Nazım Hikmet'in asıl adı Mehmet Nazım'dır. Yetiştiği ailesinden aldığı ilham ile şiirler yazmaya başlayan Nazım, Türk Edebiyatında Fütürizm akımının temsilcisi olmuştur.
Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
Edebiyatımızda serbest ve toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü olan şair, başlangıçta ölçülü uyaklı şiirler yazsa da sonra serbest ölçüye geçiş yaptı ve edebiyatımızda serbest nazımın ilk uygulayıcısı oldu.
Arkadaşı Vâlâ Nurettin de 56 lira maaşla aynı okulun Fransızca öğretmenliğine atanmıştır. Anne ve babasının ayrılmasından etkilendiği için öğretmenlikten istifa eden Nazım Hikmet, Bolu'dan ayrılarak Vâlâ Nurettin'le Trabzon ve Batum üzerinden Moskova'ya gitmiştir.
Komünist düşünceleri ve yasaklı Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyeliği nedeniyle defalarca tutuklanmış ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye'de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Eserlerini yazarken Fütürizm akımından örnek almıştır. Özellikle Rus şair Mayakovski'nin etkisi altında kalmıştır. Edebiyatımızda serbest ve toplumcu gerçekçi şiirlerin öncüsü olarak kabul edilmektedir. Böylelikle Nazım Hikmet hangi edebi akım insanı olduğu anlaşılmıştır.
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
Hapisten çıktıktan sonra 50 yaşımda askere almak istediler. Askere giderdim ancak askere alıp harcayacakları haberini aldım. Kaçıyordu vurduk, deyip öldüreceklerdi. Kaçmak zorunda kaldım.”
Yahya Kemal, sonraları Celile Hanım'a olan aşkını şu sözlerle dile getirecekti: 1916 yılından 1919 yılına kadar bir kadına deli gibi âşık oldum.
Sosyalizm, onun yaşamının ve şiirinin temalarından biridir.
Cumhuriyet döneminde siyasi düşünceleriyle dikkat çeken Toplumcu Gerçekçiliğin bayrak ismi Nâzım Hikmet Ran (1902-1963), Türk şiirinde serbest şiir, Rus fütürizmi gibi modern şiir tekniklerini başarılı bir şekilde kullanmasıyla ve kendine has bir şiir oluşturmadaki yetkinliğiyle adından söz ettiren şairlerden biridir.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
Nâzım Hikmet, günümüzde her ne kadar aşk şiirleri ile sosyal medyada ve genel ağ adreslerinde yer almış/alıyor olsa da aslında bir ideolojinin şairidir. Onun şiir yazmasındaki yegâne amaçlardan biri olan ideolojisi, bir kenara atılarak, aşklarıyla ön plana çıkarılmıştır.
Mahkeme bunu çeşitli gerekçelerle 28 yıl 4 aya indirerek karara bağladı. 29 Aralık 1938'de, Askeri Yargıtay'dan gelen onay, son umutları da boşa çıkardı. 1 Eylül 1938'de İstanbul Tevkifhanesi'ne, şubat 1940'ta Çankırı Cezaevi'ne, aynı yıl aralık ayında da Bursa Cezaevi'ne gönderildi.
Nâzım Hikmet'e göre, babası Türk ve annesi ise Alman, Polonyalı, Gürcü, Çerkez ve Fransız kökenli idi. Babası Hikmet Bey, Çerkes Nâzım Paşa'nın oğludur. Annesi Ayşe Celile Hanım, 3/8 Çerkes, 2/8 Leh, 1/8 Sırp, 1/8 Alman, 1/8 Fransız (Huguenot) kökenliydi.
Bu hususta yazılanlar- dan çoğu 25 Temmuz 1951'de Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet'i, Adnan Menderes Hükûmeti'nin mağdur ettiği- dir.
835 Satır – Nazım Hikmet Ran
Yazarın 835 Satır adlı şiir kitabı, bir zümrenin başka zümreler üzerinde hâkimiyetini temin etmek gayesiyle halkı suça teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklanmıştır. Nazım Hikmet Ran'ın Jokond ile Si-Ya-U, Varan 3, 1+1=2 ve Sesini Kaybeden Şehir kitapları da aynı gerekçeyle yasaklanmıştır.
Bolu'daki tutucu ortam ve Sovyet devrimine duyduğu ilgi onu Sovyetler Birliği'ne yöneltti. Eylül 1921'de yine Vâlâ Nurettin'le birlikte Batum üzerinden Moskova'ya gitti, Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'ne (KUTV) yazıldı.
Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimleri arasında yer almaktadır. 3 Haziran 1963 yılında Rusya'nın Moskova kentinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Nazım Hikmet Ran'ın ölümü üzerinden 57 yıl geçti.
Nazım Hikmet'in hayatının 20 yılı kızıl saçlı Piraye'ye aşık olarak geçti. Edebiyat dünyasının yakından takip edenler bu aşkı eminiz ki duymuştur. Bu aşkın sonu iyi bitmese de, 20 yıl boyunca Nazım ve Piraye çok fazla şey yaşadı.
Nazım Hikmet Ran (1902-1963)'ın mezarlığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'ndadır. Rus aydınlar ve sanatçılara ait bu mezarlıkta Nazım Hikmet'in yanı sıra Gogol, Chekhov, Stanislavski, Bulgakov, Eisenstein, Prokofiev, Shostakovich, Mayakovsky ve Tolstoy'un da mezarları bulunmaktadır.
Kasım 1960'ta bir süredir âşık olduğu, kendisinden 30 yaş küçük tiyatro sanatçısı ve senaryo yazarı Vera Tulyakova ile evlenir. 1955 yılında Galina ile birliktelikleri devam ederken Nâzım Hikmet, bir iş nedeniyle Vera ile tanışır. Ve büyük aşk bu dönem başlar.
Nâzım Hikmet Ran ya da kısaca Nâzım Hikmet (15 Ocak 1902 – 3 Haziran 1963), Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı. "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak tanımlanır. Siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri