Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Cevap ünlü düşmesi olmalıdır. Nasıl kelimesi aslında "ne ve asıl" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Ancak birleşirken "-e" eki düşmüştür. Ünlü düşmesi : Kelimeler ünlü harf ile bir ek aldıklarında ünlü harflerden birisi düşer.Bu olaya ünlü düşmesi denir.
Bir sesin her yönden bir başka sese benzemesine tam benzeşme denir. Örnek: şemsiye > şemşiye, soför > şöför / şofor, ecza > ezza, bunlar>bunnar vb. Bir sesin bazı özellikler bakımından bir başka sesle benzer duruma gelmesine yarı benzeşme denir. Örnek: penbe > pembe, çarşanba > Çarşamba vb.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
İlgili 30 soru bulundu
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Son seste ünsüz türemesi
Bunun yanı sıra bazı alıntı sözcüklerde de ortaya çıkmaktadır. belki>belkim (konuşma), belki>belkit (konuşma), gayrı>gayrın (konuşma), kehruba:> kehribar, Far. peyda>peydah, Ar. tali'>talih, radyo>radyon (konuşma), keşke>keşkem (konuşma) vb.
Buna göre, “ben, sen” sözcüklerine ismin –e hali (yönelme durumu) eki getirildiğinde kökteki e sesleri a'ya dönüşür ve bu ses olayına "ünlü değişmesi" denir. "ben + e - bana" sözcüğü ünlü değişmesine örnektir.
“sütlü aş > sütlaç” Buradaki ses olayı nedir? aslında aşınma diye geçiyor kaynaklarda.
Uyku kelimesinde ses düşmesi ses olayı bulunmaktadır.
Ancak "demek" ve "yemek" fiillerine y kaynaştırma ünsüzü geldiğinde e harfi hem okunuşta hem de yazılışta i'ye dönüşür: de + y + ecek > diyecek. ye + y + en > yiyen.
Orta hecenin vurgusuzluğu ve y sesinin zayıflığı sebebiyle orta hecedeki geniş ünlünün daralması olayıdır: başlıyor (<başla-yor), diyor (<de-yor), gülmüyor (<gülme-yor), yiyor (<ye-yor).
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
Ek alan bazı kelimeler, kökündeki ünlü harf olmadan yazılır ve telaffuz edilir. Buna Türkçede ünlü düşmesi ya da hece düşmesi adı verilir. E harfi yerine Ü getirildiği için ünlü daralması yani ünlü değişimi olur.
Türkçede Ses Olayları Örnekleri İle Konu Anlatımı
Dilimizde ses olayları 8 başlıkta incelenmektedir. Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
Türkçede sözcükler çekimlenirken veya türetilirken, sözcükteki seslerden birinin düşmesi olayına ses düşmesi denir. > Ses düşmesi, ünlü düşmesi veya ünsüz düşmesi şeklinde gerçekleşir.
Hastane kelimesinde sadece ünlü düşmesi vardır. Kelime hastahane iken h ve a sesleri düşmüştür,böylece kelime hastane olmuştur.
Türkçede genel olarak iki tane ünlü harf yan yana gelememektedir. İki ünlünün yan yana gelmesi durumunda genel olarak kelimenin anlam bütünlüğünde bozulmalar oluşur. Bu nedenle okunuş açısından d büyük sorun yaratır. Bu kelimelerde meydana gelen ünlü düşmesine ünlü aşınması denilmektedir.
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biri ile biten bir sözcükten sonra “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek getirildiğinde bu ünsüzler sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzlerine dönüşür. Bu olaya ünsüz benzeşmesi denir.
k ünsüz harfiyle biten bazı sözcüklere “-cık / -cik” ekleri geldiğinde kelime sonundaki k sesinin düşmesine, ünsüz düşmesi denir. Kelimelerin çekimlenmesi ya da türetilmesi sırasında sözcüğe yeni bir ses eklenmesi olayına ses türemesi denir.
12. ''his-i ⇒ hissi'' (ünsüz türemesi) “öğren-(i)ci ⇒ öğrenci'' (ünlü düşmesi) “ben-e ⇒ bana'' (ünlü değişmesi) “öğrenci-n-in / hayatı-n-a'' (kaynaştırma ünsüzü) Cevap D Page 5 106 Ses Bilgisi Çözümler 4. Test 1. Büyük ünü uyumu, Türkçe bir kelimenin ilk hecesin- de kalın bir ünlü “a, ı, o, u” varsa ondan sonra gelen ...
Genelde ardışık sessizler arasında gerçekleşen göçüşme, sesli ile sessiz arasında ve uzak sesler arasında da görülebilir. Her dilde, her dönemde karşımıza çıkan göçüşme olayının tipik örneklerine ağızlarda ve çocuk dilinde sıkça rastlanır. Kimi örnekleri şunlardır: köprü > körpü
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında sözcüğün son hecesinde bulunan Türkçe kurallara uymayan iki ünsüzün gelmesi sebebiyle ünlü türemesi görülür.
B) Ünsüz türemesi: Evet hamallık yapıyorum, yürek taşı- yorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri