Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır.
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Hangi Hastalara Uygulanır? Beslenme sondası (nazogastrik sonda) 3 günden fazla ağız yoluyla beslenemeyen, çiğneme yada yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski bulunan bir çok hasta ve hastalıkta uygulanabilir.
Bağışıklık sistemini aktif tutan mide- barsak beslenmesi yönteminde enfeksiyon gibi risklerde minimuma iner. 4 ila 6 haftadan daha da uzun sürecek damar yolu beslenmesi hastada rahatsızlık yaratacağı için PEG gereklidir. 1 ay sonra beslenmesi düzelemeyen yâda hiç düzelemeyecek hastalara mutlaka PEG takılması gerekiyor.
Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
İlgili 37 soru bulundu
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır. Takılan tüp 12 saat kadar kullanılmamaktadır.
Hastalara takılan PEG mide beslenme tüpü ile hastaların yeterli kalori alması sağlanmış olur. PEG tüpü takılan hastalar ayrıca ağızdan beslenmelerine de devam edebilmektedir. Yutma fonksiyonları yerine geldikten veya düzeldikten sonra hastanın PEG tüpü kolaylıkla çekilebilmektedir.
NGS kullanımı ile ilgili diğer komplikasyonlar ağrı ve rahatsız- lık hissi, burun kanaması burun kanadında nek- roz, nazofaranjit, trakeopulmoner sisteme be- sin verilmesi, aritenoid ödemi, havayolu obstrüksiyonudur.
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
Nazogastrik sonda ile beslemeye az az ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Enjektör besin ile doldurulduktan sonra besleme işlemi yavaş bir şekilde yaklaşık 10-15 dakikada yapılmalıdır. Besinler hızlı verilirse bulantı kusma olabilir. Besleme bittikten sonra yaklaşık 1 saat kadar hastanın başı yüksekte tutulmalıdır.
PEG kateteri hekim tarafından çıkartıldıktan yaklaşık 2 saat sonra, ağızdan normal beslenmeye başlanabilir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
PEG kateterleri için son kullanma zamanı yoktur, işlevsel olduğu sürece kullanılabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren 6 ay kullanılabilir, süre bitiminde değiştirilmelidir.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Sonda, serbest olan el ile boyun yanından, göğüs duvarı önünde, karna doğru, orta Page 2 181 hatta yerleştirilir. Sondanın ksifoid alt ucuna gelen bölümü tutulur.
Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
Yatalak hastanın beslenmesinde kullanılan Nazogastrik Sonda'dan hastaya çorba içeren hasta yakınlarına olduğunu belirten Dr. Hayretdağ, "Bu durumda çorba akciğere kaçabilir. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Nazogastrik sonda ölçümünü yapınız. Tüpü ağızdan kulak memesine ve oradan aşağıya karnın ön bölgesine kadar, tüpün son deliği ksifoid çıkıntının altında olacak şekilde ölçünüz. Sondanın 5 cm'lik bölümünü serum fizyolojik veya anestezik pomad, sprey, jel yardımı ile ıslatınız veya yağlayınız.
Sonda, halka şeklinde kırılarak ucu, burun deliğinden içeri doğru ilerletilir. Sonda ilerletilirken zorlanmamalı direnç ile karşılaşılırsa hemen geri çekilmelidir. Bu durumda diğer burun deliğinden işlem tekrarlanır. Hastanın ağzı dil basacağı ile açılıp sondanın ucunun, orofarenkste olup olmadığı kontrol edilir.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.
İlk haftadan sonra: İki üç günde bir pansuman yapılır, antiseptikle cilt temizlenip y kompres ile kapatılır. Temizlikte kullanılan kompresler steril olmalıdır, cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. PEG TAKILDIKTAN SONRA HASTA NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR? İlk hafta geçtikten sonra yıkanmakta sakınca yoktur.
Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
Hastalar çoğunlukla kramp tarzı karın ağrısı ve aralıklı kusma ile başvururlar (1). Yine hastamızda olduğu gibi balonun impakte olması sonucu tüpün iç ağzı barsak duvarına bitişik kalırsa besleme sırasında zorluk yaşanabilir ve tüp hareketlerinin kısıtlandığı fark edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri