"Bir birey çevresindeki insanlara nasıl davranırsa aynı davranışlardan karşılık görür" anlamında bir atasözüdür.
Türk Dil Kurumu'na göre ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı 'yapılan her doğru veya yanlışın mutlaka eşit düzeyde karşılığı olur' şekilde tanımlanmaktadır.
"Ne ekersen onu biçersin" atasözünün anlamı: - Bir insan ne yaparsa daima onun karşılığını alır. İyilik ederse iyilik; kötülük ederse kötülük bulur.
Ne Ekersen Onu Biçersin atasözünü cümle içinde kullanalım:
İnsanlar, hayatta ne ekerlerse onu biçerler, yani ne kadar çalışırlarsa, başarıları da o kadar büyük olur.
Karma felsefesine göre ilahi irade ve kehanet de yoktur.
Karma yasasına göre başımıza gelenlerden tamamen her zaman biz sorumluyuz. Karma felsefesi, "ne ekersen onu biçersin" der. Hindistan'ın kutsal olarak kabul edilen resmi dillerinden biri olan Sanskritçede karma "eylem" anlamına da gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Ne ekersen onu biçersin? felsefesinin benzeridir. Fakat karmada Allah inancı yoktur. Karma bir ilah ya da hâkimin hüküm vermediği ilahi bir lütuf ya da ceza olmadan kişinin kendi kendini değerlendirdiği bir sistemdir.
Karma Felsefesinin Kökeni
Kökeni de oldukça merak edilen Karma aslında Budizm ve Hinduizm kökenli dinlerde temel bir kavramdır. Özellikle Tibet Budizm'inde oldukça geniş bir yer tutan Karma felsefesi, Anadolu Şamanizmi'nde de karşımıza çıkar. Örneğin, 'Ne ekersen onu biçersin.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
İkinci Anlam: Kalp Kalbe Karşıdır atasözü, aynı duygu ve düşünceleri paylaşan insanlar için de sıklıkla kullanılıyor. Kalbin kalbe karşı olması demek iki tarafın da benzer duyguları paylaşılması anlamına gelir. 1- Kalbe kalbe karşıymış, ben de tam seni düşünüyordum. 2- Kalp Kalbe Karşıdır derlerdi de inanmazdım.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Cevap. El elden üstündür: insanın kendisini her zaman diğer insanlardan üstün görmek hiç de iyi bir şey değildir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "öfke ile kalkan zararla oturur" atasözü, "Fevri davranmak ve bir anlık bir öfkeyle hareket etmek kişiye zarar verir." anlamına gelir.
Bu atasözünün anlamı: Kişi, bir olayın sonuçlanması için elinden gelen gayreti göstermelidir. Sabırla, inançla pes etmeden dayanabildiği kadar dayanmalıdır. Bıkmadan, yorulmadan o işi sonuna kadar getirmelidir. Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın sözü bizlere bir işi sonuçlandırmadan bırakmamamız gerektiğini söyler.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
[1] "Elindekiler ile yetinmesini bilen kimse sıkıntı çekmez" anlamında bir söz.
Gülü seven dikenine katlanır atasözü TDK sözlüğüne göre anlamı şudur ; - `İnsan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani birini ve bir kişiyi sevdiğin zaman her şeyi ile kabul etmelisin.
[1] Bir konunun üzülecek ve sevinilecek durumu kalmayınca dertler biter ve hep sevinilir.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
[1] Bir olayın gerçekten meydana gelmiş olup olmadığını anlamak için, gizli kalamayan belirtisine bakmak gerekir. Bu belirti varsa olay da var demektir.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Karma, evrenin görünmeyen yasası olarak tanımlanır. Karma anlatılırken botanik yani bitki biliminin yasaları ile örnek verilir. “Gözle görünen dünyada her aksiyon ya da hareket, bir sonuç doğurur.” yasasını hepimiz biliriz. Elma tohumu ekersek elma ağacımız olur.
Karmanın asıl ifade etmek istediği olgu ise; zihinsel ve fiziksel sürdürülen her türlü eylemin bir sonucunun bulunmasıdır. Karma anlayışına göre ise, yapılan ya da düşünülen her eylemin sonucunda; bu yaşantıda ya da sonraki yaşantıda etki eder ve bu bir kuraldır.
[1] Toplumun genel gidişine uyan kişi rahat eder. Akıntıya kürek çekmeye kalkan yorulur, başarısızlığa uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri