Nazar boncuğu kolyeler, sizi kötü enerji şeylerden, kıskançlıktan ve nazardan koruma sağladığına inanılıyor. Kişisel korunma gibi bir düşünceniz varsa nazar boncuklu kolye kullanabilirsiniz.
Bu sembollerin biri de çoğu kültürde binlerce yıldır hakim bir inanışın temsili olan nazar boncuğudur. Mavi, açık mavi, beyaz ve sarı renklerden oluşan bu simgenin insanları kötülüklerden uzaklaştırdığı ve üzerlerinden kem gözlerin negatif etkilerini yok ettiği savını temsil eder.
Nazar boncuğu, nazar inancı sonucunda ortaya çıkmış bir semboldür. Nazar boncuğunun anlamı ve kullanım amacı insanların kendilerini ve sevdiklerini kötücül maksatları olan kişilerden koruduğuna inanılmasıdır. Nazar boncukları evlerde, takılarda kullanılabilmektedir.
Nazar boncuğu, farklı çok sayıda inançta kendine yer bulmuş, adeta ortak bir değer. Musevi, Hristiyan, Müslüman, Budist ve Hindu toplumlarında da kötü gözlere karşı iyi geldiğine inanılan bu sembol, Orta Asya'nın Şamanizm döneminde ise Türklerin yaşantısına dahil oldu.
Nazar boncuklu bileklik, kültürümüzde nazara karşı koruduğu düşünülerek kullanılan bir takıdır. Nazar boncuğunun insanları nazardan koruduğuna dair bir inanış vardır.
İlgili 29 soru bulundu
İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklandığına dikkat çeken Din İşleri Yüksek Kurulu şu ifadelere yer verdi: "Nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir.
Nazar boncuğu genellikle mavi, beyaz ve siyah renklerin bir arada kullanıldığı dairesel bir cam objesidir. Mavi renk, gökyüzünün sonsuzluğunu ve koruyucu gücünü temsil ederken, beyaz iç huzuru ve saflığı, siyah ise kötü enerjiyi emen gücü simgeliyor.
Şeytan, kötü niyetli, zarar veren bir varlık olarak kabul edilir, ve bu anlayış nazar boncuğunun işleviyle birleştirildiğinde, boncuğun bir nevi "şeytanın gözünü" kör ettiği düşünülmektedir. Yani, nazar boncuğu, olumsuz enerjileri ve kötü niyetli bakışları absorbe ederek, insanları ve eşyaları şeytanın gözünden korur.
Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
İslami inancımıza göre asıl etkiyi haşa Allah (c.c)'un dışındaki herhangi bir kimseye ya da olaya atfeden tutum, davranış ve inançlar yasak kılınmıştır. Bundan dolayı nazardan korunma maksatlı nazar boncuğu kullanımı da caiz olmamaktadır.
Nazar değmesi sonucunda halsizlik, iştahsızlık, bayılma, ağlama gibi durumlar ortaya çıkar (KK-16, KK-9). Nazar değen kişi hasta olur ve sürekli esner (KK-22). Nazara uğrayan kişide bir anda baş ağrısı oluşur, aniden uyku bastırması, unutkanlık meydana gelir (KK-15).
Polidaktili veya polidaktilizm (Eski Yunanca πολύς (polus) "çok" + δάκτυλος (daktulos) "parmak"), hiperdaktili olarak da bilinir; doğuştan gelen fiziksel bir anormallik olarak el ya da ayak parmaklarının normalden çok sayıda olması halidir. Anne karnında el ve ayak yapıları gelişirken parmaklar önce yapışık durumdadır.
Arapça "nazar" kelimesi de göz/bakış anlamlarına gelir. Bazı toplumlarda kem gözün nesneleri bile çatlatabildiğine inanılır.
Hayvanların nazara karşı korunmak istenmesi inancı, İzmir ticaret ve ulaşım hayatında kullanılan pek çok hayvana koşum takımlarıyla birlikte mavi boncuk takılması geleneğini başlattı.
Nâfi`den merfû` olarak şu hadisi nakleder: "Kim temîme (mavi boncuk) takarsa Allah onun işini tamamlamasın. Kim bir ved`a (katır boncuğu) takarsa Allah onu korumasın (Ahmed İbn Hanbel, IV, 154, 156).
Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir.
Uygun cam kompozisyonu kullanılmadığı taktirde camın dayanımı düşecektir. Bunun yanısıra, uygun tavlama yapılamaması sonucu cam bünyesinde aşırı stres birikmesi dolayısı ile de nazar boncuğunun çatlaması söz konusudur.
Nazar boncuğunun rengi mavidir, bu rengin etkili ve güçlü bakışa sahip gök gözlü kişilerin gözlerinden gelen ışınları kendine doğru çekerek nazarı etkisiz hale getirdiğine inanılır.
Kırmızı nazar boncukları bir diğer popüler koruyucu boncuk türüdür. Bu boncuklar tipik olarak kırmızı camdan veya mercandan yapılır ve nazardan korunmada özellikle güçlü olduklarına inanılır. Kırmızı renk güç, enerji ve kuvvetle ilişkilendirilir ve boncuğun koruyucu niteliklerini artırdığına inanılır.
Erimiş cam, demir çubuklar vasıtasıyla bu gözlerden alınıp, ray demiri üzerinde şekillendirilir. Nazar boncuğu yapılırken en çok mor renk kullanılır. Günümüzde kobalt ile elde edilen mor renk, kobalt bulunamadığında saf (çiğ) bakırın ateşte pişirilip cam macununa karıştırılması ile sağlanır.
Göz biçiminde olan ve genellikle lacivert ya da mavi şekilde kullanılan boncukların gümüş, beyaz, sarı, kırmızı, yeşil gibi pek çok farklı renk seçeneği de bulunuyor. Bunun yanı sıra mor, mavi, kırmızı, pembe nazar boncuğu çeşitleri de sıklıkla kullanılıyor.
İşte, ne olur ne olmaz… Nazar boncuğu Anadolu'da yüz yıllar boyu mistik kötü güçlere, kem gözlere karşı en yaygın koruyucu obje olarak görülmüş. Kem gözün ardında yatan şey ise genelde kıskanma duygusu. Türkiye'de nazar boncuğu üretiminin merkezi İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy.
Süryani boncuğu: Milattan önce yapılan ilk nazar boncuğu. Süryani ustalar tarafından firuze taşından yapılıyor. 2'li, 7'li... Instagram.
Kur'ân-ı Kerîm'de nazar konusuna doğrudan temas eden âyet bulunmamakla birlikte dolaylı biçimde bu meseleye işaret eden âyetlerin mevcut olduğu kabul edilir. Kalem sûresinde (68/51), Kur'an'ı işiten inkârcıların onun derin anlam ve belâgatını ve Hz.
Nazar boncuğu gündelik yaşamın her alanında karşımıza çıkar. Evlerin hem iç hem de dış duvarlarına asılarak evi ve orada yaşayan aileyi kem gözlerden koruması amaçlanır. Her bebeğin, çocuğun üzerine iliştirilir, takılarda ve aksesuarlarda kullanılır, tatilden dönerken eşe dosta hediye olarak getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri