Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor. Bu su oldukça faydalı bir su olmasına rağmen peynir yapıldıktan sonra dökülüyor. Oysaki saklanması ve faydalarından bol bol yararlanılması gereken malzemelerden kendisi.
Peynir altı suyu bozulduğu nasıl anlaşılır? Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Peynir altı suyunu özellikle aldığı renk dolayısıyla atılması gereken bir ürün gibi düşünebilirsiniz. Ancak vücudumuz için faydası oldukça fazla olan bu suyu, bir cam kavanoz içerisine koyarak buzdolabında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilir ve rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Peyniraltı suyu, peynir ya da kazein üretiminde kazeinin çöktürülmesi sonucu elde edilen yarı saydam, yeşilimsi-sarı renkte bir sıvı protein kaynağıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Ya da sütü tam bir halde mayalayıp peynir elde ediyoruz. Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor.
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Peynir altı suyu birçok şekilde kullanılabilmektedir. Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
Bir süt ürünü olan peynir altı suyu, tam manası ile protein deposudur. Bu özelliği ile vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarını karşılar. Peynir altı suyunu içerek güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz.
Peynir altı suyu yapım aşamasındaki peynirin süzülmesi ile elde edilen sıvıdır. Peynir yapım aşamasında maya veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Bu pıhtı dışında kalan yeşilimsi sarı renkteki sıvı peynir alt suyu olarak adlandırılır.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
•Peynirlerin bakteriyel bozulması onların üretilmesi ve olgunlaştırılması sırasında daha yaygındır. Eğer pH çok yüksekse ürüne bulasan Pseudomonas'lar hızlıca gelişebilirler ve sümüksü yapıya neden olurlar.
Dolaptaki peynir kokusu nasıl giderilir? Bir bardak içinde elma sirkesini ve suyu karıştırıp dolaba yerleştirin. Hem oluşabilecek bakterileri önleyecek hem de kötü kokuları yok edecektir.
Porsiyon başına 25-50 gr protein içeren bir peynir altı suyu, protein alımınızı kolayca arttırabilir. Kilo vermeye çalışıyor, fitness yapıyor ya da gün içerisinde yeterli protein almadığınızı düşünüyorsanız, peynir altı suyu bunu kolayca yerine getirebilir. Çoğu insan, herhangi bir sorun olmadan tüketebilir.
Hammadde sütten elde edilen peynirdir ancak üretim esnasında şirden mayası ve kültür kullanılır. Peynir üretiminde mayanın helalliği, üretim sonucunda oluşan ürünlerin helalliği açısından önem taşımaktadır. Peynir altı suyu tozu için de aynı durum söz konusudur. Bundan dolayı Helal şartlarda üretimi gerekmektedir.
Peynir altı suyu metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır ve tok tutucu etkisinden dolayı zayıflamak isteyenlerin gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir sıvıdır. Ayrıca şişkinliği giderir ve mide problemlerine iyi gelir.
Ev yapımı peynirden elde edilen peynir altı suyu, vücut şeker oranını düşürücü özelliktedir. Şeker düşüren özelliği sayesinde, şeker hastalarının da kullanabileceği üründür.
- Bitkilerde kullanılabilir. Protein açısından oldukça zengin olan peynir altı suyu bitkilerin yetişmesinde ve gelişmesinde de oldukça önemlidir. - Cilt lekelerini önler.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peynir altı suyu, peynir yapılırken süzülen ve arta kalan sudur. Gıda endüstrisinde önemli bir yere sahip olan bu su, genellikle toz haline getirilerek satışa sunulur. Özellikle sporcular için önemli bir besin kaynağıdır. Peynir altı suyu, peynirin yapım aşamasında süzülmesiyle elde edilir.
Lor peyniri,peynir altı suyundan elde edilen hafif bir tür peynirdir.Ricotta diye de bilinir. Sütün sirke,limon veya yoğurt ile kestirilmesiyle elde edilen peynire ise süt kesiği denir. Fakat bu yöntemle elde edilen peynir genelde lor diye bilinir.
Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri