vereceğiniz bir paketten; saklayacağınız herhangi bir materyale kadar her alanda kullanımı fayda sağlayan; hatta ürün sunumları için göz alıcı sunumlarda kullanmak üzere dekoratif amaçlı olarak da kullanılmaktadır.
Naylon poşetlerin hammaddesi polietilendir. Bu madde petrolden üretilmekte olup oldukça zehirli bir maddedir. Üretim ve geri dönüşüm oranlarına bakıldığında yüzde bir oranında bile geri dönüşüme dahil edilmediği görülmektedir. Bunun nedeni ise üretilmesinin geri dönüştürülmesinden daha ucuz olmasıdır.
Cevap. Cevap: şeffaf nalyon poşet yarı saydamdır .
Içi alüminyum olan poşetler, örneğin cips poşetleri, kahve vb. Unutmayın kâğıt atıkları yırtık veya kırışık olabilir, ancak kirli ve ıslak olmamalıdır.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
PET şişeler değerli bir kaynaktır. Uygun geri dönüşüm kutusuna doğru şekilde atılmalıdır. Aslında, geri dönüştürülmüş PET (R-PET), yeni şişeler, tekstil ürünleri ve diğer plastik parçalar da dahil olmak üzere birçok yeni ürün üretmek için kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri