"Temizlik imanın yarısıdır" buyuruyor Peygamber.
Hadisin Açıklaması
Efendimiz (s.a.s.) Temizlik imanın yarısıdır buyurmakla şunu belirtmiş olmalıdır: Bir insanın önce Allah'ın emirlerine muhatap olabilmesi, sonra da O'nun yanında değer kazanabilmesi için göğsünde iman taşıması nasıl ilk şart ise iman sahibi bir kimsenin ilk yapacağı iş de temizliğe riayet etmesidir.
İman, insanı tevhid dışı her türlü inanç kirlerinden temizler. Abdest de bu gönül temizliğinin, organlara yansıyan görüntüsü olarak imana delâlet eder. Bu yönüyle, “Mü'minin içi gibi dışı da temizdir” mesajını vermek bakımından imanın yarısıdır.
Allah resulü (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Temizlik imanın yarısıdır" …. Allah resulü (s.a.v.) şöyle buyuruyor: "Temizlik imanın yarısıdır" (Hadisi Müslim rivayet etmiştir). Bilim adamları temizlik sayesinde insanın yaklaşık olarak birçok hastalıktan korunmasının mümkün olduğunu söylemişlerdir.
Evet, temizlik imandandır. Ancak, imandan sayılan temizlik, sanıldığının aksine sadece maddi temizlikten ibaret değildir. Kalp ve beden temizliği diye ifade edebileceğimiz maddi–manevi iki katlı temizliktir imandan sayılan temizlik...
İlgili 29 soru bulundu
“Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olur; kalan diğer yarısı hakkında ise Allah'tan korksun!" باَركََ اللّٰ لكََ وَ باَركََ علَيَ ك وَ جَ م ع بَيْنَكُمَا فِي خَيْرٍ (Allâh senin için (nikahı) bereketli kılsın ve bereketini dâim etsin.
Mâide / 6. Ayet
Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve kollarınızı yıkayın, başınıza meshedin ve topuklara kadar da ayaklarınızı yıkayın! Eğer cünüp iseniz güzelce yıkanıp temizlenin.
İman, insanı tevhid dışı her türlü inanç kirlerinden temizler. Abdest de bu gönül temizliğinin, organlara yansıyan görüntüsü olarak imana delalet eder. Bu yönüyle, “Müminin içi gibi dışı da temizdir” mesajını vermek bakımından imanın yarısıdır.
İslam'ın temel kaynaklarında temizliğe riayet edenlerin övüldüğünü ve Yüce Allah'ın sevgisini kazanacaklarının bildirilmekte olduğunu söyleyen İsa Gürler, "Sevgili Peygamberimiz, temizliğin imanın yarısı olduğunu buyurmuştur.
Neticede ihsan, gerek kulluk ve ibadetlerin ve gerekse bütün davranışların Allah rızası gözetilerek, ihlas ve samimiyetle, karşılık beklemeksizin, en güzel şekliyle ifası demektir.
Beden temizliği ile ruh temizliği arasında sıkı bir bağ vardır. Onun için Peygamber Efendimiz, “Temizlik imanın yarısıdır” buyurmuştur.
“Sabır imanın yarısıdır” meâlindeki hadisten hareketle (Hâkim, II, 446) imanın bu iki faziletten oluştuğu belirtilmiştir. Nitekim Abdullah b. Mes'ûd, imanın iki kısımdan oluştuğunu, yarısının sabır, yarısının şükür olduğunu söylemiştir (Gazzâlî, IV, 66; İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 110).
İslâm dini, beden ve elbise temizliğini emrettiği gibi, kalp ve gönül temizliğini de emretmiştir. Beden ve elbise temizliği, görünen kir ve pisliklerin temizlenmesi anlamına gelir ve buna "maddî" (dış) temizlik denir. Dinimizin, üzerinde daha önem ve titizlikle durduğu temizlik ise kalp ve gönül (iç) temizliğidir.
Demek ki bir Müslüman her şeyden önce temiz olmalıdır. Beden ve elbise temizliğinin yanı sıra çevre temizliğine dikkat etmek, yeryüzünün tamamını temiz tutmak dini ve insani bir görevdir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.), her konuda olduğu gibi temizlik konusunda hayatında örnekler vardır.
Bu sebeple İslâm bilginleri temizliği maddî temizlik, hükmî temizlik ve mânevî temizlik şeklinde üç safhada değerlendirmişlerdir.
önce temizliğe ve temizliğin gereğine inanmak gerekir. bunu yaparsanız temizlenirsiniz, temizliği de seversiniz demenin kısa yolu...
Temiz olanları hem insanlar sever hem de Allah (c.c) sever. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Temizlik imanın yarısıdır.”[1] buyurmuştur. Bu sebeple İslamiyet'te birçok ibadetin ön şartı temiz olmaya bağlıdır, temiz olmadan yapılan ibadetler Allah katında eksiktir veya geçersizdir.
Peygamber (s.a.v) genel olarak düzenli beden temizliğine, (Koltuk altlarını temizlemek, etek traşı olmak, tırnakları kesmek vb.) bilhassa ağız, burun, diş ve el gibi sağlık bakımından özel önem taşıyan organların temizliğine, ayrıca saç, sakal ve bıyık bakımına büyük önem verirdi.
Ancak O, risalet öncesi hayatında ve peygamber olarak gönderildikten sonra da içinde bulunduğu toplumda güvenilen bir insan olarak yaşamış ve bundan dolayı da kendisine Muhammed el-Emîn denilmiştir.
Çünkü İslam'da birçok ibadete başlamak için ön koşul bedeni ve elbiseyi temizlemektir. Siz abdest almadan, elbisenizi temizlemeden namaz kılamazsınız. Kâbe'yi tavaf edemezsiniz. Bu dış dünyanın temizliği için ön koşuldur.
İslam dininde temizlik maddi ve manevi temizlik olarak ikiye ayrılır. Maddi temizlik kişilerin beden ve kıyafet temizliğine dikkat etmesidir. Manevi temizlik ise bireylerin art niyetli düşüncelerden arınması ve temiz bir ruha sahip olması anlamına gelir.
Temizliğin Sağlık Açısından Önemi birçok insan tarafından ihmal edilen konular arasında yer alıyor. Sağlığımıza zarar verecek temiz olmayan ortamlardan korunmak için temizlik yaparız. Temizlik sağlıklı yaşamın temel kaynağıdır ve bu yüzden çok önemlidir. Hem kişisel olarak da temiz olmalıyız.
“Şüphesiz Allah tevbe edenleri ve temizlenenleri sever” (Bakara, 2/222) buyurulmuş; Hadisi Şerifte de temizliğin imanın yarısı (Müslim, Tahâret 1) olduğu ifade edilerek İslam dininin temizliğe verdiği önem belirtilmiştir.
"Evlenen, imanın yarısını tamamlamış olur, kalan yarısı hakkında ise Allah'tan korksun!" hadisini açıklar mısınız? Bu hadisler, özellikle dindar bir kadınla evlenmenin, Allah´ın emir ve yasaklarına uymaya yardımcı olduğuna ve fesadın önünde aşılmaz bir kale olduğuna işaret etmektedir.
Beyhaki “Şiab” kitabında El Rakaşi'den şu şekilde rivayet etmiştir: “Kul evlendiğinde dinin yarısını yerine getirmiş olur. Diğer yarısında ise Allah'tan sakınsın”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri