Mevcutta gerçek kişilere ait tek aracın muayenesi yapılmakta,ikinci gerçek kişinin aracı için noter onaylı vekaletname gerekmektedir. Vekâletname dahilinde ilgili araç ya da araçların farklı türden muayeneleri yaptırılabilir.
Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir. İlk araç dışındakiler için ise araç sahiplerinden vekaletname alınması gerekmektedir.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Muayene sırasında istenen evrakların başında araç ruhsatı gelir. Satış ve devir durumlarıyla birlikte yeni ruhsat olmaması halinde noter tarafından verilen EK-44 Geçici Belge ile de işlemler yapılabilir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Eğer bir kişi kendine ait olmayan aracı muayeneye getirecekse ruhsat sahibinden vekâlet almadan işlem yapabilir. Bu noktada aynı ay içinde vekâletsiz olarak sadece bir kere araç muayenesine izin verilir. Aynı ay içinde ikinci araç muayenesi için ise ruhsat sahibinden vekâlet alınması gerekir.
Ruhsat. (Trafik Tescil Belgesi)
Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. sırasında yanınızda olmalıdır.
Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.
Aracının muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK'ten randevu alman gerekir. Randevu almadan muayeneye gitmen durumunda aracının muayenesi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemini TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilirsin.
Her ilde araç muayenesi yapılabilecek.
Muayenesi olmayan araba satışı yapılamaz.
Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle aracın muayenesinin yapılması gerekir. Bu işlem için ülkemizde ki tek yetkili kurum TUVTÜRK'tür.
Muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Nitekim araçlarda yangın tüpünün olmaması araçların muayeneden geçişini engellememekte olup aynı zamanda da sorun çıkarmamaktadır. Kişiler bu tür zorunluluğu olmasa, hafif kusur sayılsa dahi yine de yangın tüplerine yer vermelidir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Vekalet verilecek kişinin notere gelmesine gerek yoktur. Vekalet verilecek kişinin kimlik fotokopisi ile tapu satışı için vekalet verilebilir. Noter Diploma Vekaleti: Diplomanızı almasını istediğiniz arkadaşınıza vekalet vermek için arkadaşınızın nüfus cüzdanı fotokopisi ile notere gidiyorsunuz.
Araç muayenesinde eyni dönem başlıyor. İki yolda bir yapılan periyodik değerlendirmede TÜVTÜRK istasyonlarına başvuran araç sahiplerine egzoz muayenesi raporu dijital olarak veriliyordu. Bundan böyle, artık araç muayene istasyonlarında muayene raporları da dijital olarak verilecek.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Egzoz Emisyon Ölçümü Ne Kadar Süre Geçerli? Egzoz emisyon ölçümü, aracın son geçerli ölçüm tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Belirli alanlarda garajda bulunan araçların her iki yılda bir yeni bir emisyon muayenesi yaptırması gerekmektedir.
Araç muayeneden geçmeden önce, egzoz kontrolünün yapılması oldukça önemlidir. Muayene saatinden 1-2 saat önce giderek kolayca ölçüm yaptırılabilir. Ruhsat ve kimlikle başvuruda bulunmak yeterlidir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araçlar, muayeneden geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri