Tıp uzmanları insan vücudunda neden apandisit bulunduğunu hala tam olarak çözebilmiş değil. İşlevi bilinmeyen bu organ insan vücudu için potansiyel bir tehdit unsurudur.
Karaciğer. Karın boşluğunun sağ üst köşesine yerleşmiş, önemli fonksiyonları olan vücudun en büyük iç organı. Hayati bir organdır. 1200-1600 gr ağırlığındadır.
1. Apandis: Birçoğumuzun adını mutlaka duymuş olduğu apandis, selüloz sindiriminden sorumlu bir organdır. İnsanlığın şu anki vücut sisteminde salgılanan selüloz miktarı oldukça az olduğu için apandis görevini yerine getirememekte.
Charles Darwin İnsanın Türeyişi (1890) kitabında kendisinin ''ilkel'' diye nitelendirdiği birtakım körelmiş sayılan insan özelliklerini listelemiştir. Bunlar kulak kasları ; yirmilik dişler , kuyruk sokumu kemiği , vücut kılı , apandis ve üçüncü göz kapağıdır.
İnsanlar. İnsanda, insan anatomisi ve fizyolojisinin temelini oluşturan 11 farklı organ sistemi bulunmaktadır. Bu 11 organ sistemi: solunum sistemi, sindirim sistemi, dolaşım sistemi, üriner sistem, örtü sistemi, iskelet sistemi, kas sistemi, endokrin sistem, lenfatik sistem, sinir sistemi ve üreme sistemidir.
İlgili 31 soru bulundu
Ribozomlar hücre içi protein sentezler. Hücre içindeki en küçük organeldir.
POPÜLER BİLGİ - TEK BÖBREKLE OLUR AMA KARACİĞERSİZ ASLA... İnsan uzun süre bir böbrek ve bir akciğerle, midesiz, dalaksız yaşayabilir, ama karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz. Karaciğer, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır.
Jacobson organı veya vomeronazal organ, birçok hayvanda bulunan bir yardımcı koku duyu organıdır. İlk olarak Frederik Ruysch tarafından ve daha sonra Ludwig Jacobson tarafından 1813 yılında keşfedilmiştir.
İçi boşluklu organlar maddelerin geçtiği tüplerdir. Örneğin, mide ve barsaklar yiyeceği vücut boyunca ilerletir, üreter ve mesane atılana kadar idrarı iletir ve depo eder. Mide, duedonum, ince barsaklar, kalın barsak (kolon), rektum, apandiks, safra kesesi, safra yolları, mesane, üreter ve rahim boşluklu organlardır.
Bir insan karaciğeri normalde 1,4-1,7 kg ağırlığında olup yumuşak ve üçgen şeklindedir. Karaciğer insanlarda hem en ağır iç organ, hem de en büyük bezdir.
Kalp: Göğüs boşluğunun içerisinde, iki akciğer arasında yer alan kalp, vücudun en önemli organlarından birisidir. Kas yapısında bir organ olan kalp, vücuda kan pompalanmasını sağlıyor.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Omurgalılarda dudaklar yumuşak hareket eden bir yapıya sahiptir. Yemek yeme, konuşma, öpme gibi fonksiyonları sağlar. İnsan dudakları da somatosensoriyel bir organdır ve öpüşme ve diğer samimiyet eylemlerinde kullanıldığında erojen bir bölge olabilir.
Derimiz bizi hastalık yapan organizmalara karşı korur, D vitamini sentezler, vücut sıcaklığını ayarlamada yardımcı olur ve dış uyaranları hissetmemizi sağlar. Derimizden sonra en ağır organlar sırasıyla karaciğer, beyin, akciğerler ve kalptir.
Bu birçok organı etkiliyor. Bu organlar içinde en duyarlı organımız yiyeceğin ilk biriktiği yerdir. Aslında, en duygusal organımız midedir. Bir üzüntü, sinir, stres, aşkla gelen mutluluk, hüzün, sevinç, doğadaki kuş seslerinin yarattığı duygusal durum karşısında mide hemen reaksiyon verir.
Koklama Organı: BURUN
Farklı kokuları burnumuz ile algılarız .
Görme en önemli duyumuzdur. Gözlerimizle, diğer bütün duyularımızla çevremizden topladığımızdan daha çok bilgi toplarız. Gözler açık olduğu sürece beyne sürekli bilgi iletir.
Duyu organları bilgileri reseptörler (alıcılar) vasıtasıyla toplarlar. En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor.
Deri veya karaciğer gibi diğer organların tersine kalbin kendisini yenileme gücü çok sınırlıdır. Kalp kas hücrelerinin bir yılda sadece yüzde 0,5'i yenilenir. Bu ise ciddi hasarları onarmaya yetmez.
Ergenlik döneminden önce büyümesi tamamlanan tek organ baştır. Genellikle baş çevresi 10 yaşından sonra büyümez.
Yaşlanma Süreci Kişiden Kişiye Göre Farklılık Gösterir.
Cilt yaşlanması, genetik faktörler ve çevresel nedenlerle ortaya çıkar. Zamanla hücreler, dokular ve organlar yaşlanır. Bu yaşlanma etkilerinin en gözle görülür belirtileri ise ciltte meydana gelir.
Yapay organ nakli yapılan veya yakın zamanda yapılabilir olması umulan hayati organlar böbrek, kalp, ak ve kara ciğerler ve pankreas'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri