Marka- yı devralan üçüncü şahıs markayı üzerindeki haciz yükü ile birlikte devralır. Zira Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de konu ile ilgili bir kararında14 marka haczinde İİK. m. 86'nın uygulanamayacağı, dolayısıyla haciz iş- leminin, markanın üçüncü bir şahsa devrine engel teşkil etmeyeceği- ni belirmiştir.
Ülkemizde ''KHK'nin 16/1. maddesi gereğince marka, temsil ettiği mal veya hizmetlerin tümü veya bir kısmı için devredilebilir.'' şeklinde bir hüküm geçmektedir. Yani sahip olduğunuz markayı birine devredebilir ya da birinden marka devir alabilirsiniz.
Marka Devir İşlemi Nasıl Yapılır? Marka devir işlemi yazılı olarak ve noter huzurunda gerçekleşmelidir. Devir sözleşmesinin noter huzurunda yapılmış olması tek başına yeterli ve bağlayıcı değildir. Marka devir sözleşmesinin kuruma iletilmesi ve kurum nezdinde de marka devir işleminin yapılması gerekmektedir.
Aynı şekilde ticari vekil veya temsilci adına tescilli markanın devri de kanunda düzenlenmiştir. Marka tam veya kısmi olarak da devredilebilir. Son olarak markanın miras yoluyla intikali de mümkün olabilmektedir.
Marka devir sözleşmesinde bedele dair hukuk pratiğinde genel tartışmalar bulunmaktadır. Bedelin hesaplanabilir bir bedel olması gerekliliği doktrinsel olarak kabul edilmiş olsa da marka devir sözleşmesinde marka hakkının devri bedelsiz şekilde gerçekleştirilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Buna göre işletme adı ve markanın, ticari işletmeyle birlikte veya işletmeden ayrı olarak kısmen veya tamamen devri mümkündür.
KHK/556.m.15‟ göre, tescilli bir marka, baĢkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir.
Marka Devir Süreci
Noter huzurunda yapılan marka devir sözleşmesinin Türk Patent ve Marka Kurumu siciline müracaat edilmesiyle yetkili uzmanlar tarafından işleme alınır. İşlemler 1-2 ay sürmektedir. Resmi kurumda devir işlemi sicile kayıt edilir ve bültende yayınlanır.
Ortalama devir işlem süresi 4 ile 6 hafta arasında değişebiliyor.
Marka devri, Türk Patent ve Marka Kurumu'nda tescilli bir markanın üçüncü bir kişiye devrini konu alan ve çeşitli şartları taşımaması halinde Kurum tarafından geçersiz sayılacak önemli bir sözleşmedir.
Türkiye'de patentler, üçüncü kişilere bir patent devir sözleşmesi ile devredilebilmektedir. Patent devir sözleşmesi, patent sahibinin veya patent başvurusu sahibinin, patent veya patent başvurusu üzerindeki hakkını, unvanını ve menfaatini bir başkasına devrettiği bir sözleşmedir.
Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.
Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Hiçbir şey olmaz. Her sabah yine dükkanınızı açabilir, müşterilerinize verdiğiniz hizmeti vermeye devam edebilir, şu an yaptığınız ne varsa aynen yapmaya devam edebilirsiniz. Teknik olarak markanızı tescil ettirmeye hiç ihtiyaç yoktur.
Marka bülteninde ilan süresi 2 aydır ve bu 2 ay süresince, önceki marka sahipleri tarafından itiraz gelebilir.
Tescil süresi dolduktan sonra belirtilen yasal süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse markanın tescilinden doğan haklar kaybedilmiş olur. Bu yasal süre tescilin bitmesine 6 ay kala ya da bittikten 6 ay sonrasına kadar olan süredir. Bu süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse marka hakkı sonlanmaktadır.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
Marka Koruma Süresi
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Tescilli markanın haczi İİK m. 79/II uyarınca sınai mülkiyet haklarına ilişkin bilgilerin yer aldığı kayıt ortamına işletilerek yapılır. Buna göre icra dairesi bilirkişi vasıtası ile marka hakkının değerini tespit eder ve Türk Patent ve Marka kurumuna haciz işlemini bildirir.
Markalar tescil edildikten sonra resmi olarak bütün hakları tescil sahibinin olmaktadır. Tescil sahibi markasını isterse başka birine satabilir veya kısmi olarak devredebilir. Bütün bu işlemlerin yasal hakları tescil sahibinin elindedir.
Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş veya etmemiş miras payına haciz konulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri