Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Tuzlu su, burunda ve solunum yollarında biriken mukusun atılmasına yardımcı olur ve kişiyi rahatlatır. Tuzlu su ayrıca iltihabı ve tıkanıklığı azaltarak boğazı rahatlatır.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Tuzun yaralar üzerindeki etkisi osmoz ile açıklanabilir. Osmoz, suyun yarı geçirgen bir zar yoluyla daha az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama taşınmasıdır. Tuzlu su, düşük tuz yoğunluğuna sahip hücrelerden suyu vakumlayarak bakterilerin kurumasına ve ölmesine neden olur.
Sadece 20 dakika gibi kısa bir süre bile tuzlu suyun bu etkisini göstermesi için oldukça yeterlidir. Stresi azaltmaya, kasları ve sinirleri rahatlatmaya yardım eden tuzlu su, kan şekeri seviyesini de dengeleyebilir. Özellikle eklemlerde görülen ağrıları da azalabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mide ekşimesi, mide solucanları, kabızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısı için en çok kullanılan yöntemdir. Tuzlu su solüsyonunda kaya tuzu kullanmak, çeşitli ağız rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilir.
Tuz, antibakteriyel bir bileşiktir.
Tuz bir yara ile temas ettiğinde, ozmoz adı verilen bir süreçle çevredeki dokulardan nemi çeker. Bu da dokuların susuz kalmasına ve hücrelerin zarar görmesine ya da ölmesine neden olabilir. Ayrıca tuz, yarada iltihaplanma ve tahrişe neden olarak ağrıyı artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Kaya tuzunu doğrudan cilde uygulamak mümkündür. Dirsek ve ayak topuklarında oluşan nasırlar, renk kararmaları bir avuç kaya tuzu ile masaj yapıldığında zamanla yumuşuyor, pürüzsüz ve doğal rengine kavuşuyor.
Deniz tuzundaki magnezyum, vücudun su tutmasını ve ödem oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Hazırlanışı: Sıcak suyla doldurduğunuz küvete yarım bardak tuz ilave edin ve 15 ila 30 dakika kadar bu tuzlu suda cildinizi dinlendirin.
Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temizdir ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz. Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.
Antibiyotik, bakterinin üremesini durduran veya bakteriyi öldüren ilaçtır. Antibiyotikler topraktaki mikroorganizmalardan doğal olarak üretilebileceği gibi laboratuvarlarda kimyasal yollarla yapay olarak da üretilmektedir.
Zencefil de iltihaplardan kurtulmanıza yardım edecek şifalı bir baharattır. Vücudu temizlemek, iltihapları atmak için zencefili su ya da süt içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Gün içinde yoğurt yiyecekseniz; iltihapların kısa sürede temizlenmesi için zencefili yoğurt tüketmeniz de etkili olacaktır.
İltihabın şiddetine ve altta yatan nedenine bağlı olarak, doktorlar ağrı kesiciler, antienflamatuar ilaçlar (nonsteroid antienflamatuar ilaçlar – NSAID'ler) veya kortikosteroidler gibi ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar, ağrıyı azaltmaya, şişliği ve kızarıklığı azaltmaya ve iltihabı kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
AYAKLARI SICAK TUZLU SUYA KOYMANIN FAYDALARI
Ayak detoksu, vücuttaki toksinlerden arınmak için kullanılan bir yöntemdir. Ayaklarımız, vücudumuzun diğer organlarıyla bağlantılı olan akupunktur noktalarına sahiptir. Sıcak tuzlu su, bu noktalara etki ederek vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotikler, enfeksiyonu kontrol altına alır ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak, antibiyotiklerin etkili olabilmesi için doğru şekilde ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.
Ek olarak, doğru miktarda A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, demir, bakır ve manganez almak, etkili yara iyileşmesi için kritik öneme sahiptir.
Eskilerin yaralarda mikrop üremesini engellemek amacıyla üzerine tuz eklemeleri biraz da bu yüzdendir. “Yaraya tuz basmak” biraz can yakar ama az da olsa işe yarar. Ne var ki bütün bunlar daha önce de belirttiğim gibi bizim tuzdan keyfimizce faydalanabileceğimiz anlamına gelmez.
Yaranızın etrafındaki cildi temizlemek için gazlı bez veya yumuşak bir bez kullanabilirsiniz: Normal bir tuzlu su çözeltisi (tuzlu su) veya hafif sabunlu su kullanın.
[1] Acısı taze olan kimsenin üzüntüsü, bir takım söz ve davranışlarla artırılmamalıdır. [2] Üzüntüsü büyük olan bir kimsenin, onun acılarını artıracak söz ve davranışlardan kaçınmalıyız.
Boğaz ağrısı gibi hastalıkları iyileştirmede etkili bir yöntemdir. Güçlü bir antiseptik olan tuzlu su bakterilere karşı savaşır, boğazınızı temizler ve kolayca yutmanıza yardımcı olur. Öte yandan tuzlu su mucizesi ile burun temizliği ve tedavisi de yapabilirsiniz.
Thuringen Tarım Ofisi tarafından yapılan bir çalışmada, soğuk sulu temizliğin bakteri sayasında hiçbir etkisi olmadığı ancak sıcaklığın 60˚C'ye yükseltilmesinin, bakteri kolonisi sayısını %90 oranında azalttığı görüldü. Bakteri kolonileri, 80˚C'de %97 oranında azalırken 155˚C'de tamamen yok oldular.
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağızdaki mikropları da öldüren kaya tuzu, diş problemi yaşayanlar için adeta çözüm niteliğinde. Su ile karıştırılıp gargara yapıldığında diş etinde oluşan yara ve apselere iyi gelir, ağızdaki kötü bakterileri öldürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri