Çocuklarda kan kurşun düzeyi 50 μg/L üzerine çıktığı zaman klinik bir bulgu olmasa bile kurşun birikmesi nedeniyle büyüme, hafıza, zeka ve davranış tiplerinde değişiklik ve etkilenme başlar. Erişkinlerde ise kan kurşun düzeyi 40-60 μg/dL olunca bulgular belirginleşir.
Ağızdan alınan kurşunun yalnızca %20'si emilerek vücuda girebilir. Dolayısıyla ağızdan yüksek miktarda alınması sonucu ani zehirlenmelere nadir rastlanır. Daha çok uzun süreli maruziyet sonrası zehirlenme belirtileri kendini göstermektedir. Ayrıca organik kurşun ciltten de emilebilir.
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Beyin en hassas olanıdır. Belirtiler karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir.
Kurşunun organizmaya en belirgin ve sık görülen giriş yolu solunumdur. Kurşun buharı ve tozları solunum yolu ile akciğerlere ulaşır ve akciğerlerden kana geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Çocuklarda kandaki kurşun oranı artması felç, zeka geriliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama gibi temel sağlık sorunlarına yol açar. Gebelerde ve çocuklarda kurşundan etkileşim yetişkinlere göre daha fazladır ve daha düşük kan kurşun seviyelerinde kurşun zehirlenmesi görülebilmektedir.
Mermi vücuda girerken ısı ve sürtünmenin etkisiyle ciltte bir sıyrık oluşturur. Bu sıyrık bölgesi koyu kahverengi-esmer bir renk alır. İşte bu lezyona kontüzyon halkası veya vurma izi halkası denir (Resim 29). Kontüzyon halkası giriş deliğinin hemen etrafındadır.
Magnezyumun alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında etkili olduğu biliniyor.
Kurşun, kan ve sinir hücreleri üzerindeki etkileri nedeniyle klinik önem taşımaktadır. Kurşun, önemli bir enzim inhibitörüdür. Düşük dozlarda kurşun alımında akut etkiler çoğunlukla fark edilmeyebilir.
Erişkinlerde kurşunun %95'i, çocuklarda ise %74'ü, kemiklerde depolanır (4,25). Ancak kronik hastalıklar, menopoz, gebelik ve böbrek yetmezliği gibi olgularda, kurşunun kemiklerden tekrar kan do- laşımına mobilize olabildiği düşünülmektedir (18). Çocuklarda kemik dokudaki kurşun oldukça mobildir.
Hastalar klinik bulguları, ansefalopati varlığı ve KKD göz önünde tutularak destek tedavisi, dimerkaprol ve/veya CaNa 2 EDTA ile tedavi edilir. KKD 45 mcg/dL üstü olan çocuklarda hastalık belirtileri de göz önünde tutularak şelasyon tedavisi düşünülmelidir.
– Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir. – Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi.
Kurşun bu işte denenmiş ocaklı ve izinli yaşlı kadınlar tarafından dökülür. Ocaklı; kurşun döken kişinin ailesinin öteden beri bu işle uğraşmış olmasıdır. İzinli; bu ailede kendisinden önce kurşun döken kişiden, bu işlemi yapmak için izin (Destur veya el) almış olmasıdır.
Ürün Özellikleri: - Yüksek ısıda 10-15 dakikada erir. - Ocakta, mangalda maximum ısıda eritiniz.
Kurşun zehirlenmesi hipokrom mikrositer anemi ayırıcı tanısında yer almaktadır.
Kurşun, pikanın sık görülmesi, oyun nedeniyle sokak ve ev tozları ile daha fazla temas etmeleri, kurşunun fazla emilmesi ve vücuttan daha az atılması nedeniyle en fazla 0 - 6 yaş arası çocukları etkiler (12, 13). Çocuklarda en sık görülen kurşundan etkilenme biçimi asemptomatik kurşun zehirlenmesidir.
Kurşun, içme suyunun kontaminasyonuyla ilişkilendirilen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle çocuklar, gebeler ve yaşlılar için tehlikeli olabilir. Kurşuna maruz kalmak, zeka geriliği, davranış problemleri ve fiziksel sorunlara yol açabilir.
Vücuttaki kurşunun atılması için EDTA adı verilen bir ilaç kullanılması da yaygın bir tedavi yöntemidir. Genelde kanında belli bir değerden yüksek kurşun görülen yetişkinlere bu tedavi uygulanır. Bunların yanında demir ve kalsiyum içeren doğal ürünlerin tüketilmesi de kurşun zehirlenmesini önlemek için faydalıdır.
Deriden emilimi oldukça düşük bulunmuştur. Ancak sistemik dolaşımla eritrositler ile deriye oldukça yoğun kurşun taşınmaktadır. 1 µm dan küçük Pb partikülleri akciğerler tarafından emilmekte. Solunan havadaki kurşunun 30–50% si akciğerlerde kalmakta ve emilmektedir.
Kronik kurşun maruziyetinde, kurşun çoğunlukla kemiklerde depolanır. Eksternal maruziyetin dışında, kemiklerde biriken kurşun, endojen kurşun kaynağı gibi davranabilir. Kemik turnoverinin hızlı olduğu dönemlerde kemik yıkım ürünleri ile birlikte kana geçerek toksik etkilerin devamına neden olur.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Etiket: kurşun zararlı mı
M.Ö. 5000 yılından beri kablolar ve boru hatlarında, ayrıca boya ve böcek ilaçlarında da yaygın kullanım alanına sahiptir. Kurşun, insan sağlığına en çok zarar veren dört metalden biridir. İnsan vücuduna gıda (% 65), su (% 20) ve hava (% 15) yoluyla girip yıkıcı etkiler yaratabilir. .
Silahla ilk vurulduğunuz zaman kısa bir süre hiçbir şey hissetmezsiniz. Sadece o bölgede yoğun sıcaklık olur. Kısa bir zaman sonra o sıcaklık keskin ağrılara, ondan sonra acıya dönüşür.
Bacağa isabet eden mermi, bacağın kesilmesini gerektirebilir ve bâzı durumlarda ölüme sebep olabilir. Bu tip ciddi durumlar, bacakta yer alan belirli damar ve arterlerin zarar görmesi durumunda ortaya çıkar.
Atardamardan vurulursan, dakikalar içinde kan kaybından ölürsün. Bazen patlamada kopan bir uzvun şokuyla bile ölen oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri